Espoo    |   HS Espoo

Talousalhossa rämpivästä Metro-areenasta toivotaan suljettavien Nosturin ja Circuksen perillistä – Keikkajärjestäjä: ”Ehdottomasti ollaan kiinnostuneita”

Metro-areena pysyy pitkälti pystyssä sen ansiosta, että Espoon kaupunki on vuokrannut sieltä kaikki jäävuorot. Nyt selvitetään, voisiko hallista tulla Helsingin menetettyjen keikkapaikkojen korvaaja.Jääkiekkoseura Bluesin taipaleen päättyminen konkurssiin vuonna 2016 jätti seuran kotihalliin Metro-areenan ison loven, jota nyt on yritetty paikata muutama vuosi, vaihtelevalla menestyksellä.

Viime syksynä Helsingin Sanomat uutisoi, kuinka Espoon kaupunki ostaa Metro-Areenalta kaikki jäävuorot, joita se vuokraa eteenpäin urheiluseuroille. Ilta-Sanomat puolestaan kertoi samoihin aikoihin, että Espoon kaupunki tarjoaa Suomen koripallomaajoukkueelle Susijengille Metro-Areenan ilmaiseksi.

Teoriassa Metro-areenalla pitäisi olla ihan hyvät mahdollisuudet menestyä: se on vain hiukan pienempi kuin Helsingin jäähalli ja sijaitsee aivan metroaseman kupeessa Tapiolassa. Käytännössä Metro-areenan varauskalenteri kuitenkin näyttää Helsingin jäähalliin verrattuna aika tyhjältä.

Konserttipuolella Metro-areenan kalenterissa näkyy ensi maaliskuun alkuun asti vain kaksi merkintää: Espoon kaupungin järjestämä itsenäisyyspäivän juhlakonsertti ja kanadalaisen muusikon Bryan Adamsin konsertti maaliskuun alussa. Samalla aikavälillä Helsingin jäähallissa järjestetään useita konsertteja.

Miksi Metro-Areenalla ei järjestetä enemmän konsertteja?

”Sitä pitäisi kysyä keikkajärjestäjiltä”, sanoo Metro-areenan toimitusjohtaja Katariina Järveläinen ja jatkaa:

”Luulen, että ulkomaalaisia artisteja ja promoottoreita pelottaa se, ettei meillä ole paljon referenssejä ulkomaalaisista artisteista. Suomalaisilla artisteilla taas on ollut selvästi tällainen ilmiö, että kaikki haluavat myydä Hartwall-areenan loppuun. Sitten taas sellaiselle, joka ei vedä Hartwall-areenaa täyteen, mekin ollaan aika iso.”

HS Espoo kysyi Metro-areenan käytöstä keikkoja järjestäviltä Live nationilta ja Finnish metal eventsiltä. Molemmat yhtiöt ovat järjestäneet keikkoja Metro-areenalla, eikä kummassakaan yhtiössä keksitä siitä pahaa sanottavaa.

”Me pidetään Metro-areenasta oikein paljon. Toki se on Espoossa, mutta muuten se on oikein hyvä”, sanoo muun muassa Tuska-festivaalia järjestävän Finnish metal eventsin toimitusjohtaja Eeka Mäkynen.

Samaa sanoo myös Live nationin pääpromoottori Zachris Sundell. Live Nation on järjestänyt Metro-areenalla muun muassa Uuden musiikin kilpailun konsertin vuonna 2018.

”Metro-areena on oikein toimiva areena. Se on yksi uusimpia ja esimerkiksi ravintolapalvelut toimivat siellä oikein hyvin. Jäähallia ja Hartwall-areenaa tulee käytettyä enemmän. Ehkä se on kuitenkin se sijainti, vaikka metrolla pääseekin. Ja sitten me kuunnellaan tietysti myös artistien toiveita”, Sundell pohtii.

Usein artistit haluavat esiintymään nimenomaan Helsingin jäähallille, sanoo myös Finnish metal eventsin Mäkynen.

”Monille bändeille Helsingin jäähallissa soittaminen on myös kunniakysymys. Jos joku bändi kiertää, niin ne näkee, että Helsingissä vedetään aina ’Ice hallissa’, niin kyllä ne lähtökohtaisesti kanssa haluaa esiintyä Helsinki ’Ice hallissa’. Halutaan referenssiksi, että olemme myyneet muun muassa Helsingin jäähallin loppuun.”

Pääkaupunkiseudulla on pian pulaa 1 500–2 000 hengen keikkapaikoista, kun Helsingissä sijaitsevat Circus ja Nosturi lopettavat toimintansa. Finnish metal events selvittääkin nyt Metro-areenan kanssa, voisiko hallissa alkaa järjestää nykyistä pienempiä, noin parin tuhannen katsojan keikkoja.

”Meillä puhelin soi koko ajan, että haluttaisiin tulla Helsinkiin keikalle syksyllä 2020, että mitä tehdään. Tämä on oikea ongelma, tosi merkittävä ongelma, joka tulee vielä iskemään pahasti. Jos Metro-areena pystyy kustannustehokkaasti tarjoamaan tilan tämän kokoluokan keikoille, niin me ollaan siitä ehdottomasti kiinnostuneita”, Mäkynen sanoo.

Metro-areenan Järveläinen suhtautuu pienempien keikkojen järjestämiseen varovaisen innostuneesti:

”Meillä pitää peittää jää ja perua jäävuorot, joten pienempien keikkojen järjestämiseen pitää löytää kustannustehokas ratkaisu, jota me paraikaa työstämme. Mutta ehdottomasti olemme tästä kiinnostuneita.”

Järveläinen muistuttaa, että konsertit ovat vain pieni osa Metro-areenan toimintaa. Valtaosa hallin varauksista koskee urheilua: Susijengin kotiotteluiden lisäksi hallissa pelataan jääkiekkoa Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, Suomi-sarjassa. Metro-areenalla on myös järjestetty erilaisia urheilutapahtumia, tuoreimpana muodostelmaluistelun SM-valintakilpailu marraskuun alussa.

Urheilutapahtuminen lisäksi Metro-areenalla järjestetään jonkin verran yritystapahtumia. Niitä Järveläinen näkisi Metro-areenalla mieluusti vielä nykyistä enemmän.

”Urheilun piireissä me olemme aika hyvin mukana. Liitot ja seurat tietävät meidät hyvin, mutta yritysten puolella haluaisimme lisää tunnettavuutta.”

Tässä konserteista voisi olla apua, Järveläinen uskoo.

”Ne on niitä, jotka on julkisuudessa ja sitä kautta paikka tulee enemmän ihmisten mieleen. Tuntuu, että yrityksissä on sitä, ettei edes tiedetä eikä huomata, että täällä voi järjestää hyviä yritystapahtumia”, Järveläinen pohtii.


Metro-areenan omistaa Tapiolan monitoimiareena oy, jonka pääomistaja on liikemies Jussi Salonoja. Areena on tehnyt viime vuosina isoja tappiota.

Järveläinen ei halua ottaa talousasioihin sen tarkemmin kantaa, mutta hän sanoo olevansa luottavainen sen suhteen, että hallille löytyy käyttöä tulevaisuudessakin.

”Näen Metro-areenan tulevaisuuden hyvänä. Uskon ja toivon, että kysyntää olisi tällaiselle kompaktille 7 500 hengen hallille. Uskon, että ihmiset löytävät tänne, kunhan vain saamme heidät ymmärtämään, kuinka helppo tänne on tulla.”

Metro-areena olisi todennäköisesti mennyt nurin, ellei Espoon kaupunki olisi ostanut areenan kaikkia jäävuoroja. Jäävuorot maksavat kaupungille vajaan miljoonan vuodessa, minkä lisäksi kaupunki on käyttänyt välillisesti areenaan rahaa muun muassa tarjoamalla kentän koripallomaajoukkueelle ja järjestämällä areenalla itsenäisyyspäivän konsertteja. Kaupunki myös tukee Metro-areenalla pelaavaa Kiekko-Espoo-jääkiekkojoukkuetta.

Espoon liikunta- ja nuorisopalveluiden johtaja Martti Merra on haastatteluissa todennut, ettei ole kenenkään etu, jos Espooseen jää tyhjillään oleva suuri jäähalli.

”Tässä on kaksi asiaa kaupungille tärkeitä: toinen on se, että voidaan vuokrata jäätä harrastajille. Toinen asia on se, että olisi mahdollista järjestää kaupunkilaisten kannalta merkittäviä tapahtumia. Tämä on ainoa sen kokoinen paikka Espoossa”, Merra sanoo HS Espoolle.

Entinen jääkiekkovalmentaja toivoo, että hallissa pelattaisiin vielä joskus jääkiekkoa SM-liigassa.

”Edelleen näen sen urheiluhallina ja ennen kaikkea jäähallina. Toivoisin, että espoolainen jääkiekko nousisi ja toivoisin tietysti, että espoolainen jääkiekko sinne pääsisi kiipeämään, ensiksi Mestis-tasolle ja saisi sen omaksi kotiluolakseen. Toivon tietysti, että espoolainen joukkue pelaisi vielä jonain päivänä SM-liigassa. Ihan lähellä se ei ole, mutta sanotaan, että jossain aikajanassa 5–10 vuoden kuluessa se voisi olla mahdollista”, Merra sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

Bluesin konkurssi ajoi Metro-areenan vaikeuksiin


 Metro-Areena valmistui Espoon Tapiolaan vuonna 1999. Se rakennettiin SM-liigassa jääkiekkoa pelaavan Espoo Bluesin kotihalliksi.

 Kun Blues meni konkurssiin vuonna 2016, joutui myös Metro-areena vaikeuksiin. Areena on tehnyt viime vuosina isoja tappiota.

 Sekä Metro-areenan että konkurssiin mennen jääkiekkoseura Bluesin pääomistaja on liikemies Jussi Salonoja. Salonoja on väläytellyt julkisuudessa myös areenan myyntiä.

 Espoon kaupunki on ostanut kaikki Metro-areenan jäävuorot ja vuokraa niitä eteenpäin seuroille. Areenalla järjestetään muun muassa urheilutapahtumia ja se toimii Suomen koripallomaajoukkueen kotikenttänä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  2. 2

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  5. 5

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  6. 6

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  7. 7

   Ruokalastit tyhjenivät Hurstin itsenäisyyspäivän tilaisuudessa sadesäästä huolimatta

  8. 8

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Keväällä 2021 Suomessa järjestetään sota­harjoitus, josta varmasti puhutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  6. 6

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää