Espoo    |   HS Espoo

Pieni taloyhtiö porasi kahdeksan 200 metriä syvää maalämpökaivoa Espoon luvalla: Sitten kaupunki muuttikin mielensä

Rakennuslupa myönnettiin, vaikka kaivot ulottuvat maan alla alueelle, jonne suunnitellaan pysäköintihallia.Muutama vuosi sitten tapiolalaisessa taloyhtiössä päätettiin siirtyä kaukolämmöstä maalämpöön. Vaakakupissa painoivat muun muassa ympäristösyyt: maalämpö on kaukolämpöä vähäpäästöisempi tapa tuottaa energiaa.

Maalämmön tuottamista varten tarvitaan maalämpökaivoja. Tapiolalaisen taloyhtiön tarpeisiin niitä tarvittiin yhteensä kahdeksan. Taloyhtiö etsi yhdessä maalämpökaivojen toteuttamisesta vastanneen St1 energiayhtiön kanssa maalämpökaivoille tontiltaan sopivat paikat ja laittoi lupapaperit vetämään Espoon rakennusvalvontaan.

Suunnitelmissaan taloyhtiö kiinnitti erityistä huomiota siihen, etteivät porattavat 220-metriset reiät sijoittuneet metron suoja-alueelle.

Toukokuussa 2017 rakennusvalvonta näytti taloyhtiön hankkeelle vihreää valoa, ja maalämpökaivojen rakennustyöt aloitettiin. Pian hankkeelle tuli kuitenkin stoppi: syyskuussa 2017 kaupunki määräsi taloyhtiötä keskeyttämään rakennustyöt.

Syynä oli maanalainen asemakaava, jonka alueella sijaitsee neljä taloyhtiön kahdeksasta maalämpökaivosta. Espoon kaupunki oli vuonna 2014 sopinut maanalaisen alueen vuokraamisesta Tapiolan keskuspysäköinnille. Alueelle aiotaan jossain vaiheessa toteuttaa Tapiolan keskuspysäköinnin laajennusosa.

Eli vaikka maanpäällä kaivot sijaitsevat taloyhtiön tontilla, ulottuvat ne maan alla kaupungin omistamalle alueelle. Taloyhtiöllä ei ollut tästä eikä maanalaisesta asemakaavasta tietoa siinä vaiheessa, kun he hakivat maalämpökaivoille rakennuslupaa.

Marraskuussa 2017 kaupunki perui taloyhtiölle antamansa rakennustöiden keskeyttämistä koskevan päätöksen, ja taloyhtiö otti maalämpökaivot käyttöön. Samaan aikaan kaupunki kuitenkin halusi tehdä taloyhtiön kanssa sopimuksen, jossa taloyhtiö sitoutuisi poistamaan maalämpökaivot omalla kustannuksellaan, kun maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentaminen tulisi ajankohtaiseksi.

Tämä ei taloyhtiötä miellyttänyt. Taloyhtiön laskelmien mukaan neljän maalämpökaivon poistaminen ja uusien poraaminen maksaisi ainakin 40 000 euroa.

”Prosessi ei ole mennyt mitenkään fiksusti. Ensiksi saamme rakennusvalvonnalta päätöksen. Sitten kaupunki käski keskeyttämään rakennustyöt, mutta missään vaiheessa rakennuslupaa ei ole kumottu. Kaupungin toiminta on epäjohdonmukaista. Mitään ei oikein voi ennakoida, vaikka maalämpökaivoratkaisua lähdetään tekemään vuosikymmenten päähän”, harmittelee taloyhtiön puheenjohtaja Jussi Tuuri.

Tänä keväänä kaupunki myönsi taloyhtiölle käyttöoikeuden maalämpökaivoihin viideksi vuodeksi. Sen jälkeen käyttöoikeutta voitaisiin mahdollisesti jatkaa, riippuen siitä, mikä maanalaisen pysäköintilaitoksen tilanne on.

Taloyhtiö oli tyytymätön kaupungin päätökseen ja laati kaupungille oikaisuvaatimuksen, jossa se toivoi pysyvää käyttöoikeutta kaupungin maa-alueille ulottuviin neljään maalämpökaivoon. Vaihtoehtoisesti taloyhtiö toivoi määräaikaisen käyttöoikeuden pidentämistä 50 vuoteen, joka vastaa taloyhtiön mukaan maalämpökaivojen käyttöikää. Taloyhtiö myös ehdotti, että kaupunki osallistuisi maalämpökaivojen poistamisesta ja uusien kaivojen rakentamisesta koituviin kustannuksiin

Kaupunginhallitus käsitteli taloyhtiön oikaisuvaatimusta kokouksessaan elokuun lopussa. Kaupunginhallitus hylkäsi oikaisuvaatimuksen, mutta päätti pidentää maalämpökaivojen käyttöoikeutta viidestä vuodesta kymmeneen vuoteen.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jussi Tuuri on tyytymätön kaupunginhallituksen päätökseen.

”Tämä ei tarkoita, että maalämpökaivot pitäisi poistaa kymmenen vuoden päästä vaan että tilannetta arvioidaan silloin. Epävarmuus on aina huonoa. Jos joku taloyhtiöstä haluaa myydä asunnon ja siellä leijuu tällainen mahdollinen kustannus, ostaja tietysti hinnoittelee sen riskin mukaan. Olisimme toivoneet pidempää käyttöikää tai osallistumista kustannuksiin, jotka johtuvat Espoon virheestä.”

Tuuri ihmettelee sitä, miksi kaupunki edes alunperin myönsi sen alueelle meneville maalämpökaivoille rakennusluvan.

”Hoidimme lupaprosessin juuri niin kuin Espoo pyytää. Kaupunki hyväksyi kaikki paperit.”

Kaupungin mielestä vastuu siitä, että rakennuslupahakemuksessa huomioidaan kaikki hakemukseen vaikuttavat asiat, myös maanalainen asemakaava, on hakijalla.

”Hankkeeseen ryhtyvä taho palkkaa sellaisen pääsuunnittelijan, joka huolehtii kokonaisuudesta. Meidän maalämpöohjeissa sanotaan, että pitää huomioida myös maanalaiset asiat. Tässä tapauksessa pääsuunnittelija ei ole hakuvaiheessa esittänyt maanalaisen asemakaavan tietoja asiakirjassa tai asemapiirroksessa eikä rakennusvalvonnassa huomattu niitä myöskään tarkistaa”, sanoo rakennuslupapäällikön viransijainen Solja Mäkelä.

Rakennuslupavaiheessa sekä taloyhtiö että rakennusvalvonta ovat siis molemmat Mäkelän mielestä tehneet virheen: taloyhtiö siinä, ettei se tarkistanut, onko alueella voimassa oleva maanalainen asemakaava. Rakennusvalvonta siinä, ettei se tarkistanut, oliko taloyhtiö varmasti käynyt läpi kaikki hankkeeseen vaikuttavat seikat.

”Meidän pitää luottaa siihen, että asiakirjat, jotka meille toimitetaan, ovat paikkansa pitäviä. Meillä ei ole mahdollisuuksia ryhtyä kaikkia perusteellisesti tarkistamaan. Meidän työmme muuttuisi siinä ihan mahdottomaksi”, Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan tämän tyyppiset virheet rakennusvalvonnassa ovat harvinaisia.

”En muista, että vastaava olisi koskaan sattunut. Teemme parituhatta päätöstä vuodessa. Aina joitain pieniä virheitä sattuu, kuitenkin hyvin harvoin mitään suurempaa. Oikaisuvaatimuksia kun tarkastellaan, meillä on hirveän hyvä päätösten pysyvyys.”

Taloyhtiössä mietitään nyt, mitä tehdä seuraavaksi. Mahdollisille uusille kaivoille on jo selvitetty paikat, joissa ne eivät osuisi maanalaisen asemakaavan alueelle. Uusien kaivojen poraaminen on kuitenkin kallis urakka, Tuuri sanoo.

Myös kunnallisvalituksen tekeminen on ollut taloyhtiössä pohdinnassa. Mitään ei kuitenkaan ole vielä lyöty lukkoon.

”Ainoat vaihtoehdot ovat tyytyä tähän tai tehdä kunnallisvalitus. Niitä tässä nyt pohditaan”, Tuuri sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  5. 5

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  6. 6

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää