Espoo    |   HS Espoo

Anitra Ahtola sanoo olevansa ”varovainen yrittäjä”: Nyt hänellä on kymmenen tanssisalia ympäri Espoota ja Helsinkiä

Anitra Ahtola hylkäsi haaveen ammattibalettitanssijan urasta, jotta hän pystyi omistautumaan tanssille. Tanssikoulu DCA täytti tänä syksynä 20 vuotta.Tavallisena arkipäivänä Anitra Ahtola pukeutuu töihin huppariin ja trikoisiin. Ahtola on pyörittänyt tanssikoulu DCA:ta kaksikymmentä vuotta, mutta vielä paljon kauemmin, yli 40 vuoden ajan, hän on tanssinut. Ahtola aloitti baletin 4-vuotiaana.

Kun Ahtola oli 17-vuotias, hän joutui tekemään yhden siihenastisen elämänsä suurimmista päätöksistä. Joka arkipäivä seitsemän vuoden ajan hän oli tanssinut tunteja ja tunteja Suomen kansallisoopperan balettioppilaitoksessa. Harjoittelu oli kurinalaista, määrätietoista ja tähtäsi vahvasti balettitanssijan uralle.

Vaikka Ahtola oli lapsena haaveillut olevansa balettitanssija, enää se haave ei ollutkaan niin tärkeä. Ahtola rakasti tanssimista, ja päätös siitä, jatkaako baletin parissa vai tehdäkö jotain muuta, oli vaikea.

”Olen ollut niin monista asioista kiinnostunut. Jos on ammattibalettitanssija, sitä on täysin kiinni siinä”, Ahtola toteaa.

Ahtola on esimerkiksi opiskellut tradenomiksi ja liikunnanohjaajaksi sekä tullut valituksi 1. perintöprinsessaksi vuoden 1996 Miss Suomi -kisassa. Nykyisin hän vaikuttaa Espoon kunnallispolitiikassa toisen kauden valtuutettuna kokoomuksen riveissä.

Hyvästit balettikoululle eivät suinkaan merkinneet hyvästejä tanssille. Balettivuodet opettivat taitoja, joista Ahtolalla on ollut myöhemmin hyötyä yrittäjänä.

”Vaikka minusta ei tullut ammattibalettitanssijaa, olen tosi kiitollinen siitä, mitä sain balettikoulusta. Baletti opetti päämäärätietoisuutta, ahkeruutta ja kovaa työntekemistä. Sitä on luonnollisesti tarvinnut yrittäjätaipaleella”, Ahtola kertoo.


Pari viikkoa sitten tanssikoulu DCA:n eli Dance Center Anin 20-vuotista taivalta juhlittiin Finlandia-talolla. Ahtolan ohella hänen tanssikoulunsa ja lapsensa, jotka myös tanssivat ja opettavat koulussa, ovat olleet julkisuudessa näinä vuosina. DCA on nykyisin yksi tunnetuimmista tanssikouluista pääkaupunkiseudulla. Sen tanssijat ovat olleet useita kertoja mitalisijoilla SM-kisoissa ja kansainvälisissä kisoissa.

Vuonna 1999 perustettu DCA lähti liikkeelle kuitenkin hyvin pienestä. Tuolloin 27-vuotias Ahtola päätti perustaa oman tanssikoulun pian sen jälkeen, kun hän oli muuttanut Helsingistä Espooseen.

Ensin opettajia oli vain neljä ja Mankkaan ostoskeskuksessa käytössä yksi tanssisali. Vaatimattoman alun jälkeen tanssikoulu on levittäytynyt eri puolille Espoota ja Helsinkiä. Tällä hetkellä saleja on kymmenen, oppilaita noin 2 500 ja opettajia noin 60.

Myös opetettavien tanssilajien määrä on kasvanut. Jos 90-luvun lopussa tanssittiin show-tanssia, hiphopia ja breakia, nyt niiden ohella tanssitaan esimerkiksi lockingia, voguingia ja wackingia.

Vaikka yritys on laajentunut moninkertaiseksi, Ahtolan mielestä hän ei ole yrittäjänä riskinottajatyyppiä. Ahtola kertoo laajentaneensa yritystään hitaasti ja maltilla.

”Olen ollut aika varovainen yrittäjä. Siksi olemme laajentuneet ja lisänneet toimipisteitä ’step by step’.”

 

”Olen ollut aika varovainen yrittäjä.”

Balettitaustan lisäksi Ahtolaa auttoi oman yrityksen perustamisessa se, että lukion jälkeen hän oli opettanut freelancerina tanssia ja jumppaa usean vuoden ajan.

Freelancerina työskentely opetti hänelle töiden aikatauluttamista ja epävarmuuden sietämistä, sillä toisina aikoina töitä oli enemmän, toisina vähemmän. Ennen kaikkea se opetti budjetointia, sillä freelancerina on jatkuvasti tietoinen omista tuloistaan ja siitä, mihin on milloinkin varaa. Ahtola tekikin tarkat laskelmat omaa tanssikoulua perustaessaan.

Yhtä lailla hän on punninnut jokaisen uuden toimipisteen avaamista. Syksyllä 2002 toiminta laajeni Mankkaalta Tapiolan Heikintorille. Sen jälkeen uusia toimipisteitä on tullut Itäkeskukseen, Helsingin keskustaan Mannerheimintielle, ja Tapiolassakin on siirrytty Heikintoria vastapäätä olevaan toiseen kiinteistöön. Mankkaalla DCA toimii silti yhä samassa salissa kuin kaksikymmentä vuotta sitten.

Ahtolan mielestä erityisesti Helsinkiin laajentaminen mietitytti, sillä Helsingissä on useita tanssikouluja.

”Nämä uusien toimipisteiden perustamiset ovat olleet aina sellaisia tilanteita, joissa olen miettinyt, teenkö oikean ratkaisun, kun sitä lopputulosta ei voi ennustaa. Pitää tehdä investointeja ja kulut kasvavat. Oppilaitakaan ei tule heti kerralla. Vie oman aikansa, että uudessa paikassa saadaan oppilasmäärä nousemaan. Jokaisella tanssikoululla on ollut kuitenkin oma erikoisosaamisensa eri tanssilajeissa, myös meillä.”


Tanssikoulun kasvu ei ole jäänyt pääkaupunkiseudulla huomaamatta. Ahtola valittiin vuonna 2003 Espoon vuoden yrittäjäksi. Pääkaupunkiseudun vuoden nuori yrittäjä hänestä tuli vuonna 2007.

Yrittäjyyden lisäksi Ahtola on saanut tunnustusta opettamistyöstään, sillä tänä vuonna hän sai Espoon kaupunginjohtajan Jukka Mäkelän myöntämän kannustuspalkinnon Espoon vuoden kasvattajana.

Espoon kaupungin valintaperusteena oli muun muassa se, että tanssi yhdistää sukupolvia, sukupuolia ja kansalaisuuksia. DCA on tullut tunnetuksi varsinkin lasten ja nuorten tanssikouluna, mutta hyvin varhaisessa vaiheessa toiminta laajeni myös aikuisiin.

Tällä hetkellä Ahtola opettaa balettia, show-tanssia ja contemporary lyrical -tanssia 9-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Hän korostaa tanssin merkitystä sekä fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnille olipa minkä ikäinen tahansa.

”Tanssi on niin monipuolista ja sen voi aloittaa milloin vain. Toivon, että täällä olisi turvallinen ilmapiiri, jossa saa harrastaa ja tehdä. Tanssi tukee myös sosiaalisia taitoja, kuten kykyä toimia ryhmässä, kaikkien kunnioitusta ja rohkaisemista.”

Ahtolalle itselleen tanssi merkitsee myös sitä, ettei tanssiessa millään muulla ole väliä.

”Olipa millainen päivä vaan, niin kun menen saliin opettamaan tai tanssimaan, on aina hyvä fiilis.”

Tanssi täyttää myös Anitra Ahtolan lomat. Hän käy lastensa kanssa treenaamassa ulkomailla muutamia kertoja vuodessa, kuten Los Angelesissa, New Yorkissa ja Lontoossa. Syynä on se, että maailmalla on paremmat mahdollisuudet treenata silloin, kun haluaa, niin kauan kuin haluaa ja sitä, mitä haluaa, Ahtola kertoo.

”Sitä tarjontaa on siellä aivan eri tavalla kuin täällä. Ja koska kouluja on niin monta, voin mennä yhteen kouluun omille tunneille ja lapset toiseen kouluun.”

Omaa tanssikouluaan Ahtolalla ei ole kuitenkaan aikomusta enää laajentaa – ainakaan hetkeen. DCA on Ahtolan mielestä nyt sopivan kokoinen ja sellainen tanssikoulu, jonka hän halusi siitä tulevan kaksikymmentä vuotta sitten.

”Nyt nautitaan tästä. Ainakin tällä hetkellä tämä on hyvä näin.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  4. 4

   Käsiin kuolevia nuorukaisia, pakkaselta varjeleva rakkaus ja monen monta onnellista elämää – HS:n erikoisartikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  5. 5

   HS tapasi miehen, jonka päätös syöksi koko Chilen kaaokseen: ”En iki­maailmassa kuvitellut, että näin kävisi”

  6. 6

   Evakkotyttö lähti malliksi Pariisiin, mutta palasi Suomeen filmitähdeksi ja kääntämään Aku Ankkaa

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  10. 10

   Varhain aamulla 80 vuotta sitten rajavartija Mikko Kallionpää ampui talvisodan ensimmäiset laukaukset – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten sota yllätti rivimiehet, poliitikot ja upseerit

   Tilaajille
  11. Näytä lisää