Espoo    |   HS Espoo

Tässä ovat pääkaupunkiseudun suosituimmat bussilinjat – grafiikat paljastavat poikittaislinjojen kovan vetovoiman

Pääkaupunkiseudun ylivoimaisesti suosituin bussilinja on Jokerinakin tunnettu 550. Busseilla tehdään melkein puolet kaikista pääkaupunkiseudun joukkoliikennenousuista.Pysäkillä on pientä jonoa, kun Espoon suosituin bussilinja, 531, kaartaa Ison Omenan eteen Matinkylässä. Kello lähestyy puoli kolmea, joten iltapäivän ruuhkasta ei ole vielä tietoa.

Bussin takaosassa istuu lukiolainen Kia Kanninen, joka on matkalla koulusta kotiin Nuottaniemeen. Vaikka bussissa on nyt väljää, ei Kanninen ylläty kuullessaan, että hän matkustaa Espoon suosituimmalla bussilinjalla.

”Tämä on tosi täynnä aamuisin, vaikka näitä menee kymmenen minuutin välein. Silloin ei yleensä mahdu istumaan”, Kanninen sanoo.Helsingin Sanomat pyysi pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaavalta Helsingin seudun liikenteeltä (HSL) tiedot Helsingin, Espoon ja Vantaan suosituimmista bussilinjoista. Matkustajamäärätiedot ovat tämän vuoden lokakuulta ja ne kertovat, kuinka montaa kertaa kyseiselle linjalle on lokakuun aikana noustu.

Ylivoimaisesti suosituin bussilinja on Jokerinakin tunnettu 550. Sen kyytiin nousi lokakuussa 850 000 matkustajaa.

Linjaa 550 ollaan korvaamassa pikaraitoyhteydellä, Raide-Jokerilla, jonka on tarkoitus aloittaa liikennöinti kesäkuussa 2024.Suosituimpien linjojen joukosta löytyy useampikin poikittaislinja. Poikittaislinjojen suosio selittyy muun muassa sillä, että suurin osa niin sanotusta säteittäisen liikenteen matkustajista kulkee junalla ja metrolla. Lisäksi säteittäisillä, eli Helsingin keskustaan kulkevilla linjoilla matkustajat jakautuvat usein useammalle eri linjalle.

Esimerkiksi Helsingin sisäisen linjan 71 suosiota selittää, että kyseisellä yhteysvälillä kulkee vain yksi tiheästi liikennöity linja. Niinpä kaikki yhteysvälin nousut tilastoituvat sille.

”Suosituimpia bussilinjoja yhdistää se, että niillä on hyvä palvelutaso ja ne kulkevat keskeisillä alueilla”, summaa linjasto- ja aikataulusuunnittelun ryhmäpäällikkö Jonne Virtanen HSL:stä.

Espoon bussi 531 on tästä hyvä esimerkki: se kulkee usein ja toimii sekä liityntälinjana metrolle että poikittaisyhteytenä Matinkylästä Espoon keskuksen ja Olarin kautta Jorviin.Nuottaniemessä bussista pois jäävä Kanninen on kohtalaisen tyytyväinen 531:n palveluihin.

”Tämä menee tarpeeksi usein. Toisaalta ennen metroa oli sellainen bussi, joka meni kotoa suoraan kouluun. Nyt vähän ärsyttää, että joutuu kävelemään.”

Espoossa on viime vuosina kipuiltu Länsimetron liityntäliikenteen kanssa. Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla Helsingin seudun liikkumistutkimuksesta, jonka mukaan autoilun suosio on kasvanut Espoossa viime vuosina erityisesti kaupungin sisäisissä matkoissa. Tämä kertoo siitä, että Espoossa on ongelmia nimenomaan kunnan sisäisessä joukkoliikenteessä.

Esimerkiksi Helsingissä metron liityntälinjojen käyttöaste on selvästi parempi kuin Espoossa. Osin tätä selittää myös kaupunkirakenne: Helsingissä metron liityntälinjat ovat lyhyempiä kuin Espoossa, jossa metromatkustajat kulkevat asemille pidempien etäisyyksien päästä.


Länsimetro valmistui vuonna 2017, ja pari vuotta aiemmin kehäradalla oli aloitettu junaliikenne. Paraikaa rakennetaan Raide-Jokeria ja myös Helsingin Kruunuvuorenrannan raideyhteyden suunnittelu etenee. Vantaallakin suunnitellaan kaupungin suosituimman bussilinjan siirtämistä raiteille.Ratahankkeista huolimatta myös busseilla on edelleen keskeinen asema pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä. Busseilla tehdään noin vajaa puolet kaikista pääkaupunkiseudun joukkoliikennenousuista, Jonne Virtanen muistuttaa.

”Raideliikenne lisääntyy ja korvaa bussiliikennettä, mutta edelleen muut yhteysvälit ja liityntäliikenne jäävät bussiliikenteen varaan. Raidehankkeet eivät välttämättä edes vähennä merkittävästi bussiliikenteen tarvetta, sillä raideliikenteen rinnalla tarvitaan maankäytön lisääntyessä koko ajan muita, monipuolisempia yhteyksiä.”


Espoossa bussi 531 saapuu Tiistilästä kohti Iso Omenaa, ja matkustajat vaihtuvat: kyydissä olleet jäävät pois ja tilalle nousevat uudet matkustajat, heidän joukossaan myös Olarissa asuva Alex Laine. Hän käyttää linjaa 531 satunnaisesti silloin, kun perheen auto on puolison käytössä.

”Mun tarpeeseen tämä on aivan riittävän hyvä. Harvoin tässä on joutunut seisomaan. Ei mitään valittamista”, hän pohtii samalla, kun bussi noukkii uusia matkustajia pysäkeiltä.

Helsingin Sanomat pyysi pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaavalta Helsingin seudun liikenteeltä (HSL) tiedot Helsingin, Espoon ja Vantaan suosituimmista bussilinjoista. Matkustajamäärätiedot ovat tämän vuoden lokakuulta ja ne kertovat, kuinka montaa kertaa kyseiselle linjalle on lokakuun aikana noustu.

Kussakin kunnassa on huomioitu vain ne linjat, jotka pysyvät kunnan rajojen sisällä. Kuntarajan ylittävät linjat ovat tässä tilastossa seutulinjoja, vaikka niiden matkoista suurin osa tehtäisiin yhden kunnan sisällä. Poikkeus on Vantaan suosituin linja 562, jonka HSL tilastoi Vantaan sisäiseksi, vaikka linjan reitti alkaa Helsingin puolelta Mellunmäen metroasemalta ja kulkee myös Jakomäen kautta.


Oikaisu 19.12. kello 13.25. Viittausta uutiseen autoilun suosiosta Espoossa muokattu niin, ettei puhuta länsimetron vaikutuksesta autoilun kasvuun.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  4. 4

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Itävallassa, Kroatiassa ja Sveitsissä ensimmäiset tauti­tapaukset, tv:ssä hikoilevana esiintynyt Iranin apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  5. 5

   Fasismipuheillaan huomiota herättänyt Ps-nuorten Toni Jalonen eroaa tehtävästään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  4. 4

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  5. 5

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää