Espoo    |   HS Espoo

Nokian tuhkasta nousee jotain täysin uutta: Matka­puhelin­jätin tekniikalla yritetään nyt nujertaa aikamme pahin terveysuhka

Keilaniemestä on kasvanut merkittävä teknologia-alan keskittymä. Suomalainen Mobidiag hyödyntää siellä Nokian automaatio-osaamista ja kehittää testilaitetta, jonka avulla voidaan välttää turhia antibioottikuureja.Auringonvalo siivilöityy huoneeseen kaihtimien välistä. Alaviistossa kimmeltää meri. Albert Silvi istuu korkealla tuolilla ja tutkii näytteitä. Silvi työskentelee laboratorioanalytiikan harjoittelijana suomalaisessa terveysteknologiayrityksessä Mobidiagissa.

Mobidiagissa Silvi on mukana kehittämässä uutta testiä, jonka tarkoitus on tunnistaa suolistoinfektioita aiheuttavia viruksia. Mobidiagilla on jo markkinoilla neljä toimivaa testikokonaisuutta, joilla voidaan löytää muun muassa yleisimpiä suolistoloisia ja antibiooteille vastuskykyisiä bakteereja. Ensi vuoden aikana markkinoille pitäisi saada testit, jotka tunnistavat nopeasti aivokalvontulehduksen ja hengitystieinfektioiden aiheuttajia.

Mobidiagissa yhdistyvät kansainvälinen, kansallinen ja paikallinen ulottuvuus – antibioottiresistenssi, Nokia ja Keilaniemi – hieman yllättävälläkin tavalla.

Mobidiagin tuotteilla osallistutaan taisteluun maailmanlaajuista antibioottiresistenssiä vastaan, jota terveysjärjestö WHO pitää yhtenä maailman suurimmista terveysuhista. Yhtiön tuotantolinjalla näkyy puolestaan kansallisen tragedian hopeareunus: Mobidiagin tuotteiden valmistuksessa hyödynnetään Nokian matkapuhelintuotannosta periytyvää osaamista.

Paikallinen taso taas löytyy tästä laboratoriosta. Mobidiagin tuotteiden kehitystyötä tehdään Keilanimessä, toimistorakennuksen toisessa kerroksessa olevassa laboratoriossa, jossa on merinäköala. Varsinaiset tuotteet valmistetaan saman rakennuksen kellarissa, jonne on juuri valmistunut Mobidiagin oma tuotantolinja.

”Monet mieltää, ettei Keilaniemessä tehdä mitään alkutuotantoa, mutta meillä on täällä kokonainen linjasto”, sanoo Mobidiagin toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen selvästi tyytyväisenä.

Mobidiagin testeillä on mahdollista selvittää nopeasti ja tarkasti, mikä taudinaiheuttaja ihmisen elimistössä milloinkin jyllää. Näin vältytään turhilta antibioottikuureilta. Mobidiagin testit perustuvat tauteja aiheuttavien bakteereiden, virusten ja loisten tunnistamiseen molekyylidiagnostiikalla, joka tarkoittaa dna:n monistamiseen perustuvaa tekniikkaa.

Molekyylidiagnostiikan etuja ovat nopeus ja tarkkuus. Kun bakteeriviljelyn tuloksissa voi kestää päiviä, valmistuvat Mobidiagin testit tunnissa.

”Meidän vahvuutemme on oireenmukainen tunnistaminen. Voimme tunnistaa 30–50 bakteeria yhdestä näytteestä. Aikaisemmin potilaalta on voitu testata vain muutama yleisin taudinaiheuttaja ja jos taudinaiheuttaja ei ole ollut mikään niistä, on annettu varmuuden vuoksi antibiootit, vaikka usein oireiden aiheuttaja on sellainen, jota ei tarvitse eikä myöskään pidä hoitaa antibiooteilla”, Tenkanen sanoo.


Tenkanen on toiminut Mobidiagin toimitusjohtajana vuodesta 2013. Hänen oma taustansa selittää, miksi Mobidiagin tuotteita valmistetaan juuri Keilaniemessä.

Vuosituhannen vaihteessa Keilaniemi kasvoi vauhdilla: Nokian pääkonttori valmistui 1990-luvun lopulla ja Koneen toimistorakennus 2000-luvun alussa. Tenkanen työskenteli tuohon aikaan solu- ja molekyylibiologiayritys Finnzymesissä ja oli mukana perustamassa Keilaniemeen viidestä rakennuksesta koostuvaa Life Science Centeriä, samaa kompleksia, jossa Mobidiag nyt toimii.

Samassa kompleksissa on muitakin terveysteknologia-alan yrityksiä. Mobidiagin naapurissa toimivat muun muassa jyväskyläläinen hyvinvointiyritys Firstbeat ja geenitestejä tekevä Blueprint Genetics.

Vaikka Mobidiag ei juurikaan tee yhteistyötä muiden Keilaniemessä toimivien yritysten kanssa, on sijainti muiden saman alan yritysten kanssa samassa ryppäässä silti Tenkasesta etu. Se on esimerkiksi yksi syy siihen, miksi Tenkanen tuo kansainväliset vieraat mieluummin Keilaniemeen kuin Mobidiagin Pariisin toimipisteeseen, joka ei sijaitse vastaavalla teknologia-alueella.

”Mielikuva on yhteistyökumppaneille tärkeä. Pariisi kuulostaa hienolta, mutta ei meidän toimipiste siellä ole yhtään vastaavassa paikassa”, Tenkanen sanoo.


Juho Kiurun ja Tommi Inkisen parin vuoden takaisen tutkimuksen mukaan Otaniemi–Keilaniemen alue on Suomen kolmanneksi tärkein inhimillisen pääoman ja innovaatioiden keskittymä. Sen edellä listalla ovat vain Helsingin keskusta ja Ruoholahti.

”Keilaniemi on myös kansainvälisesti vahva innovaatiokeskittymä, etenkin Pohjoismaiden tasolla”, kirjoittaa kaupunkitutkija Miika Norppa sähköpostissa.

Keilaniemi on tullut tunnetuksi erityisesti Nokiasta, mutta keskeinen syy Keilaniemen kehitykseen on ollut sen naapurissa sijaitseva Aalto-yliopisto ja sen edeltäjä Teknillinen korkeakoulu.

”Nokian alueelle veti Teknillinen korkeakoulu”, Norppa muistuttaa.

Nokia lähti Keilaniemestä lopullisesti vuonna 2013, mutta entisen matkapuhelinjätin lähtö ei juurikaan vaurioittanut Keilaniemeä.

”En usko, että Nokian poismuutto olisi mitenkään ratkaisevasti heikentänyt Keilaniemen imagoa, asemaa tai vetovoimaisuutta. Vaikka Nokialla onkin ollut Helsingin seudulle ja koko Suomelle tärkeä taloudellinen merkitys, ei rakentunut osaaminen ole kadonnut Suomesta Nokian heikentymisen myötä, vaan on ainakin osin kanavoitunut uudelleen”, Norppa kirjoittaa.

Mobidiag on yksi esimerkki Nokian osaamisen uudelleen kanavoitumisesta. Mobidiagin testeissä käytettävissä kaseteissa on pienet lasilevyt, jotka täytyy pystyä kiinnittämään muovikasetteihin tarkasti ja juuri oikeaan kohtaan. Mobidiagin tuotteita tehdään suomalaisen Ginoliksen valmistamilla automaatiolinjoilla, joilla hyödynnetään Nokian ajoilta peräisin olevaa automaatio-osaamista.

”Mietin, että tämän on oltava tosi hankalaa. Sitten meidän yhteistyökumppani sanoi, että lasien kiinnittäminen tarkasti muoviinhan oli nimenomaan sitä, mitä on tehty Nokian puhelinten tuotannossa. Nyt sitä käytetään vain eri yhteydessä. Siitä on selkeä etu, että meillä on Suomessa Nokialta peräisin olevaa osaamista, jota voidaan hyödyntää erilaisissa käyttötarkoituksissa”, Tenkanen sanoo.

Nokian perintö siis elää edelleen Keilaniemessä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Merkittävä teknologia-alan keskittymä


 Keilaniemi–Otaniemi-alueen kehittymisen teknologia-alan keskittymäksi voi katsoa alkaneen 1950- ja 1960-lukujen taitteessa, kun Teknillinen korkeakoulu siirrettiin Otaniemeen.

 Nesteen pääkonttori valmistui Keilaniemeen vuonna 1976, Nokian pääkonttori vuonna 1997 ja Koneen toimistorakennus vuonna 2001. Nykyisin entisessä Nokian pääkonttorin rakennuksessa toimii muun muassa Tiedon pääkonttori.

 Keilaniemessä sijaitsee lisäksi muun muassa peliyhtiö Rovio sekä lukuisia muita teknologia-alan yrityksiä.

 Keilaniemen metroasema aukesi vuonna 2017. Pikaraitiolinja Raide-Jokerin on tarkoitus aloittaa liikennöinti Keilaniemessä vuonna 2024.

 Keilaniemeen on tulossa isoja muutoksia. Alueelle on suunnitteilla muun muassa toimistotiloja, hotelli ja asuntoja. Rannassa on tarkoitus tehdä merentäyttöä ja rantaa kiertämään suunnitellaan julkista kulkureittiä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Monet suomalaislapset syövät liikaa nitriittiä: ”Jos lapset itse saisivat valita, makkararuokia olisi enemmän”

  5. 5

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  9. 9

   BBC: Britannian Hongkongin-konsulaatin työntekijä kertoo joutuneensa Kiinan kiduttamaksi – lyötiin ja valvotettiin kansallishymnin laulamisella

  10. 10

   Vantaa testaa lasten kellokortteja päiväkodeissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää