Espoo    |   HS Espoo

Sara Malinen lähti remonttia pakoon loma­matkalle ja järkyttyi palattuaan – lue HS Espoon vuoden suosituimmat jutut

Epäonninen remontti ja huippulukion menestyksen romahdus kiinnostivat HS Espoon lukijoita viime vuonna. Lehti ja sen verkkojulkaisut viettävät vuosipäivää. Ensimmäisen vuoden aikana toimittajamme kävivät juttukeikoilla 71:llä eri asuinalueella.Järkytys oli melkoinen, kun espoolainen Sara Malinen saapui lomamatkansa jälkeen kotiin. Kaupungin vuokra-asunnossa asuvan Malisen kotona oli sinä aikana tehty kokonaisvaltainen keittiöremontti.

Hän tiesi remontista etukäteen, mutta ei sitä, millaiselta uusi keittiö remontin jälkeen näyttäisi.

”Mielestäni tätä ei ole mietitty yhtään, eikä tämä näytä kovin ammattilaisen tekemältä”, Malinen kertoi toimittaja Johanna Juupaluomalle.

Malisen epäonnisesta remontista kertova juttu oli toinen HS Espoon viime vuoden luetuimmista jutuista.

Lue lisää: Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

Toinen vuoden luetuimmista jutuista oli Etelä-Tapiolan lukion suosion yllättävä romahdus.

Lukio on perinteisesti ollut Suomen kovatasoisimpia lukioita, mutta kesäkuussa siellä oli vielä 35 täyttämätöntä paikkaa. Koskaan aiemmin Etelä-Tapiolan lukiossa ei ole oltu vastaavassa tilanteessa ja järjestetty lisähakua.

Lue lisää: Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

Tilanne kuitenkin korjautui lisähaussa, joka aiheutti hakemusten vyöryn.

Lue lisää: Yhteen Suomen parhaista lukioista jäi yllättäen 35 vapaata paikkaa, uusi haku aiheutti hakemusten vyöryn

HS:n paikalliset lehdet viettävät tällä viikolla ensimmäistä vuosipäiväänsä. HS julkaisee pääkaupunkiseudulla HS Helsinki-, HS Espoo ja HS Vantaa -lehtiä. Ne jaetaan ilmaiseksi pääkaupunkiseudun talouksiin ja jakelupisteisiin keskiviikkoisin.

Lisäksi HS:n tilaajat saavat oman alueensa paikallislehden Hesarin välissä torstaisin. Näköislehdet voit lukea myös osoitteista HS.fi/helsinki, HS.fi/espoo ja HS.fi/vantaa.

HS Helsingin vuoden suosituimmat jutut voit lukea täältä ja HS Vantaan puolestaan täältä.

Espoossa toimittajamme ovat käyneet vuoden aikana juttukeikoilla 71:lla eri asuinalueella. Alla oleva grafiikka näyttää, mistä kaikkialta olemme kertoneet ihmisiä koskettavia tarinoita.


Juttukeikoilla toimittajamme ovat kohdanneet muun muassa kovaa porrastreeniä harrastavan pariskunnan ja seuranneet, kuinka Suomen lähihistoriaan tiiviisti kytkeytyvät Suvelan kerrostalot puretaan.

Alla on lyhyitä kurkistuksia viime vuoden ikimuistoisiin seikkailuihin:Arkinen päiväkävely Matinkylässä vai sittenkin jotain muuta

”Vuosi sitten Matinkylässä näytti hieman toiselta kuin nyt. Lunta oli tullut mukavasti ja aurinkoinen talvipäivä houkutteli ulos liikkumaan.

Ja niin teimmekin. Kun jaffat ja kahvit oli juotu, lähdin Matinkylässä asuvien Aune ja Reijo Rintalan kanssa ulos reippailemaan.

Olimme kuvaajan kanssa tulleet Rintaloiden luokse tekemään juttua heille ja meille hyvin arkisesta asiasta eli kävelystä ja sen terveysvaikutuksista.

Jo ennen juttukeikkaa oli selvinnyt, etteivät Rintalat taida olla mitä tahansa kävelijöitä, vaan heillä on tapana kivuta 8. kerroksessa olevaan kotiinsa portaita pitkin päivittäin.

Lue lisää: Tällaista porrastreeniä harva tekee kuin 90-vuotiaat espoolaiset Aune ja Reijo Rintala: Kipuavat jalan 8. kerrokseen joka päivä

Aika hyvin yhdeksänkymppisiltä. Ja kun he taas nousivat rappusia pitkin, salaa vain toivoin, että saisin samanikäisenä reippaasti kävellä, jos yhtä vanhaksi elän. Edes hyvin arkiselta tuntuva kävely ei ole itsestäänselvyys.

Rintaloiden pariskunnan jälkeen olen saanut tavata lukuisia espoolaisia ja kauniaislaisia, jotka ovat erilaisissa elämäntilanteissa ja kertoneet oman tarinansa kuluneen vuoden aikana.

Alusta lähtien HS Espoossa on ollut tarkoituksena se, että kerromme lähellä, arjen keskellä, tapahtuvista asioista. Ne voivat koskettaa ketä vain meistä.

Siksi kerromme myös niistä toisinaan pieneltäkin tuntuvista asioista, kuten kummallisista liikennejärjestelyistä, rakennuksista, jotka meinaavat kadota tai asukkaiden pyrkimyksistä vaikuttaa omaan lähiympäristöönsä.

Parhaiten uutisen ja jutun arvoisen tapahtuman huomaa, kun jokin muuttaa tai uhkaa arkea, mutta aina minkään ei tarvitse edes muuttua.

Se, mikä yhdelle on aivan tavallista arkea, ei ole sitä välttämättä toiselle. Nykyaikana sen näkee varsin hyvin, kun erilaisia todellisuuksia on pelkästään jo yhdessä kerrostalossa monta.

Mitä Aunelle ja Reijolle mahtaa kuulua nyt? Soitan ja tuttu ääni vastaa puhelimeen.

”Hyväähän tässä”, Reijo Rintala kertoo.

Kävelyt ovat edelleen jatkuneet, tänäänkin. Reijo kertoo, ettei hän tosin terveytensä takia pysty joka päivä lähtemään pitkälle kävelylle, mutta Aunella ne ovat yhä arkea.” Johanna JuupaluomaSuvelassa on seurattu kerrostalojen tuhoutumista

”Suvelassa järjestettiin viime tammikuussa tiedotustilaisuus, jossa Espoon asunnot kertoi suunnitelmistaan purkaa neljä 1970-luvulla rakennettua kaupungin vuokrataloa. Purkutyöt alkoivat jo samana keväänä.

Tiedotustilaisuuden jälkeen paikalliset asukkaat Anneli Makkonen ja Hilkka Roisko veivät minut ja kuvaaja Rio Gandaran tapaamaan kahdeksankymppistä Sinikka Nurmista. Nurminen oli asunut samassa asunnossa vuodesta 1973 alkaen. Pian hänellä olisi kuitenkin edessään muutto.

Lue lisää: ”Saako tuonne ihan oikeasti kakata”, lapsi kysyi vesivessan nähdessään – Aikoinaan luksusta edustaneet Suvelan lähiötalot puretaan ja Sinikka Nurminen, 82, menettää kotinsa

Kuluneen vuoden aikana olemme palaneet Rio Gandaran kanssa Suvelaan useasti. Olemme käyneet soittamassa yhden purkutalon rapussa ovikelloja pari viikkoa ennen kuin viimeistenkin asukkaiden piti muuttaa. Olemme katsoneet, kuinka kerrostalo toisensa perään vähitellen revitään maan tasalle. Olemme soitelleet Sinikka Nurmiselle ja kyselleet tämän kuulumisia. (Sinikan muutto meni hyvin ja uusi koti löytyi ihan purettavien talojen naapurista.)


Huhtikuussa kävimme seuraamassa, kuinka palomiehet harjoittelivat yhdessä purettavista taloista. Kuljimme palomiesten varusteissa savuavissa huoneissa, joissa vain vähän aikaa aiemmin oli asuttu.

Lue lisää: Suvelan purkutalon kova kohtalo: palomiehet harjoittelevat tyhjissä asunnoissa tulipalon sammuttamista

Purettavissa kerrostaloissa on ollut kyse paljon muustakin kuin vain 1970-luvun lähiön uudistamisesta. Niihin liittyy lukemattomia kiinnostavia tarinoita, minkä lisäksi ne ovat myös kiinteä osa Suomen lähihistoriaa. 1970-luvulla niihin asettuivat maalta töiden perässä pääkaupunkiseudulle muuttajat, myöhemmin ne ovat olleet muun muassa monen maahanmuuttajan ensimmäinen koti Suomessa.

Aika näyttää, millaiseksi Suvela purettujen talojen paikalla muovautuu. Varmaa kuitenkin on, että tulemme seuraamaan alueen muuttumista myös jatkossa.” Anna TakalaMaalla, merellä ja ilmassa

”Helmikuussa istuin vanhaan paloautoon rakennetussa saunassa Haukilahden rannalla, kesäkuussa pulahdin kirkasvetiseen Kaitalampeen. Kuluneen vuoden aikana uimapuku ja pyyhe ovat osoittautuneet yllättävänkin tarpeellisiksi työvälineiksi.

Ja hyvä niin, sillä olisihan se varsin tylsää, jos kaikki jutut pitäisi näpytellä kotikonttorista käsin.

HS Espoon ensimmäisen vuoden parasta antia ovatkin olleet kaikki ne kiinnostavat paikat, joihin olemme kuvaajien kanssa päässeet.


Monet ihmiset ovat avanneet meille kotiensa ovet, olemme pelanneet mölkkyä karakalliolaisten kanssa, seuranneet bingoiltaa viherlaaksolaisessa baarissa, haahuilleet tyhjissä teollisuushalleissa, ihailleet maisemia Raaden hampaan huipulta, kurkkineet sisään aution kartanon ikkunoista, bonganneet lintuja Suomenojalla ja seuranneet arkeologisia kaivauksia Bodominjärvellä – muutaman kiinnostavan juttukeikan mainitakseni.

Toimittajan kannalta hauskinta on ollut se, kun on päässyt tekemään asioita yhdessä ihmisten kanssa. Niin kuin nyt vaikka juoksemaan porukalla kuumasta paloautosta suoraan kylmään meriveteen. Sitä riemun tunnetta en ihan hetkeen unohda!” Anna Takala

Lue lisää:

Tätä on Espoo: Julkista rantasaunaa ei ole, joten ihmiset ahtautuvat vanhaan paloautoon

Helleviikonlopun helpotus löytyy näistä uimapaikoista: entisen kilpauimarin kesäparatiisi on piilossa oleva pieni lampi Espoossa


Missä meidän pitäisi käydä? Kenen tarina meidän pitäisi kertoa? Otamme mielellämme vastaan juttuvinkkejä kiinnostavista paikoista, ihmisistä ja ilmiöistä Espoossa. Lähetä vinkkisi osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  2. 2

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  4. 4

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää