Espoo    |   HS Espoo

Ruuan verkkokauppa kasvaa hurjaa tahtia Helsingin seudulla: Nyt myös lähituottajat yrittävät bisnekseen mukaan

Pääkaupunkiseudulla noutopisteverkostoja vahvistavat nyt myös lähiruuan tuottajat suurien ketjujen rinnalla. Ruokahävikin pienentämisessä ruuan verkko-ostaminen voi auttaa.Se säästää rahaa, aikaa ja vaivaa. Varsinkin monessa lapsiperheessä ylistetään nyt ruuan ostamista verkosta. Kolumneissa kerrotaan, kuinka ruokalaskut ovat pienentyneet ja arki helpottunut. Samanaikaisesti niin suuret marketit kuin lähiruuan tuottajatkin vahvistavat vauhdilla verkkotilausten noutopisteverkostoa pääkaupunkiseudulla.

Näyttääkin siltä, että hitaasti suosiotaan kasvattanut ruuan verkkokauppaostaminen on ottamassa aiempaa näkyvämpiä askelia. Tosin edelleenkin ruuan verkko-ostaminen on pientä, vain alle puolen prosentin luokkaa kaikesta päivittäistavaramyynnistä.

Kahdesta suurimmasta vähittäiskauppaketjusta kerrotaan kasvua tapahtuneen pääkaupunkiseudulla tänäkin vuonna: K-ryhmällä sadalla prosentilla ja HOK-Elannolla 30–40 prosentilla vuoden takaisesta.

Espoossa ahkerimmat ruuan verkko-ostajat löytyvät Matinkylästä, Espoonlahdesta ja Kivenlahdesta, kerrotaan K-ryhmästä. Vantaalla ruokaa verkkokaupasta tilaavia on etenkin Tikkurilassa, Kivistössä, Ruskeasannassa ja Ilolassa. Helsingissä puolestaan korostuvat keskustan lisäksi Lauttasaaressa, Jätkäsaaressa ja Ruoholahdessa asuvat.

Väkilukuun suhteutettuna pääkaupunkiseudun kaikissa kaupungeissa ruuan verkko-ostaminen on kasvanut samaa tahtia, todetaan kummastakin kauppaketjusta. HOK-Elannosta ei kerrota aluekohtaisia tietoja, mutta senkin mukaan ruuan verkkokauppapalvelua käyttävien joukossa korostuvat työssä käyvät lapsiperheet.

Toinen kohderyhmä, joka korostuu varsinkin Helsingin keskusta-alueella, ovat yritykset. Tähän syyksi arvellaan sitä, että esimerkiksi kokoustarjoilut on kätevä hankkia perille kuljetettuina.


Vaikka ruuan verkko-ostamisessa ei aina tarvitse liikahtaa minnekään omalta kotisohvaltaan, se ei välttämättä tarkoita, että kauppa olisi kovin kaukana. K-ryhmässä on huomattu, että vaikka kotiinkuljetuspalvelua markkinoidaan niille, joilla on pitkä matka kauppaan, ahkerimmat verkko-ostosten tekijät löytyvät silti verkko-ostamista tarjoavien kauppojen lähettyviltä.

Syynä arvellaan olevan kaupan tuttuus. K-ryhmällä on nyt ruokaa verkossa myyviä kauppoja koko Suomessa lähes 200, kun vuonna 2017 niitä oli 80.

”Asiakkaat ovat todennäköisesti tottuneet asioimaan kaupan kanssa ja ovat herkempiä tilaamaan tutusta kaupasta”, K-ryhmän verkkokaupan myyntijohtaja Antti Rajala vastaa sähköpostilla.

Kuluttajakäyttäytymistä tutkiva Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun apulaisprofessori Henri Weijo pitää myös tuttuutta ja helppoutta suurimpina syinä ruokaostostapojen muuttamisessa.

Kun naapurit ja tututkin käyttävät verkkokauppaa ruokaostoksiin, sitä on silloin itsekin helpompi käyttää, Weijo toteaa.

”Ruuan ostaminen on niin rutiininomaista. Kun on tietyllä tapaa ostanut ruokaa vuosikymmenet, kestää hetki, kun sitä lähtee muuttamaan.”

Mitään muuta selitystä Weijon mukaan ei ole löytynyt siihen, miksi ruuan verkko-ostaminen on edennyt Suomessa melko hitaasti. Toisaalta ruuan verkko-ostamista ei ole juurikaan tutkittu, sillä se on ilmiönä melko uusi.


Ruuan verkkomyynnissä S- ja K-ryhmät aloittivat ensimmäiset kokeilut noin kymmenen vuotta sitten. Tämän lisäksi alalla on ollut pitkään muitakin toimijoita, kuten kauppahalli24.fi. Verkkokauppaostosten kotiinkuljetusten ja noutopisteiden verkosto ei ole ollut kuitenkaan kaikkialla tasainen, joten palvelu ei ole välttämättä siksi saavuttanut kaikkia siitä kiinnostuneita kuluttajia.

Ruuan verkko-ostaminen sopii myös paremmin toisiin tuotteisiin kuin toisiin, Weijo sanoo.

Hyvällä ruokaostosten ennakkosuunnittelulla verkko-ostaminen voi Weijon mukaan auttaa esimerkiksi oman ruokahävikin pienentämistä.

”Ehkä tämä voi karsia heräteostoksia ja turhaa nirsoutta. Esimerkiksi vihanneksissa ja hedelmissä hävikkiä syntyy kaupassa, kun pienenkin läiskän takia tuote saatetaan helposti jättää valitsematta. Toisaalta tiettyä arvoa on silläkin, että näkee ostamansa.”

Ruuan verkko-ostamisen tuo myös pieniä lähi- ja luomuruuan tuottajia lähemmäksi kuluttajaa. Lähiruokamarkkinoita edistävä Uudenmaan ruoka on myös viime aikoina vahvistanut noutopisteverkostoaan pääkaupunkiseudulla, jotta pienillä tiloilla olisi aiempaa paremmat suoramyyntimahdollisuudet kuluttajalle.

Ensimmäinen noutopiste avattiin Herttoniemen kirjastoon kaksi vuotta sitten. Tämän vuoden aikana Uudenmaan ruoka on avannut kolme uutta noutopistettä, jotka sijaitsevat Espoossa Nihtisillan kierrätyskeskuksessa, Vantaan Korsossa maatilalla ja Helsingin Töölössä toimistotilassa.


”Noutopisteissä on tärkeää, että ne osuvat omien kulkureittien varrelle ja tuotteet voi hakea oman aikataulun mukaan. Siksi olemme halunneet lisätä niitä”, toteaa noutopistehanketta vetävä Olli Repo Uudenmaan ruuasta.

Hänen mukaansa kehitys on ollut samansuuntaista kuin isoillakin toimijoilla, eli kuluttajat eivät ole vielä löytäneet palvelua niin suurissa määrin kuin on odotettu. Toisaalta Revon mukaan ruuan tämän hetkinen noutopistekapasiteetti ei edes riitä kovin suuriin tilaajamääriin.

Myös Repo näkee, että ruuan verkko-ostamisella voi vaikuttaa ruokahävikkiin. Esimerkiksi Uudenmaan ruuan noutopisteissä noudetaan valmiiksi tilattuja satokauden tuotteita.

”Tällaisilla malleilla ei tule hävikkiä tässä päässä, kun kaikki, mitä kaappeihin tuodaan, on valmiiksi tilattu tiloilta.”

Oikaisu 12.9.2019 kello 9.22: Korjattu K-ryhmän kasvuprosentti.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  5. 5

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  6. 6

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  7. 7

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  10. 10

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää