Espoo    |   HS Espoo

Sara Malinen lähti remonttia pakoon loma­matkalle ja järkyttyi palattuaan – lue HS Espoon vuoden suosituimmat jutut

Epäonninen remontti ja huippulukion menestyksen romahdus kiinnostivat HS Espoon lukijoita viime vuonna. Lehti ja sen verkkojulkaisut viettävät vuosipäivää. Ensimmäisen vuoden aikana toimittajamme kävivät juttukeikoilla 71:llä eri asuinalueella.Järkytys oli melkoinen, kun espoolainen Sara Malinen saapui lomamatkansa jälkeen kotiin. Kaupungin vuokra-asunnossa asuvan Malisen kotona oli sinä aikana tehty kokonaisvaltainen keittiöremontti.

Hän tiesi remontista etukäteen, mutta ei sitä, millaiselta uusi keittiö remontin jälkeen näyttäisi.

”Mielestäni tätä ei ole mietitty yhtään, eikä tämä näytä kovin ammattilaisen tekemältä”, Malinen kertoi toimittaja Johanna Juupaluomalle.

Malisen epäonnisesta remontista kertova juttu oli toinen HS Espoon viime vuoden luetuimmista jutuista.

Lue lisää: Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

Toinen vuoden luetuimmista jutuista oli Etelä-Tapiolan lukion suosion yllättävä romahdus.

Lukio on perinteisesti ollut Suomen kovatasoisimpia lukioita, mutta kesäkuussa siellä oli vielä 35 täyttämätöntä paikkaa. Koskaan aiemmin Etelä-Tapiolan lukiossa ei ole oltu vastaavassa tilanteessa ja järjestetty lisähakua.

Lue lisää: Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

Tilanne kuitenkin korjautui lisähaussa, joka aiheutti hakemusten vyöryn.

Lue lisää: Yhteen Suomen parhaista lukioista jäi yllättäen 35 vapaata paikkaa, uusi haku aiheutti hakemusten vyöryn

HS:n paikalliset lehdet viettävät tällä viikolla ensimmäistä vuosipäiväänsä. HS julkaisee pääkaupunkiseudulla HS Helsinki-, HS Espoo ja HS Vantaa -lehtiä. Ne jaetaan ilmaiseksi pääkaupunkiseudun talouksiin ja jakelupisteisiin keskiviikkoisin.

Lisäksi HS:n tilaajat saavat oman alueensa paikallislehden Hesarin välissä torstaisin. Näköislehdet voit lukea myös osoitteista HS.fi/helsinki, HS.fi/espoo ja HS.fi/vantaa.

HS Helsingin vuoden suosituimmat jutut voit lukea täältä ja HS Vantaan puolestaan täältä.

Espoossa toimittajamme ovat käyneet vuoden aikana juttukeikoilla 71:lla eri asuinalueella. Alla oleva grafiikka näyttää, mistä kaikkialta olemme kertoneet ihmisiä koskettavia tarinoita.


Juttukeikoilla toimittajamme ovat kohdanneet muun muassa kovaa porrastreeniä harrastavan pariskunnan ja seuranneet, kuinka Suomen lähihistoriaan tiiviisti kytkeytyvät Suvelan kerrostalot puretaan.

Alla on lyhyitä kurkistuksia viime vuoden ikimuistoisiin seikkailuihin:Arkinen päiväkävely Matinkylässä vai sittenkin jotain muuta

”Vuosi sitten Matinkylässä näytti hieman toiselta kuin nyt. Lunta oli tullut mukavasti ja aurinkoinen talvipäivä houkutteli ulos liikkumaan.

Ja niin teimmekin. Kun jaffat ja kahvit oli juotu, lähdin Matinkylässä asuvien Aune ja Reijo Rintalan kanssa ulos reippailemaan.

Olimme kuvaajan kanssa tulleet Rintaloiden luokse tekemään juttua heille ja meille hyvin arkisesta asiasta eli kävelystä ja sen terveysvaikutuksista.

Jo ennen juttukeikkaa oli selvinnyt, etteivät Rintalat taida olla mitä tahansa kävelijöitä, vaan heillä on tapana kivuta 8. kerroksessa olevaan kotiinsa portaita pitkin päivittäin.

Lue lisää: Tällaista porrastreeniä harva tekee kuin 90-vuotiaat espoolaiset Aune ja Reijo Rintala: Kipuavat jalan 8. kerrokseen joka päivä

Aika hyvin yhdeksänkymppisiltä. Ja kun he taas nousivat rappusia pitkin, salaa vain toivoin, että saisin samanikäisenä reippaasti kävellä, jos yhtä vanhaksi elän. Edes hyvin arkiselta tuntuva kävely ei ole itsestäänselvyys.

Rintaloiden pariskunnan jälkeen olen saanut tavata lukuisia espoolaisia ja kauniaislaisia, jotka ovat erilaisissa elämäntilanteissa ja kertoneet oman tarinansa kuluneen vuoden aikana.

Alusta lähtien HS Espoossa on ollut tarkoituksena se, että kerromme lähellä, arjen keskellä, tapahtuvista asioista. Ne voivat koskettaa ketä vain meistä.

Siksi kerromme myös niistä toisinaan pieneltäkin tuntuvista asioista, kuten kummallisista liikennejärjestelyistä, rakennuksista, jotka meinaavat kadota tai asukkaiden pyrkimyksistä vaikuttaa omaan lähiympäristöönsä.

Parhaiten uutisen ja jutun arvoisen tapahtuman huomaa, kun jokin muuttaa tai uhkaa arkea, mutta aina minkään ei tarvitse edes muuttua.

Se, mikä yhdelle on aivan tavallista arkea, ei ole sitä välttämättä toiselle. Nykyaikana sen näkee varsin hyvin, kun erilaisia todellisuuksia on pelkästään jo yhdessä kerrostalossa monta.

Mitä Aunelle ja Reijolle mahtaa kuulua nyt? Soitan ja tuttu ääni vastaa puhelimeen.

”Hyväähän tässä”, Reijo Rintala kertoo.

Kävelyt ovat edelleen jatkuneet, tänäänkin. Reijo kertoo, ettei hän tosin terveytensä takia pysty joka päivä lähtemään pitkälle kävelylle, mutta Aunella ne ovat yhä arkea.” Johanna JuupaluomaSuvelassa on seurattu kerrostalojen tuhoutumista

”Suvelassa järjestettiin viime tammikuussa tiedotustilaisuus, jossa Espoon asunnot kertoi suunnitelmistaan purkaa neljä 1970-luvulla rakennettua kaupungin vuokrataloa. Purkutyöt alkoivat jo samana keväänä.

Tiedotustilaisuuden jälkeen paikalliset asukkaat Anneli Makkonen ja Hilkka Roisko veivät minut ja kuvaaja Rio Gandaran tapaamaan kahdeksankymppistä Sinikka Nurmista. Nurminen oli asunut samassa asunnossa vuodesta 1973 alkaen. Pian hänellä olisi kuitenkin edessään muutto.

Lue lisää: ”Saako tuonne ihan oikeasti kakata”, lapsi kysyi vesivessan nähdessään – Aikoinaan luksusta edustaneet Suvelan lähiötalot puretaan ja Sinikka Nurminen, 82, menettää kotinsa

Kuluneen vuoden aikana olemme palaneet Rio Gandaran kanssa Suvelaan useasti. Olemme käyneet soittamassa yhden purkutalon rapussa ovikelloja pari viikkoa ennen kuin viimeistenkin asukkaiden piti muuttaa. Olemme katsoneet, kuinka kerrostalo toisensa perään vähitellen revitään maan tasalle. Olemme soitelleet Sinikka Nurmiselle ja kyselleet tämän kuulumisia. (Sinikan muutto meni hyvin ja uusi koti löytyi ihan purettavien talojen naapurista.)


Huhtikuussa kävimme seuraamassa, kuinka palomiehet harjoittelivat yhdessä purettavista taloista. Kuljimme palomiesten varusteissa savuavissa huoneissa, joissa vain vähän aikaa aiemmin oli asuttu.

Lue lisää: Suvelan purkutalon kova kohtalo: palomiehet harjoittelevat tyhjissä asunnoissa tulipalon sammuttamista

Purettavissa kerrostaloissa on ollut kyse paljon muustakin kuin vain 1970-luvun lähiön uudistamisesta. Niihin liittyy lukemattomia kiinnostavia tarinoita, minkä lisäksi ne ovat myös kiinteä osa Suomen lähihistoriaa. 1970-luvulla niihin asettuivat maalta töiden perässä pääkaupunkiseudulle muuttajat, myöhemmin ne ovat olleet muun muassa monen maahanmuuttajan ensimmäinen koti Suomessa.

Aika näyttää, millaiseksi Suvela purettujen talojen paikalla muovautuu. Varmaa kuitenkin on, että tulemme seuraamaan alueen muuttumista myös jatkossa.” Anna TakalaMaalla, merellä ja ilmassa

”Helmikuussa istuin vanhaan paloautoon rakennetussa saunassa Haukilahden rannalla, kesäkuussa pulahdin kirkasvetiseen Kaitalampeen. Kuluneen vuoden aikana uimapuku ja pyyhe ovat osoittautuneet yllättävänkin tarpeellisiksi työvälineiksi.

Ja hyvä niin, sillä olisihan se varsin tylsää, jos kaikki jutut pitäisi näpytellä kotikonttorista käsin.

HS Espoon ensimmäisen vuoden parasta antia ovatkin olleet kaikki ne kiinnostavat paikat, joihin olemme kuvaajien kanssa päässeet.


Monet ihmiset ovat avanneet meille kotiensa ovet, olemme pelanneet mölkkyä karakalliolaisten kanssa, seuranneet bingoiltaa viherlaaksolaisessa baarissa, haahuilleet tyhjissä teollisuushalleissa, ihailleet maisemia Raaden hampaan huipulta, kurkkineet sisään aution kartanon ikkunoista, bonganneet lintuja Suomenojalla ja seuranneet arkeologisia kaivauksia Bodominjärvellä – muutaman kiinnostavan juttukeikan mainitakseni.

Toimittajan kannalta hauskinta on ollut se, kun on päässyt tekemään asioita yhdessä ihmisten kanssa. Niin kuin nyt vaikka juoksemaan porukalla kuumasta paloautosta suoraan kylmään meriveteen. Sitä riemun tunnetta en ihan hetkeen unohda!” Anna Takala

Lue lisää:

Tätä on Espoo: Julkista rantasaunaa ei ole, joten ihmiset ahtautuvat vanhaan paloautoon

Helleviikonlopun helpotus löytyy näistä uimapaikoista: entisen kilpauimarin kesäparatiisi on piilossa oleva pieni lampi Espoossa


Missä meidän pitäisi käydä? Kenen tarina meidän pitäisi kertoa? Otamme mielellämme vastaan juttuvinkkejä kiinnostavista paikoista, ihmisistä ja ilmiöistä Espoossa. Lähetä vinkkisi osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  2. 2

   Lasten äänet sekoittuivat ”avokonttorissa” – Tuliterä koulu tavoitteli uudenlaista ihannetta, rakentaa nyt väliseinät

  3. 3

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Kone menetti vuosia odotetun jätti­kaupan – Nämä syyt luultavasti aiheuttivat yllätys­ratkaisun

   Tilaajille
  5. 5

   HS seuraa: Pohjoismaiden Michelin-tähdet jaetaan juuri nyt – suora lähetys käynnissä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  3. 3

   Katja Lahtinen tekee joka päivä ruokaa sadoille lapsille ja tienaa 2 500 euroa kuussa – Tällaisen maailman kouluruokalan keittäjä näkee

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää