Espoo    |   HS Espoo

Legendaarinen leipomo Espoossa ei uskalla etsiä uusia tuotantotiloja, vaikka vanhat ovat aivan liian pienet: ”Se olisi täysin mahdotonta”

Perinteikkään leipomon toimitusjohtajalla on ongelma: tilat ovat liian pienet, mutta olisi skandaali siirtää leipomo pois Kauklahdesta.On siinä uuni poikineen: leveyttä kolme metriä ja syvyyttä neljä ja puoli. Uuninluukkukin on parin metrin levyinen. Lämpöä möhkäleestä säteilee metrien päähän.

Valtava kiviarinauuni nököttää Halmeen leipomon alakerrassa Espoon Kauklahdessa.

”Uuni on vuodelta 1952, eikä sitä ole kertaakaan sen jälkeen jäähdytetty. Se on ollut koko ajan lämpimänä”, selvittää toimitusjohtaja Stefan Åsten saksalaisuunin historiaa.

”Painoa on varmasti kymmeniätuhansia kiloja. Jos sitä alkaisi nyt jäähdyttää, se olisi lämmin vielä viikonkin kuluttua. Suurta lämpömäärää kuitenkin tarvitaan, jotta lämpö leviää tasaisesti ruisleipiin ja pulliin.”

Uuni on vanha, mutta perheyritys Oy Emil Halme Ab on vielä vanhempi. Leipomo täytti marraskuun 1. päivänä 120 vuotta.

Halmeen leipomo on Suomen yhä toiminnassa olevista leipomoista neljänneksi vanhin. Edelle kiilaavat Ekberg, Fazer ja Vaasan.

On maanantai. Päivä ei yleensä ole paras mahdollinen ravintoloille tai kahviloille. Kansa on ollut liikkeellä viikonloppuna, ja alkuviikosta vedetään henkeä ja pidetään kukkaronnyörejä tiukemmalla.

Halmeen leipomon kahvilan ovista lappaa kuitenkin jatkuvasti väkeä. Vanhempi nainen kantaa tiskiltä neljän berliininmunkin laatikkoa.

”Näitä täältä kannattaa ostaa”, hän ohjeistaa toimittajaa ja kuvaajaa.

Käy ilmi, että Halmeen berliiniläisissä hillo ei ole perinteiseen tapaan tehty vadelmasta vaan omenasta.


Kauklahtelaiset näyttävät ottaneen leipomon ja kahvilan omakseen. Toimitusjohtaja todistaa saman numeroilla.

”Me leivomme päivästä riippuen 10 000–25 000 tuotetta. Joka viides myydään täältä”, Åsten kertoo.

”Kauklahti on osa tätä yritystä. Olisi täysin mahdotonta muuttaa täältä. Vertailun vuoksi voi miettiä, minkälainen haloo nousi siitä, että Ekberg uudisti kahvilansa”, Åsten sanoo.

Moni uudempi yritys pyrkii rakentamaan itselleen paikallista, historiallista ja käsityöhön nojaavaa brändiä, mutta Halmeen leipomossa ne ovat koko ajan läsnä ilman sen suurempaa pullistelua.

Leipomon perusti Kaarinasta kotoisin ollut leipurikisälli Emil Halme. Halmeen tarkoitus oli lähteä paremman elämän toivossa Amerikkaan, mutta jostakin syystä hän myöhästyi laivasta.

Houkutuksia nuorelle miehelle löytyi kuitenkin myös kotimaasta. Kauklahdessa asui nimittäin muuan neiti Fanny Sjöman, jota Halme onnistui riiaamaan onnistuneesti.


Niinpä Halme perusti Kauklahteen leipomon 1899, jonka hän siirsi seuraavana vuonna nykyiselle tontille. Emil Halmeen työtä jatkoi ensin hänen poikansa Olle ja sitten pojanpoika Kaj.

Kävi kuitenkin niin, ettei Halmeen suvusta löytynyt enää leipomon johtajaa neljännessä polvessa.

Kesällä 2003 Stefan Åsten oli juuri päässyt armeijasta. Nuorella miehellä ei ollut juuri tekemistä eikä tulevaisuudensuunnitelmia.

”Makasin pari viikkoa sohvalla. Isä kyllästyi siihen ja ilmoitti, että olisi aika mennä töihin.”

Åstenin isoveli selaili sattumalta työvoimaviranomaisten nettisivuja ja huomasi, että Halmeen leipomo etsi työntekijää. Leipomo oli Stefan Åstenille tuttu: hän oli ollut 18-vuotiaana kesätöissä kahvilan myyjänä.


”Menin siltä istumalta suihkuun, vaihdoin vaatteet ja ajoin leipomolle. Kaj Halme palkkasi minut leipäkuskiksi.”

Siitä lähtien Åsten on ollut Halmeella töissä. Välillä on ollut toki taukoja opintojen takia, sillä Åsten opiskeli itsensä IT-insinööriksi.

Kun Kaj Halme aikoi jäädä eläkkeelle vuonna 2009, eikä seuraajaa näkynyt mailla halmeilla, hän kysyi Åstenia toimitusjohtajaksi. Tämä suostui.

Leipomo jatkaa silti perheyrityksenä, sillä Halmeen suku omistaa pääosan osakkeista.

Pienellä leipomolla on haasteensa kilpailussa suurten leipomotehtaiden kanssa. Työ tehdään Halmeella suurelta osin käsin, joten leipomo ei kykene kisaamaan hinnoilla.

Täytyy siis löytää toiset aseet.

”Suurleipomot pyrkivät leipomaan mahdollisimman nopeasti tuottaakseen mahdollisimman paljon. Me taas leivomme mahdollisimman hitaasti”, Åsten selittää.

”Haemme parempaa makua pitkillä taikinan lepoajoilla, esitaikinoilla, hapanjuurella ja imellytyksellä. Käytämme myös lähes yksinomaan kotimaisia raaka-aineita ja mahdollisimman vähän lisäaineita.”


Hitaan leipomisen hyödyn kuluttaja havaitsee Åstenin mukaan myös leikatessaan leipää. Nopeasti tuotettu leipä murustaa, hitaasti leivottu ei.

Halmeen leipomon pitkä historia tekee yritystä tunnetuksi, mutta se tuottaa myös toimitusjohtajalle ongelman. Leipomon tiloja on laajennettu vuosikymmenten saatossa kolmesti, mutta nyt tilat ovat auttamattomasti liian pienet.

”Perjantaina meillä on alakerta niin täynnä leipälaatikoita, että pitää vetää vatsa sisään päästäkseen ohi”, Åsten sanoo.

Tontille ei mahdu enempää rakennuksia, mutta ei leipomoa voi perinteisiltä kotinurkilta siirtää poiskaan. Toimitusjohtaja onkin alkanut visioida tulevaa.

”Ehkä osan tuotannosta voisi siirtää muualla. Lasiterassi nykyisen kahvilan edustalle olisi myös poikaa. Voisi myös perustaa leipomomuseon ja…”

Oikaistu 14.11. klo 10.30: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Halmeen leipomo on Suomen kolmanneksi vanhin leipomo. Vaasan-leipomo kiilaa kuitenkin ohi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Halmeen leipomo


 Perustettu vuonna 1899.

 Leipomo ja kahvila sijaitsevat Espoon Kauklahdessa osoitteessa Emil Halmeen tie 1.

 Työntekijöitä on noin 40. Heillä on työvuosia yrityksessä yhteensä 399.

 Leipomo käyttää päivässä keskimäärin 900 kiloa jauhoja. Tuotteita syntyy päivittäin 10 000–25 000.

 Yrityksellä on myös myymäläleipomo Kauklahden K-Supermarket Lasihytissä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  2. 2

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  5. 5

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  6. 6

   Ruotsin #metoo-liikeettä käynnistämässä ollut toimittaja sai tuomion törkeästä kunnian­loukkauksesta

  7. 7

   Katri Kulmuni avaa nyt kirjoituksessaan, miksi keskusta halusi Antti Rinteestä eroon

  8. 8

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Vihreiden ja vasemmisto­liiton ministerit jatkavat samoilla salkuilla, kaikki Sanna Marinin hallituksen ministerit selvillä nyt – suora lähetys vihreiden tiedotus­tilaisuudesta juuri nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  3. 3

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  5. 5

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  6. 6

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  7. 7

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Kommentti: Mitä on luottamus ja mitä anteeksianto? Rinteen ja Paateron pikapaluu ajaa perimmäisten kysymysten äärelle

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää