Espoo    |   HS Espoo

Kauppakeskus kuin ektoplasmaa, keskusta kuin Neuvostoliitto: Onko Kauniainen todella niin epäonnistunut, kuin kriitikot väittävät?

Kauppakeskuksen suunnitelleet arkkitehdin Kai Wartiaisen mielestä Kauniaisten keskustaa on suunniteltu liiaksi autoilun ehdoilla. Nyt keskustaan ollaan tekemässä eläväistä kohtaamispaikkaa.Kun Kauniaisten kiistelty kauppakeskus valmistui vuonna 2001, näytti Kauniaisten keskusta aika erilaiselta kuin nyt. Vajaa vuosikymmen aikaisemmin tontilta oltiin purettu vanha Elannon talo, ja nyt sen paikalle nousi uusi, värikäs kauppakeskus.

2000-luvun alussa kauppakeskus erottui maisemasta senkin takia, että se nökötti paikallaan aika yksin. Tien toisella puolella oleva tontti oli pelkkää parkkikenttää. Nyt parkkikentän paikallekin on noussut asuntoja.

Arkkitehti Kai Wartiaisen suunnittelema ostoskeskus on jakanut Kauniaisissa mielipiteitä valmistumisestaan saakka. Helsingin Sanomat kirjoitti syksyllä, kuinka esimerkiksi Kauniaisissa asuva Jari Sarasvuo on moittinut kauppakeskuksen ulkonäköä usein julkisuudessa.

Jari Sarasvuo haukkuu Kauniaisten ostoskeskuksen oksennukseksi ja ektoplasmaksi – Jopa arkkitehti itse antaisi purkaa kohutun rakennuksen

”Ostari toteuttaa tavoitettaan. Sillä haettiin omaleimaisuutta, ja omaleimaisuutta saatiin”, pohtii Jaana af Hällström. Yli 20 vuotta Kauniaisissa asunut Af Hällström on kirjoittanut vuonna 2006 julkaistun Kauniaisten historiikin ja tuntee hyvin Kauniaisen ja sen historian.


Kauppakeskuksen suunnitellut arkkitehti Kai Wartiainen vastasi Helsingin Sanomien jutussa Sarasvuon kritiikkiin sanomalla, että kauppakeskuksen voi kyllä purkaa, mutta että se ei tee Kauniaisista yhtään sen miellyttävämpää kaupunkiympäristöä. Wartiaisen mielestä Kauniaisten keskusta on ympäristönä epäonnistunut ja siellä on varattu liikaa tilaa autoille.

”Se, että Wartiainen vertasi Kauniaisia Neuvostoliittoon, oli melko epäoikeudenmukaista. Alue edusti 1950- ja 1960-lukujen huippuarkkitehtuuria”, af Hällström sanoo.

Hän on lupautunut lähtemään kävelykierrokselle Kauniaisten keskustaan yhdessä Kauniaisten yhdyskuntatoimen johtajan Marianna Harjun kanssa. Tarkoitus on pohtia, miten Kauniaisten keskusta on vuosien saatossa kehittynyt. Ja tietysti myös etsiä vastausta kysymykseen, onko Kauniainen tosiaan niin epäkelpoa ympäristöä, kuin Wartiainen väittää.


Ainakin Kauniainen on muuttunut kauppakeskuksen valmistumisen jälkeen. Kauppakeskuksen laajennusosa valmistui viime vuonna. Kauppakeskuksen ja junaradan väliin on 2010-luvulla noussut useampi asuintalo.

Paraikaa kauppakeskuksen ja junaradan välissä sijaitsevalla Thurmaninaukiolla nakutellaan paikalleen viimeisiä kiviä. Uudistuneen kävelykeskustan avajaisia vietetään marraskuun lopussa.

Wartiainen moitti Kauniaisia siitä, että keskustaa on suunniteltu liiaksi autojen ehdoilla ja ihmisen mittakaava on unohdettu. Nyt Thurmaninaukiosta on muodostumassa elävää kaupunkitilaa, Harju sanoo. Aukion ympärillä olevilla kerrostaloilla ei ole omia pihoja, vaan tarkoitus on, että asukkaat tulevat viettämään aikaa aukiolle. Autot pysäköidään maan alle.

”Keskustaa haluttiin uudistaa. Halusimme houkutella keskustaan asukkaita ja siksi tänne suunniteltiin myös asuntoja”, Harju selittää.

Nyt paikoilleen nakuteltavat kivet edustavat Kauniaisten keskustan kolmatta vaihetta, af Hällström laskee. Ensimmäinen vaihe oli 1900-luvun alussa, kun Kauniaisten rautatieaseman ympärille alkoi muodostua liikekeskustaa.

Toinen vaihe alkoi 1950- ja 1960-lukujen taitteessa. Silloin keskustaa ryhdyttiin rakentamaan sen nykyiselle paikalle. Tuon ajan keskustasta muistuttaa enää yksi Thurmaninaukion laidalla sijaitseva asuintalo.


Nyt valmistumassa oleva keskustan uudistus on osa kolmatta vaihetta, joka alkoi jo 1990-luvulla. Kolmanteen vaiheeseen kuuluu myös Wartiaisen suunnittelema kauppakeskus sekä keskustaan valmistuneet asunnot.

”Asukkaat ovat kommentoineet, että tässä valmistumista on jo odotettukin. Nyt tästä vihdoin muodostuu oma alueensa. Palaset loksahtavat kohdillensa”, Harju summaa.

Kauniaisten keskustan viides vaihe kurkistelee jo nurkan takana. Seuraavaksi tarkoitus olisi lähteä muokkaamaan kaupungintalon korttelia. Ajatuksena on purkaa kaupungintalo ja rakentaa sen tilalle pitkulainen, kiemurteleva kerrostalo.

Alueen suunnittelusta järjestetty arkkitehtuurikilpailu ratkesi jo vuonna 2016, mutta alueen kaava on edelleen käsittelyssä. Seuraavaksi asemakaavan muutosehdotus on esillä yhdyskuntavaliokunnassa joulukuussa.

Alkuperäisen, kilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta tehty pienoismalli on Kauniaisten kaupungintalon aulassa. Af Hällström kumartuu tutkailemaan sitä.

”Kyllähän se näyttää aika hurjalta, mutta kaikkeen tottuu. Kun katsoo tältä tasolta, niin ehkä se siihen solahtaa aika kivastikin. Aika ainutlaatuisen näköinen suunnitelma”, hän pohtii.

Mutta entä Wartiaisen alkuperäinen väite siitä, että Kauniaisten keskusta olisi epäkelpoa kaupunkiympäristöä? Af Hällström ymmärtää osittain Wartiaisen kritiikin, mutta pitää sitä vahvasti liioiteltuna.

Af Hällströmin mielestä Kauniaisten keskustassa näkyy hienosti Kauniaisten historia ja muutos: vanha lehmus muistuttaa 1900-luvun alusta, 1960-luvun kerrostalo kertoo omasta ajastaan ja uudet asuintalot ja Thurmaninaukion remontti tuovat keskustan 2010-luvulle.

Kiistellyllä kauppakeskuksellakin on tässä kokonaisuudessa oma paikkansa Thurmaninaukion laidalla.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Kauniaisten keskustan vaiheita


 Kauniaisten rautatieasema avattiin vuonna 1904, ja sen ympärille alkoi muodostua liikekeskustaa.

 Vuonna 1958 valmistui arkkitehti Otto-Iivari Meurmanin keskustasuunnitelma, jossa keskusta oli sijoitettu sen nykyiselle paikalle.

 Kauniaisten ensimmäinen ostoskeskus valmistui vuonna 1966.

 1990-luvulla ryhdyttiin toteuttamaan keskustan uudistamista. Kai Wartiaisen suunnittelema kauppakeskus valmistui vuonna 2001.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  2. 2

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  8. 8

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  9. 9

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  10. 10

   Puheenjohtaja Nancy Pelosi: Edustajainhuone aikoo laatia virkasyytteen Trumpia vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  2. 2

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Häikäilemätön Jari Aarnio yritti lavastaa koko systeemin mädäksi

  6. 6

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  7. 7

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  8. 8

   Kokoomus jättää kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Haaviston toiminnasta al-Hol-kysymyksessä

  9. 9

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  10. 10

   HS-analyysi: Keskustan johtopoliitikon kieltäytyminen Linnan juhlista näyttää, miten puolue haparoi uuden politiikan kentällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää