Espoo    |   HS Espoo

Lea God, 56, aikoo valloittaa Etiopian korkeimman vuoren vailla minkäänlaista kokemusta: ”Toki mietin, miten siellä sitten mennään”

Kapua-hanke yhdistää vuorivaelluksia ja hyväntekeväisyyttä. Espoolainen Lea God valmistautuu viikon vuorivaellukseen tiiviillä kunto-ohjelmalla ja vapaaehtoistöitä tekemällä.Espoolaisen Lea Godin olohuoneen lattialle on levitettynä makuualustaa, kevytuntuvatakkia, kiehuvaa vettä kestäviä juomapulloja ja muita retkivarusteita. Lähes kaikki ovat upouusia. Vaikka parhaillaan on käynnissä retki- ja vaellusbuumi, näitä varusteista ei ole hankittu Lapin vaellusta varten.

Godin mielessä on aivan toisenlainen retki, sillä hänen tavoitteena on kiivetä marraskuussa Etiopian korkeimman vuoren Ras Dashenin huipulle noin 4 550 metrin korkeuteen.

Vuori sijaitsee Pohjois-Etiopiassa Simienin kansallispuistossa, joka on yksi ensimmäisistä Unescon maailmanperintökohteista. Varsinaista nousua ei ole kuitenkaan koko matkalta, sillä matkaan lähdetään vasta 3300 metrin korkeudesta.

Mutta vielä peruspatikointia vähemmän Godilla on kokemusta vuorien valloittamisesta, eli ei lainkaan.

”Tämä on itselleni jotain aivan uutta sekä erityisen jännittävää. Toki mietin, että riittääkö kunto ja miten siellä sitten mennään”, God kertoo.

Vaellusreissu Etiopiaan voi kuulostaa mukavalta elämysmatkalta, mutta Godin vuorivaelluksessa ei ole kyse pelkästä lomamatkasta.

God päätti lähteä kiipeämään vuorelle Afrikkaan, koska häntä kiinnostaa vapaaehtoistyö.

Viime syksynä hän kuuli sattumalta vuorivaelluksia ja hyväntekeväisyyttä yhdistävästä Kapua-hankkeesta, joka on järjestänyt vuorivaelluksia vuodesta 2006 lähtien.

 

”Tässä koko prosessissa ajatuksena tehdä ja kokeilla asioita, joita ei ole aiemmin tehnyt.”

Viikon kestävä vuorivaellus on kuitenkin vain osa Kapua-hanketta, sillä tämän lisäksi osallistujat tutustuvat kohdemaissa suomalaisten järjestöjen tekemään kehitysyhteistyöhön ja keräävät varoja kehitysmaiden tukemiseksi, etenkin naisten ja tyttöjen aseman parantamiseen. Tänä vuonna hankkeessa on kumppanijärjestöinä Kynnys ry, Taksvärkki ry ja Väestöliitto, joiden tukemiin avustuskohteisiin tulot ohjataan.

Yleensä moni kiinnostuu hankkeesta siksi, että siihen osallistumalla on mahdollisuus päästä kiipeämään vuorille eri puolille maapalloa, kuten Nepaliin, Malawiin, Tansaniaan tai Guatemalaan.

”Mutta voi myös käydä toisin päin, kuten omalla kohdallani taisi käydä”, God toteaa ja jatkaa:

”Ja onhan tässä koko prosessissa ajatuksena tehdä ja kokeilla asioita, joita ei ole aiemmin tehnyt.”

Tuleva matka on työllistänyt lähtijöitä jo koko kuluneen vuoden ajan.

Vapaaehtoiset ovat nähneet aikaa ja vaivaa, sillä jokainen heistä on sitoutunut keräämään varoja avustuskohteeseen ennen matkaa. Vapaaehtoiset eivät itse hyödy keräyksestä taloudellisesti, sillä jokainen lähtijä maksaa omat matkansa ja muut kulunsa.

Tänä vuonna God ja 19 muuta vapaaehtoista ovat keränneet rahaa Malawiin ja Etiopiaan. Tavoitteena on ollut saada kasaan 100 000 euroa, josta suurin osa on jo kerätty.

Etiopiassa rahat on suunnattu etenkin vammaisten tyttöjen ja naisten koulutuksen ja terveyden edistämiseksi, sillä peräti 15–20 prosenttia väestöstä on tavalla tai toisella vammautunut ja maassa vammaisuutta helposti hävetään.

Jokaisella lähtijällä on ollut henkilökohtainen keräystavoite, joka tällä kertaa on ollut yhtä monta euroa kuin Ras Dashenin huipulle on metreissä matkaa. God sai oman tavoitesummansa täyteen jo toukokuussa, mutta se ei ole hänen mukaansa tullut helpolla. Varsinkin alku oli hankalaa, kun hän mietti millä tavoin saisi kerättyä koko summan.

Pääosin God on kerännyt rahaa omin voimin. Hän on esimerkiksi myynyt leipomaansa saaristolaisleipää, käynyt lipaskeräämässä sekä tehnyt puutarhatöitä, pessyt ikkunoita, siivonnut ja ollut juhlissa apukäsinä. Osa on myös halunnut lahjoittaa ilman, että on saanut siitä itselleen mitään, God kertoo.


Hän myös otti yhteyttä eri yrityksiin ja yhteisöihin, jos vaikka joku niistä olisi innostunut lähtemään lahjoittajaksi. God sai monia kieltäviä vastauksia, mutta yhdeksi lahjoittajaksi ja yhteistyökumppaniksi lähti mukaan Tapiolan seurakunta. Sen kanssa God on esimerkiksi lokakuun lopussa järjestämässä Etiopia-päivän.

Vaikka God on nyt kerännyt rahoja Etiopiassa heikossa asemassa olevien tukemiseksi, hänestä on tärkeä myös muistaa se, että aivan lähelläkin on eri tavoin apua tarvitsevia.

”Kyllä sitäkin on tullut tässä mietittyä, että onko sitä helpompi nähdä asiat, jotka ovat kaukana kuin ne jotka ovat lähellä”, God pohtii.

Intensiiviseen vapaaehtoisvuoteen God oli valmistautunut jo ennalta, ja se oli myös sitä, mitä hän on kaivannut.

Hän kertoo vapaaehtoisvuoden osuneen hänellä oikeaan hetkeen, sillä pitkään ekonomina työskennellyt God on viime vuosina pohtinut aiempaa tarkemmin elämän tarkoitusta, omia arvojaan sekä sitä, mikä olisi hänen tapansa tehdä jotain muiden hyväksi.

Godilla oli esimerkiksi syntynyt ajatus alan vaihdosta, ja muutamia vuosia sitten hän alkoi opiskella psykologiaa ja teologiaa yliopistossa.

Opintojensa aikana hän lähti kuukaudeksi vapaaehtoiseksi opettajaksi Tansaniassa olevaan kouluun, josta hän oli kuullut tuttavaltaan. Samalla reissulla vuorelle kiipeäminen oli käynyt jo etäisesti hänen mielessään, kun God katseli koulun pihamaalla etäällä näkyvää Kilimanjaroa. Vielä tuolloin hän ei kuitenkaan tiennyt, että on olemassa vuorivaelluksia ja vapaaehtoistöitä yhdistävä hanke.

Tansanian-matkan jälkeen God valmistui teologian maisteriksi. Vielä God ei kuitenkaan tiedä, onko hän hyödyntämässä tutkintoaan kirkolliseen työhön vai voisiko hän jotenkin yhdistää tähänastista työuraansa, kiinnostusta kehitysyhteistyöhön ja uusia opintojaan.

Ainakin opintojen aikana Godilla kävi selväksi, että omasta kunnosta kannattaa pitää huolta. Hänelle kuntoilu on ollut aina tärkeä osa elämää, vaikka vuorivaelluksella hän on ensikertalainen.

”Kun opiskelin teologiaa, istuin paljon ja huomasin, mitä se istuminen teettää ihmiselle ja miten tärkeää on liikkua”, toteaa God.


Vapaaehtoistöiden lisäksi Godilla onkin takana kunnon kuntoiluvuosi. Hän on valmistautunut matkaan sitä varten laaditulla kunto-ohjelmalla.

Lähes joka päivälle on ollut jotain ohjelmassa, God kertoo. Matkaan lähtijät ovat valmistautuneet kestävyyskuntoa kasvattavilla lajeilla, kuten kävelyllä, juoksulla, pyöräilyllä, uinnilla ja vesijuoksulla. God on valinnut näistä oman kiinnostuksensa mukaan mieleisiä lajeja.

Hän on muun muassa käynyt treenaamassa Westendin kuntoportailla, patikoinut ja juossut.

Pitkästä kävelystä hänellä on kokemusta kolme vuoden takaa, kun hän kulki Santiago de Compostelan vaellusreitin Espanjassa.

Parin vuoden ajan God on ollut myös mukana Espoon Tapioiden juoksuklubissa ja juossut kahdesti puolimaratonin, viimeisimmän vuosi sitten. Tänäkin vuonna Godin oli tarkoitus juosta puolimaraton, mutta se sai nyt jäädä väliin.

”Huomasin kesän jälkeen, että tarvitsen vaellukselle lisää kestävyyskuntoa ja puolikkaalle puolestaan lisää vauhtia. Ne eivät nyt mätsänneet yhteen, joten jätin sen juoksemisen.”

Afrikan-reissun takia luontoretkeily on kuin varkain myös lisääntynyt Suomessa. Mitä lähempänä lähtö Etiopiaan on edessä, sitä enemmän hän on tehnyt mäkisen maaston kävelytreenejä.

Syksyn aikana hän on lähtenyt jo useampaan kertaan täysi päivärinkka selässä viidestä seitsemään tuntiin kestäville kävelyretkille.

”Esimerkiksi viime viikonloppuna testasin rinkan kanssa kulkemista Nuuksiossa kuuden tunnin ajan”, God kertoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  4. 4

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  5. 5

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  6. 6

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  10. 10

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  10. 10

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  11. Näytä lisää