Espoo    |   HS Espoo

Saattohoito-osastolla kaikki eivät halua kuulla kun yhteisömuusikko Pasi Pihlaja soittaa: ”Joskus on tärkeintä vain olla läsnä”

Espoossa toimii Suomen ainoa kaupungin palkkaama päätoiminen yhteisömuusikko. Soittopaikat vaihtelevat sairaalan saattohoito-osastosta ikäihmisten ja kehitysvammaisten asumisyksiköihin.Aina yleisö ei ole se, joka menee konserttiin kuuntelemaan muusikon soittoa, vaan yhä enemmän muusikot menevät yleisönsä luokse. Niin tekevät yhteisömuusikot, jotka vievät musiikkia paikkoihin, joissa sitä kuulee harvoin.

Espoossa toimii Suomen ainoa kaupungin palkkaama päätoiminen yhteisömuusikko. Pari vuotta sitten Tapiola Sinfonietan pitkäaikainen käyrätorvensoittaja Pasi Pihlaja luopui konserttilavoista ja kouluttautui yhteisömuusikoksi.

Nyt Pihlajan soittopaikkoja ovat muun muassa Espoon sairaalan saattohoito-osasto sekä ikäihmisten ja kehitysvammaisten asumisyksiköt.

”Enemminkin tämä on yhdessä olemista ja tekemistä kuin niinkään esiintymistä”, Pihlaja kuvailee työnkuvaansa.

Yhteisömuusikoksi erikoistuminen on varsin uusi koulutus, sillä ensimmäiset yhteisömuusikot valmistuivat keväällä 2018.

Tehtävässä on osin samoja piirteitä kuin musiikkiterapiassa, jota on pitkään käytetty esimerkiksi kehitysvammaisten kuntoutuksessa. Täysin yksiin niiden tarkoitukset eivät mene. Kun musiikkiterapia tähtää yksilön kuntoutukseen, yhteisö­muusikon tehtävänä on viedä taiteesta nauttimista eri yhteisöjen keskelle.

Yhteisömuusikko voi olla esimerkiksi innostava ryhmävetäjä, jonka tehtävänä on luoda yhteisöllisiä musiikkiprojekteja. Konsertteja ja muita musiikkiprojekteja Pihlaja on tehnyt esimerkiksi kehitysvammaisten kanssa.

Tänä syksynä hän on ollut järjestämässä konserttia vaikeasti kehitysvammaisten nuorten aikuisten asumisyksikön Villa Huvin asukkaiden kanssa.

Aiemmin paikka on ollut esillä lähinnä entisten palveluntuottajien, Rinnekoti-säätiön ja Attendon, kaupungin sekä osan asukkaiden omaisten välisten erimielisyyksien takia. Keväällä se sai kuitenkin uuden palveluntuottajan Aspa Palvelut.


Villa Huvin konserttiporukassa on ollut mukana esimerkiksi Eeva Määttä. Määtän äidin Leena Örnin mukaan hänen tyttärestään huomaa, kuinka hän nauttii musiikista, vaikka tytär ei pysty kommunikoimaan puheella tai itse soittamaan.

”Hän on käynyt myös musiikkiterapiassa, ja siellä häntä on saatu aukeamaan yhä ulospäin suuntautuvammaksi”, Örn kertoo.

Örnin mukaan Määttä esimerkiksi ymmärtää musiikin syy–seuraus-suhteita entistä paremmin, eli esimerkiksi sitä, että kun rummuttaa, siitä tulee ääntä. Hymy nousee myös Eeva Määtän kasvoille, kun Pihlaja säestää pianolla, ja Määttä yhdessä äitinsä ja kaverinsa Heini Laihon kanssa rummuttavat mukana.

Laihon elämässä musiikki on läsnä monipuolisesti, ja hänellä on muitakin säännöllisiä musiikkiharrastuksia. Laiho soittaa itse rumpuja bändikerhossa ja kuuntelee paljon musiikkia, kuten Lordia, Pikku G:ta ja Juha Tapiota.

”Tykkään Juha Tapion musiikista siksi, koska hän tekee kaunista musiikkia”, Laiho mainitsee.

Aivan toisenlaisissakin hetkissä yhteisömuusikkoja tarvitaan. Musiikki auttaa virkistämään muistia. Sen Pihlaja on huomannut, kun hän on käynyt soittamassa muistisairaille. Heidän kanssaan muistellaan menneitä ja pidetään toivelaulukonsertteja.

Joskus taas tärkeintä on se, että muusikko ja musiikki ovat vain läsnä. Se korostuu, kun Pihlaja käy soittamassa esimerkiksi Espoon sairaalan saattohoito-osastolla.

Sen käytävällä soittaessaan Pihlaja pyrkii olemaan mahdollisimman huomaamaton ja kunnioittamaan potilaiden tahtoa. Välillä muusikon tehtävä on vain kuunnella.

”Joskus joku pyytää juttelemaan hetkeksi huoneeseensa. Silloin keskustelemme aivan normaalisti, yleensä musiikista. On ollut myös hetkiä, jolloin potilas on pyytänyt minua lopettamaan soittamisen. Silloin olen kunnioittanut potilaan tahtoa ja poistunut paikalta.”

Kun Espoon kaupunki tarjosi Pihlajalle mahdollisuutta aloittaa yhteisömuusikkona, hänelle oli itsestään selvää lähteä siihen mukaan.

Jo pitkään hän oli tehnyt yhteisömuusikon töitä tietämättä, että sille oli olemassa oma sanansa.

Tie yhteisömuusikoksi alkoi jo yli kolmekymmentä vuotta sitten, kun hänen pojallaan todettiin Downin syndrooma. Pojan kasvettua Pihlaja opetti häntä soittamaan yksinkertaisella huilulla, ja yhdessä he alkoivat esiintyä muille kehitysvammaisille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

”Poikani kautta olen saanut myös oppia niin paljon elämästä. Hänestä on tullut elämäni suurin tuutori.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  4. 4

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  10. 10

   Suomalaiset asejoukot tappoivat siviilejä, teloittivat vankeja ja ryöstivät kartanoita Viron vapaussodassa – Uusi tutkimus saa lukijan tuntemaan häpeää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  9. 9

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää