Espoo    |   HS Espoo

Espoo siirsi kouluja ja nyt bussit ovat aamuisin niin täynnä, ettei niihin meinaa enää mahtua

Bussit ruuhkautuvat Kehä I:sellä aamuisin juuri koulujen alkamisen aikaan. Ongelma alkoi syksyllä, kun Laajalahden koulu muutti väistötiloihin Otaniemeen.Otaniemestä on vaivihkaa tullut Espoon koulukeskittymä. Aalto-yliopistosta tunnetussa kaupunginosassa toimivat nyt Laajalahden, Kivimiehen ja Pohjois-Tapiolan koulut sekä Otaniemen ja Haukilahden lukiot.

Tämä näkyy myös aamuisin Kehä I:n varrella, jossa koululaiset täyttävät bussit 550 ja 555. Pahimmillaan useampi vuoro on joutunut ajamaan pysähtymättä pysäkin ohi, sillä ne ovat olleet niin täynnä, ettei uusia matkustajia ole voitu ottaa kyytiin.

Ongelma alkoi syksyllä, kun Laajalahden koulu muutti väistötiloihin Otaniemeen. Monet Laajalahden koulun oppilaat kulkevat Laajalahdesta Otaniemeen busseilla 550 ja 555. Vuodenvaihteessa myös Pohjois-Tapiolan koulu muutti väistötiloihin Otaniemeen.

”Alkusyksystä monet oppilaat kävivät pyörällä koulussa. Kun ilmat kylmenivät, siirtyi enemmän koululaisia bussiin. Sen jälkeen muutamista perheistä on tullut viestiä, että bussit ajavat ohi ja että bussipysäkillä on täyttä”, kertoo Laajalahden koulun rehtori Kimmo Vallenius.

Myös liikenteen järjestämisestä vastaava Helsingin seudun liikenne HSL on saanut täysistä busseista jonkin verran palautetta. HSL tarkkaili syksyllä erityisesti linjojen 550 ja 555 matkustajamääriä Kehä I:llä. Seurannassa huomattiin, että ruuhkahuiput ovat hyvin pistemäisiä ja ajoittuvat nimenomaan koulujen alkamisaikoihin.

”Viisi minuuttia ennen ja jälkeen busseissa on todennäköisesti enemmän tilaa. Ymmärrän toisaalta hyvin sen, että moni haluaa mieluummin ajoittaa kouluun saapumisen juuri koulun alkamisaikaan kuin että olisi koulun pihalla kymmenen tai 15 minuuttia ennen koulun alkamista”, sanoo HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Mari Linna.

Jokeri-linjanakin tunnetulle bussille 550 tuli uudet aikataulut vuodenvaihteessa. Niissä Kehä I:n tilanne on huomioitu:

”Suunnittelussa pyrin sumputtamaan useita lähtöjä kuormittaviin ajankohtiin”, Linna sanoo.

HSL seuraa bussien ruuhkautumista Kehä I:llä myös nyt tammikuussa. Kovin paljon tilanteelle ei vain ole enää tehtävissä. Kahdeksan ja yhdeksän välillä aamulla linja 550 kulkee nyt jo 3–5 minuutin välein. Paljon sen tiheämmällä vuorovälillä ei linjaa voida ajaa.

Linjan luotettavuuteen taas vaikuttavat sen reitin varrella olevat työmaat. Linjan 550 reitille rakennetaan bussiyhteyden korvaava Raide-Jokeria, jonka työmaat hidastavat bussien kulkua.

”Tilanne on haastava, koska jos bussi jää aikataulustaan jälkeen, kerää se jo seuraavan bussin matkustajia ja myöhästyy sen takia yhä enemmän”, Linna sanoo.

”550 on Itäkeskuksesta lähtevä pitkä linja. Sillä on Leppävaarassa ajan tasaus, mutta toki jos ne [bussit] ovat tulleet Helsingin puolelta myöhässä, se osittain heijastelee Kehä I:sen aikatauluihin ja bussien kuormitukseen.”

Yksi keino välttää Kehä I:sen pysäkkien ruuhkat olisi, että oppilaat kulkisivat Laajalahdesta Otaniemeen Tapiolan kautta. Tämä kuitenkin pidentää matka-aikaa. Toinen vaihtoehto olisi saapua kouluun hieman aikaisemmin. Tämä ei taas monia oppilaita houkuttele.

”En tiedä, miten myöhään tai aikaisin oppilaat tulevat pysäkille, mutta monella tuntuisi olevan tapana, että pysäkillä odotetaan kavereita ja tullaan sitten isommalla porukalla yhdessä kouluun”, Laajalahden koulun rehtori Vallenius sanoo.

Laajalahdessa koulun alkamisaikaa siirrettiin myöhemmäksi, kun koulu muutti syksyllä Otaniemeen. Nykyisin koulu alkaa kello 8.30 aiemman kello 8.15 sijaan.

Muiden Otaniemessä sijaitsevien koulujen kanssa ei ole keskusteltu siitä, pitäisikö koulujen alkamisaikoja jotenkin porrastaa niin, että eri koulujen oppilaat tulisivat kouluun eri aikoina.

”Tässä vaiheessa lukuvuotta koulujen alkamisaikoihin olisi vaikeaa tehdä muutoksia”, Vallenius sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  4. 4

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Itävallassa, Kroatiassa ja Sveitsissä ensimmäiset tauti­tapaukset, tv:ssä hikoilevana esiintynyt Iranin apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  5. 5

   Fasismipuheillaan huomiota herättänyt Ps-nuorten Toni Jalonen eroaa tehtävästään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  4. 4

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  5. 5

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää