Espoo    |   HS Espoo

Otaniemestä kasvoi hetkessä yli tuhannen lukiolaisen keskittymä, kun metroaseman vieressä aloitti Espoon suurin lukio

Kun lukuvuosi alkoi uudessa Otaniemen lukiossa, luokista puuttui pöytiä ja tuoleja. Nyt Espoon suurimmassa lukiossa arki alkaa löytää muotoaan.Uuden luominen alkaa usein kaaoksesta. Tällaiset tunnelmat ovat vasta runsaan kuukauden ajan toimineessa Otaniemen lukiossa, jossa viime viikkojen aikana tavarat ovat etsineet paikkojaan, oppilaat luokkiaan ja arki muotoaan.

Se ei ole ihme, sillä takana on 800 oppilaan ja noin 60 opettajan muutto uusiin tiloihin Otaniemeen Tietotie 6:een.

Elokuussa entisessä toimistorakennuksessa aloitti Espoon suurin lukio, kun Pohjois-Tapiolan ja Olarin lukiot yhdistyivät. Nyt Otaniemessä pyörii peräti yli tuhat lukiolaista, sillä alueella toimii myös 470 oppilaan Haukilahden lukio.


Kierros Otaniemen lukiossa osoittaa, että vaikka moni asia on vielä kesken, näiden seinien sisällä on mahdollisuus luoda uutta ja erilaista.

Yhdessä luokassa näyttää ensiksi siltä kuin lattia olisi täynnä metalliromua, mutta ne ovatkin Dubain robotiikkakisoihin rakenteilla olevia robotteja.

Kirjastosta puuttuvat vielä kaikki kirjat, mutta niin on tarkoituskin. Parhaillaan Aalto-yliopiston kanssa toteutettavan palvelumuotoilun kurssin aikana oppilaat itse suunnittelevat, mitä tulee kaikille avoimeen uuteen lähikirjastoon.

Maanantaiaamuna hyppytunnilla olevat kakkosluokkalaiset viettävät aikaansa sisääntuloaulaan rakennetussa kuuden hengen keinussa. Se oli yksi opiskelijoiden toiveista uudessa lukiossa, kuten kirjastokin.

Pohjois-Tapiolan lukiossa opiskelut aloittaneella Matilda Pekkarisella ja hänen kavereillaan koulumatka ei ole juuri muuttunut, sillä ensimmäisen vuoden he viettivät kulman takana väistötiloissa Maarintiellä. Sen sijaan totuttelu uuteen lukiorakennukseen ja huomattavasti suurempaan opiskelijamäärään on vielä kesken.

”Onhan tämä tilallisesti hyvä ja hieno, mutta kaikki on vielä vähän vaiheessa. Sen sinänsä ymmärtää, kun opiskelijoita on niin paljon” , Pekkarinen toteaa.

Samaa mieltä ovat myös porukan muut opiskelijat, joista moni on lukion teatteri- ja medialinjalla.


Esimerkiksi osaan luokista oli alkuun vaikea löytää. Luovien aineiden luokat, kuten musiikin- ja kuvataiteenluokat, mediatilat ja teatterisali löytyvät sivuun jäävän pitkän käytävän varrelta. Luonnontieteen luokat ja suurin osa muista luokista on järjestetty rakennuksen keskellä olevan aulan ympärille.

 

”Vaikka tavaroita tuli myöhässä ja pöytiä puuttui, siitä selvittiin.”

Valoisasta ja avarasta aulatilasta on näkymä kemian luokkaan, jossa opetus on käynnissä. Kaikki oppilaat eivät ole paikalla, sillä osa on syksyn ensimmäisissä ylioppilaskirjoituksissa.


Luokassa muistetaan hyvin Otaniemen lukion ensimmäiset viikot. Parin viikon ajan lukiossa jouduttiin turvautumaan luoviin ratkaisuihin, sillä osasta luokkia puuttuivat pöydät ja toisista tuolit.

Tässä kemian luokassa tilanteen pelastivat teoriaopetusta varten tarkoitetut pehmeäpenkkiset katsomot.

”Vaikka tavaroita tuli myöhässä ja pöytiä puuttui, siitä selvittiin. Mitään töitä ei ole kuitenkaan jäänyt tekemättä ja alku on muuten sujunut hyvin”, toteaa Olarissa aiemmin opettanut kemian ja biologian opettajan Päivi Forsström.

Tällä tunnilla ollaan perinteisen kemianopetuksen äärellä, sillä aiheena on isomeria. Kemian opiskelu on toisinaan hyvin käytännönläheistä, sillä viereisessä kotitalousluokkaa muistuttavassa luokassa tehdään kokeellista ruuanlaittoa Keittiön kemia -tunneilla.


Luonnontieteisiin keskittyneen Olarin lukion muuttoon vaikutti se, että entiset tilat olivat pienet ja ne tarvittiin perusopetuksen käyttöön. Lisäksi vanhasta rakennuksesta oli jonkin verran matkaa Aalto-yliopistolle, jonka kanssa lukio jo tuolloin teki tiivistä yhteistyötä.

Nyt yliopistokampus sijaitsee aivan naapurissa kuten myös metroasema.

Kuluneen vuoden ajan uutta jättilukiota on mainostettu ahkerasti sekä nykyisille että tuleville opiskelijoille sijainnilla ja laajalla kurssivalikoimalla. Se näkyi myös viime kevään yhteishaussa, sillä Otaniemen lukio oli hyvin suosittu hakukohde.

Parhaillaan käynnissä on yhteisen otaniemeläisen identiteetin rakentaminen: Toisilla oppilailla on menneisyys Pohjois-Tapiolan lukiossa, toiset taas muistavat, miten asiat tehtiin Olarissa. Osa on aloittanut puhtaalta pöydältä, eikä tiedä muusta.

Hajontaa tuo porukkaan myös se, että yleislukion lisäksi nyt saman katon alla ovat sekä teatterista ja mediasta kiinnostuneet opiskelijat että matematiikkaan ja luonnontieteisiin keskittyneet opiskelijat.


Varsinkin abeille viimeinen vuosi Otaniemessä voi tuntua hieman turistivierailulta, sillä aika uudessa lukiossa jää lyhyeksi.

”Ottaahan tämä aikansa, kun viimeisenä vuonna on niin paljon uusia naamoja. Kurssit on saanut kuitenkin valittua niin, että pitkälti on tutut opettajat”, toteaa matematiikka- ja luonnontiedelukiossa opiskeleva abiturientti Joonas Kousa.

Oppilaskunnassa yhteenkuuluvuuden tunnetta on pyritty luomaan tapahtumilla ja esimerkiksi yhtenäisillä abipaidoilla, jotka muistuttavat sekä menneestä että nykyisyydestä. Kousan paidan selkämyksessä lukee kauramaitomainosta mukaillen: It’s like Otaniemi but made by Olari. Pohjois-Tapiolasta siirtyneillä abeilla lukee puolestaan Pohjis.

Aamupäivällä kello yhdentoista aikaan ala-aula alkaa täyttyä ruokailijoista, mutta lounastamassa ei ole vain lukiolaisia. Myös Espoon kaupungin työntekijät syövät aulassa, oppilaille ja kaupungin työntekijöille on vain eri linjastot.

Viime vuonna Espoon kaupunki ilmoitti, että sen vuokraamiin toimistotiloihin eivät muuta pelkästään lukiot, vaan myös Espoon kaupungin virastoja. Tilapalveluiden, kaupunkisuunnittelun sekä sosiaali- ja terveystoimen työntekijät ovat täällä evakossa Espoon keskuksesta.


Lounastauolla olevien sosiaali- ja terveystoimen työntekijöiden mukaan yhteiselo on alkanut hyvin.

”Sehän on vain ihanaa nähdä nuoria ihmisiä. Yhden lounastauon aikaan lukiolaisten bändit olivat esiintymässä ja saimme kuunnella nuorten musisointia samalla kun söimme”, kertoo sosiaali- ja terveystoimessa työskentelevä Mari Rantjärvi.

 

”Nyt alkaa sisällön luomisen aika.”


Aulassa on tarkoitus pitää jatkossa tilaisuuksia, joita esimerkiksi kaupungin työntekijät saavat tulla seuraamaan, kertoo Otaniemen lukion kehittäjärehtori Kaisa Tikka. Tikan mukaan Otaniemen lukion tärkeitä peruspilareita ovat yhteisöllisyys, tiede ja taide sekä yrittäjyys ja kansainvälisyys.

”Totta kai, kun tulee kaksi eri koulua yhteen ja niillä on ollut omat systeeminsä, vaatii paljon aikaa, että luodaan uudet perinteet ja tavat toimia täällä. Nyt rakennusvaihe alkaa olla ohi, ja alkaa sisällön luomisen aika”, Tikka toteaa.


Aivan rakennuksen perimmäisestä nurkasta löytyy vielä yksi tila, jossa näkyvät yhä muuton jäljet. Teatteri- ja juhlasalissa remontti on kesken. Viimeistään lokakuussa senkin on tarkoitus olla valmis, jotta Otaniemen lukion vihkiäisiä voidaan viettää 11. lokakuuta.

Oikaisu: Juttua on korjattu 25.9.2019 klo 11.43. Jutussa olevan sitaatin on sanonut Joonas Kousa, ei Juhani Koppinen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa seksuaalinen häirintä – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimo­neuvoston äänestyksellä

  5. 5

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  8. 8

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  9. 9

   Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaisten univelka lisääntyy, ja se altistaa sairauksille – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, miksi sisäinen kellomme sekosi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  2. 2

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  3. 3

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  4. 4

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  5. 5

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  6. 6

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  7. 7

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  8. 8

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  9. 9

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  10. 10

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää