Espoo    |   HS Espoo

Ruuan verkkokauppa kasvaa hurjaa tahtia Helsingin seudulla: Nyt myös lähituottajat yrittävät bisnekseen mukaan

Pääkaupunkiseudulla noutopisteverkostoja vahvistavat nyt myös lähiruuan tuottajat suurien ketjujen rinnalla. Ruokahävikin pienentämisessä ruuan verkko-ostaminen voi auttaa.Se säästää rahaa, aikaa ja vaivaa. Varsinkin monessa lapsiperheessä ylistetään nyt ruuan ostamista verkosta. Kolumneissa kerrotaan, kuinka ruokalaskut ovat pienentyneet ja arki helpottunut. Samanaikaisesti niin suuret marketit kuin lähiruuan tuottajatkin vahvistavat vauhdilla verkkotilausten noutopisteverkostoa pääkaupunkiseudulla.

Näyttääkin siltä, että hitaasti suosiotaan kasvattanut ruuan verkkokauppaostaminen on ottamassa aiempaa näkyvämpiä askelia. Tosin edelleenkin ruuan verkko-ostaminen on pientä, vain alle puolen prosentin luokkaa kaikesta päivittäistavaramyynnistä.

Kahdesta suurimmasta vähittäiskauppaketjusta kerrotaan kasvua tapahtuneen pääkaupunkiseudulla tänäkin vuonna: K-ryhmällä sadalla prosentilla ja HOK-Elannolla 30–40 prosentilla vuoden takaisesta.

Espoossa ahkerimmat ruuan verkko-ostajat löytyvät Matinkylästä, Espoonlahdesta ja Kivenlahdesta, kerrotaan K-ryhmästä. Vantaalla ruokaa verkkokaupasta tilaavia on etenkin Tikkurilassa, Kivistössä, Ruskeasannassa ja Ilolassa. Helsingissä puolestaan korostuvat keskustan lisäksi Lauttasaaressa, Jätkäsaaressa ja Ruoholahdessa asuvat.

Väkilukuun suhteutettuna pääkaupunkiseudun kaikissa kaupungeissa ruuan verkko-ostaminen on kasvanut samaa tahtia, todetaan kummastakin kauppaketjusta. HOK-Elannosta ei kerrota aluekohtaisia tietoja, mutta senkin mukaan ruuan verkkokauppapalvelua käyttävien joukossa korostuvat työssä käyvät lapsiperheet.

Toinen kohderyhmä, joka korostuu varsinkin Helsingin keskusta-alueella, ovat yritykset. Tähän syyksi arvellaan sitä, että esimerkiksi kokoustarjoilut on kätevä hankkia perille kuljetettuina.


Vaikka ruuan verkko-ostamisessa ei aina tarvitse liikahtaa minnekään omalta kotisohvaltaan, se ei välttämättä tarkoita, että kauppa olisi kovin kaukana. K-ryhmässä on huomattu, että vaikka kotiinkuljetuspalvelua markkinoidaan niille, joilla on pitkä matka kauppaan, ahkerimmat verkko-ostosten tekijät löytyvät silti verkko-ostamista tarjoavien kauppojen lähettyviltä.

Syynä arvellaan olevan kaupan tuttuus. K-ryhmällä on nyt ruokaa verkossa myyviä kauppoja koko Suomessa lähes 200, kun vuonna 2017 niitä oli 80.

”Asiakkaat ovat todennäköisesti tottuneet asioimaan kaupan kanssa ja ovat herkempiä tilaamaan tutusta kaupasta”, K-ryhmän verkkokaupan myyntijohtaja Antti Rajala vastaa sähköpostilla.

Kuluttajakäyttäytymistä tutkiva Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun apulaisprofessori Henri Weijo pitää myös tuttuutta ja helppoutta suurimpina syinä ruokaostostapojen muuttamisessa.

Kun naapurit ja tututkin käyttävät verkkokauppaa ruokaostoksiin, sitä on silloin itsekin helpompi käyttää, Weijo toteaa.

”Ruuan ostaminen on niin rutiininomaista. Kun on tietyllä tapaa ostanut ruokaa vuosikymmenet, kestää hetki, kun sitä lähtee muuttamaan.”

Mitään muuta selitystä Weijon mukaan ei ole löytynyt siihen, miksi ruuan verkko-ostaminen on edennyt Suomessa melko hitaasti. Toisaalta ruuan verkko-ostamista ei ole juurikaan tutkittu, sillä se on ilmiönä melko uusi.


Ruuan verkkomyynnissä S- ja K-ryhmät aloittivat ensimmäiset kokeilut noin kymmenen vuotta sitten. Tämän lisäksi alalla on ollut pitkään muitakin toimijoita, kuten kauppahalli24.fi. Verkkokauppaostosten kotiinkuljetusten ja noutopisteiden verkosto ei ole ollut kuitenkaan kaikkialla tasainen, joten palvelu ei ole välttämättä siksi saavuttanut kaikkia siitä kiinnostuneita kuluttajia.

Ruuan verkko-ostaminen sopii myös paremmin toisiin tuotteisiin kuin toisiin, Weijo sanoo.

Hyvällä ruokaostosten ennakkosuunnittelulla verkko-ostaminen voi Weijon mukaan auttaa esimerkiksi oman ruokahävikin pienentämistä.

”Ehkä tämä voi karsia heräteostoksia ja turhaa nirsoutta. Esimerkiksi vihanneksissa ja hedelmissä hävikkiä syntyy kaupassa, kun pienenkin läiskän takia tuote saatetaan helposti jättää valitsematta. Toisaalta tiettyä arvoa on silläkin, että näkee ostamansa.”

Ruuan verkko-ostamisen tuo myös pieniä lähi- ja luomuruuan tuottajia lähemmäksi kuluttajaa. Lähiruokamarkkinoita edistävä Uudenmaan ruoka on myös viime aikoina vahvistanut noutopisteverkostoaan pääkaupunkiseudulla, jotta pienillä tiloilla olisi aiempaa paremmat suoramyyntimahdollisuudet kuluttajalle.

Ensimmäinen noutopiste avattiin Herttoniemen kirjastoon kaksi vuotta sitten. Tämän vuoden aikana Uudenmaan ruoka on avannut kolme uutta noutopistettä, jotka sijaitsevat Espoossa Nihtisillan kierrätyskeskuksessa, Vantaan Korsossa maatilalla ja Helsingin Töölössä toimistotilassa.


”Noutopisteissä on tärkeää, että ne osuvat omien kulkureittien varrelle ja tuotteet voi hakea oman aikataulun mukaan. Siksi olemme halunneet lisätä niitä”, toteaa noutopistehanketta vetävä Olli Repo Uudenmaan ruuasta.

Hänen mukaansa kehitys on ollut samansuuntaista kuin isoillakin toimijoilla, eli kuluttajat eivät ole vielä löytäneet palvelua niin suurissa määrin kuin on odotettu. Toisaalta Revon mukaan ruuan tämän hetkinen noutopistekapasiteetti ei edes riitä kovin suuriin tilaajamääriin.

Myös Repo näkee, että ruuan verkko-ostamisella voi vaikuttaa ruokahävikkiin. Esimerkiksi Uudenmaan ruuan noutopisteissä noudetaan valmiiksi tilattuja satokauden tuotteita.

”Tällaisilla malleilla ei tule hävikkiä tässä päässä, kun kaikki, mitä kaappeihin tuodaan, on valmiiksi tilattu tiloilta.”

Oikaisu 12.9.2019 kello 9.22: Korjattu K-ryhmän kasvuprosentti.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  5. 5

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  8. 8

   Entisen Real Madrid -pelaajan Eero Markkasen sopimus Indonesiassa on purettu: ”Emme oikein tiedä, miksi näin kävi”

  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää