Espoo    |   HS Espoo

Keskellä kalleinta Tapiolaa ränsistyy kokonainen kerrostalo: Mistä on kyse?

Asunnonomistajat ovat pulassa arvonsa menettäneiden kotiensa kanssa. Kiinteistöosakeyhtiö taas vakuuttaa, että uudisrakennus on ratkaisu.

rac


Korjata vai purkaa? Aivan Tapiolan metroaseman vieressä sijaitsee silmin nähden ränsistynyt kerrostalo, jonka kohtalosta käydään vääntöä. HS kertoi vuosi sitten, kuinka kerrostalo on päästetty niin huonoon kuntoon, että se on vaikuttanut asuntojen arvoon.

Kerrostalon omistaa kiinteistöosakeyhtiö Hopiakannel, jonka hallitus on ajanut enemminkin kerrostalon purkamista kuin lähtenyt tekemään remontteja. Viime keväänä hanke otti askeleen eteenpäin, kun kaupunkisuunnittelulautakunta teki päätöksen, että kerrostalo voidaan purkaa ja sen tilalle rakentaa 9–10-kerroksinen uudisrakennus.

Kerrostalon purkamisesta ei kuitenkaan vallitse yksimielisyys kiinteistön osakkaiden kesken. Osa asunnonomistajista pelkää, ettei purkava uusrakentaminen ole heidän kannaltaan taloudellisesti paras ratkaisu, ja he joutuisivat luopumaan asunnoistaan pilkkahintaan.

Tätä mieltä ovat esimerkiksi talon pitkäaikaisiin asunnonomistajiin kuuluvat Henrik Puustinen ja Marjukka Mäkinen.

Heidän mukaansa osakkaille on annettu alun perin ymmärtää, että he voisivat saada rakennettavasta talosta uudet asunnot ilman lisäkustannuksia. Mäkisen ja Puustisen mielestä kaavan sallima rakennusoikeus tuskin on tarpeeksi suuri, jotta näin voisi tapahtua.

Lisäksi he pelkäävät, että kiinteistöosakeyhtiölle, ja sitä kautta osakkaille, voi syntyä mittava velka, mikäli kaupungin kanssa tehtävä maankäyttösopimus allekirjoitetaan ilman koko osakekannan ostavaa rakennuttajatahoa.

”Meidän ehtomme purkamiselle on se, että saamme vastaavat uudet asunnot ilman lisäkustannuksia. Minkä takia luopuisimme kodeistamme sellaisella summalla, jolla ei saa vastaavaa Tapiolasta tai edes pääkaupunkiseudulta? Tässä on kuitenkin kyse sijainnista Tapiolan ydinkeskustassa”, toteaa Puustinen.

”Aikanaan meistä jokainen on maksanut korkean neliöhinnan siitä, että saamme asua Tapiolan keskustassa. Kyse on ihmisten kodeista ja merkittävästä omaisuudesta”, sanoo Mäkinen.

 

”Aikanaan meistä jokainen on maksanut korkean neliöhinnan siitä, että saamme asua Tapiolan keskustassa.”

Asunnonomistajat ovat turhautuneita siihen, että kerrostalon remontointia on viivytelty vuosia. He ovat ihmetelleet, mihin kaksinkertaistuneet yhtiövastikkeet on käytetty, kun rakennuksen huolto- ja kunnossapitotöitä on laiminlyöty. Osakkailta on myös peritty ylimääräisiä yhtiövastikkeita.

Puustisen ja Mäkisen mukaan asunnonomistajat eivät ole voineet mitenkään vaikuttaa siihen, että heidän omaisuutensa arvo on romahtanut. He eivät pysty ymmärtämään tapaa, jolla heidän kiinteistöosakeyhtiössään asioita hoidetaan: erittäin hitaasti.

Esimerkiksi rakennuksen julkisivusta on irtoillut laattoja ja remontti tuli ajankohtaiseksi vuonna 2009. Sen sijaan, että remonttia olisi tuolloin aloitettu, hallitus alkoi suunnitella purkavaa uusrakentamista.

Mäkisen ja Puustisen mukaan rakennus tulisi yhä remontoida.

”Talo on paitsi rumistus, myös turvallisuusriski keskeisen sijaintinsa vuoksi. Kenen on vastuu, jos jotain lopulta putoaa?, Puustinen miettii.

”Toiveemme on, että peruskorjaus pääsisi alkamaan mahdollisimman pikaisesti. Remontin myötä asuntojemme arvo nousisi alueen hintatasoa vastaavaksi”, uskovat Puustinen ja Mäkinen.


Mitään konkreettista kerrostalon kunnostamiseksi ei ole tapahtunut tänäkään vuonna, vaikka julkisivun kuntoon on puuttunut rakennusvalvontakin. Alkuvuodesta se lähetti kiinteistöosakeyhtiölle kehotuksen korjata talon julkisivu toukokuun loppuun mennessä. Näin ei tapahtunut. Rakennusvalvonta on tehnyt syksyllä tarkastuskäynnin kiinteistössä ja lähettänyt selvityspyynnön, johon nyt odotetaan kiinteistöosakeyhtiön vastausta.

Hopiakannel Kiinteistö oy:n toimitusjohtaja Tuija Tarula-Aho vetoaa siihen, että kuntotutkimuksen tekemistä on lähdetty edistämään, mutta aikataulu oli liian tiukka julkisivuremontille.

”Se on niin laaja remontti, että sitä on mahdotonta toteuttaa muutamassa kuukaudessa. Rakennusvalvonnan asettama aikataulu ei ollut realistinen.”

Tarula-Ahon mukaan julkisivun lisäksi talon vesikatto pitäisi uusia, mahdollisesti myös ikkunat.

Hallituksen puheenjohtaja ja enemmistöosakkaana toistakymmentä vuotta ollut apteekkari Juhani Isomeri on aikataulusta samaa mieltä.

”Käsitykseni mukaan heikkolaatuiset julkisivuelementit pitäisi purkaa ja rakentaa uudestaan. Se, että se julkisivu on nykyisellään ruma, sille ei voine mitään. Mutta vaikka se on rumannäköinen, niin sen kunnosta on vuosittain pidetty korjauksin huolta, jotta mitään ei tippuisi kenenkään päälle”, Isomeri sanoo.

 

”Vuoden loppuun mennessä tulemme tietämään kumpaan suuntaan tämä kallistuu.”

Parhaillaan kiinteistöosakeyhtiö sekä Tapiolan kehittämisprojektin johtaja Antti Mäkinen neuvottelevat maankäyttösopimuksesta ja maksun suuruudesta. Lisä- ja uusrakentamisessa kaupunki perii taloyhtiöltä maankäyttömaksun, joka perustuu kaavoituksen tuottamaan arvonnousuun. Espoossa maankäyttömaksu on 40–60 prosenttia 250 000 euron ylittävästä arvonnoususta.

Korkean maankäyttömaksun takia uusrakentaminen ei ole aina kannattavaa taloyhtiön kannalta, ja se on myös Hopiakanteleen kohdalla asukkaiden huolena. Tarula-Ahon mukaan vielä sopimusta ei ole tehty.

”Tämän vuoden loppuun mennessä tulemme tietämään kumpaan suuntaan tämä kallistuu.”

Hallituksen puheenjohtajan Juhani Isomeren mukaan yhtiökokouksen linjaukset ja hallituksen päätökset ovat olleet kuitenkin yksimielisiä uudisrakennushankkeen edistämisessä.

”Se uudisrakennus on osakkaiden ja kaupungin toive. Uusi talo on vuorenvarmasti myös kaikkien etu”, Isomeri toteaa.

”Koko Tapiolan keskuksen uudistamisessa ydin on siinä, että tämäntyyppisten rakennusten kohdalla pyritään tehokkaampaan maankäyttöön”, sanoo Antti Mäkinen ja uskoo, että sopimus syntyy ja rakennus puretaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  4. 4

   Tässä on Sanna Marinin hallitus: 12 naista ja 7 miestä, keski-ikä 47 vuotta

  5. 5

   Kommentti: ”Asiat ratkaisevat”, korostaa Sanna Marin – mutta hänen valintansa näytti, miten paljon merkitystä on pääministerin sukupuolella ja iällä

  6. 6

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  7. 7

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  8. 8

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  9. 9

   Ruotsin #metoo-liikeettä käynnistämässä ollut toimittaja sai tuomion törkeästä kunnian­loukkauksesta

  10. 10

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  3. 3

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  4. 4

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  5. 5

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  6. 6

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  7. 7

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  8. 8

   Kommentti: Mitä on luottamus ja mitä anteeksianto? Rinteen ja Paateron pikapaluu ajaa perimmäisten kysymysten äärelle

   Tilaajille
  9. 9

   Vihreiden ja vasemmisto­liiton ministerit jatkavat samoilla salkuilla, kaikki Sanna Marinin hallituksen ministerit selvillä nyt

  10. 10

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää