Espoo    |   HS Espoo

Yli puolet Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoista on käynyt saman järjestäjän valmennuskurssin: ”Onhan se rehellisesti sanottuna aika jännittävää”

Arkkitehtuurin laitoksen johtajan mielestä ei ole olemassa yhtä reseptiä, jolla opiskelupaikka olisi mahdollista saada.Tänä syksynä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella aloittaa noin 70 arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin opiskelijaa, jotka on kaikki valittu yliopistoon pääsykokeella.

Opiskelijoista lähes 60 prosenttia, on käynyt Teho-opiston valmennuskurssin.

”Tämä on aika yllättävä uutinen. Ensimmäinen ajatus on, että Teho-opistolla täytyy olla aika hyvä konsepti. Samaan aikaan pitää muistaa, että iso joukko uusista opiskelijoista ei käynyt kaupallisilla valmennuskursseilla ollenkaan,” pohtii Aalto-yliopiston arkkitehtuurin professori Pekka Heikkinen.

Arkkitehtuurin pääsykokeet koostuvat kolmesta osasta: ennakkotehtävistä, piirustus- ja suunnittelukokeesta sekä matematiikan kokeesta. Maisema-arkkitehtuurin on lisäksi vielä luonnontieteen koe.

Heikkisen mukaan ei ole olemassa mitään reseptiä tai kaavaa, jonka hallitsemalla kokeesta pääsisi varmasti läpi.

”Meille on paljon hakijoita. Pääsykokeissa pitää jollain tavalla näkyä oivallus, jonka myös arviointiryhmä voi nähdä. Myös piirtämisessä ja suunnittelussa harjoittelu tekee mestarin. Siinä mielessä valmennuskurssi on varmasti hyvä. Kun kurssilla käydään läpi töitä ja ulkopuoliset arvioivat niitä, niin saa myös palautetta siitä, miten omat oivallukset välittyvät”, Heikkinen sanoo.

Teho-opiston arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin valmennuskurssien hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta aina kolmeen tuhanteen euroon.

”Toki se harmittaa, jos opiskelija joutuu maksamaan siitä, että pääse meille opiskelemaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että on myös muita mahdollisuuksia valmistautua pääsykokeisiin”, Heikkinen sanoo.

Samaa pohtii Aalto-yliopiston arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin opiskelijoita edustavan Arkkitehtikillan puheenjohtaja Fredrika Hallenberg.

”Onhan se rehellisesti sanottuna aika jännittävää, että yksi kaupallinen toimija voi niin vahvasti dominoida alaa. Varsinkin kun ainut tapa päästä opiskelemaan arkkitehtuuria on tehdä pääsykoe, ja että siihen valmistautumisesta pitää maksaa aika runsaasti.”

Maksulliset valmennuskurssit ovat suosittuja sellaisilla aloilla, joissa kilpailu pääsykoepaikoista on kovaa. Esimerkiksi tänä syksynä Helsingin yliopistossa lääketieteen opinnot aloittavista lähes 70 prosenttia oli käynyt Mafy-valmennuksen maksullisen valmennuskurssin.

Teho-opiston perustaja Sini Koivisto on erittäin tyytyväinen Teho-opiston syksyn lukuihin.

”On älyttömän hienoa, että voimme saavuttaa noin kovan prosentin.”

Koivisto allekirjoittaa professori Pekka Heikkisen pohdinnan siitä, ettei arkkitehtuurin pääsykokeisiin ole olemassa mitään valmista reseptiä.

”Ei me haluta, että kaikki tekee pääsykokeissa samalla tavalla. Meidän opiskelijan erottaa muista opiskelijoista laaja tietoisuus alasta ennen pyrkimistä. Se kantaa paljon pääsykokeita pidemmälle. Emme kerro suoria reseptejä koetehtäviin, vaan perehdytämme ajan henkeen, jotta pyrkijät tietävät, mikä on in. Jos opetetaan yhtä tapaa tehdä, kymmenen ihmistä tekee kaikki saman työn, eikä sillä pääse sisään, sillä pääsykokeissa etsitään joukosta erottuvia kiinnostavia ideoita”, Koivisto sanoo.

Hän ymmärtää maksullisten valmennuskurssien vahvaan asemaan liittyvän huolen.

”On puhuttu, että valmennuskurssit ovat tavallaan eriarvoistavia, mutta jos ajattelee, miten hyvään koulutukseen sillä pääsee kiinni, se on aika pieni panostus. Lisäksi meidän kursseillemme pääsee vuodessa vähintään viisi henkilöä ilmaiseksi”, Koivisto sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  6. 6

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  7. 7

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  9. 9

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  10. 10

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää