Espoo    |   HS Espoo

Kakku kuulosti murteeksi lausuttuna niin hassulta, että kaksi kokkia loi sen pohjalta menestystarinan keskelle toimistokorttelia

Espoolaisessa toimistorakennuksessa toimii konditoria Gagu, jonka kokit haluavat näyttää eurooppalaisille kilpakumppaneille, mitä Suomessa osataan.Näky on hypnotisoiva. Valkosuklaa levittyy kivialustalle ja takaisin sokeriseksi lätäköksi, kun kondiittorimestari Olli Kuokkanen ohjailee sitä metallisella lastalla.

Espoolaisessa toimistorakennuksessa toimivassa konditoria Gagussa valmistetaan ystävänpäivän tunnelmaan sopivia herkkuja. Sydämen muotoiset konvehdit saavat koristeekseen vaaleanpunaista ja punaista maalia sekä ripauksen ruusukultaa.

Rakennuksen toisessa päässä pohditaan päivät pitkät tietoliikenneratkaisuja, mutta täällä muu kuin hiilihydraattihumala tuntuu kaukaiselta.

Gagun tarina alkoi Espoossa melkein kymmenen vuotta sitten, kun kokkina työskennellyt Kuokkanen harmitteli kansainvälisten suklaamestarikilpailujen tuloksia tutulleen Jarmo Laitiselle.

Tuntui, että eurooppalaiset kilpakumppanit olivat aina edellä, he kun saivat keskittyä vain makeisiin leipomotuotteisiin.

”Kun itse joutuu toisella kädellä graavaamaan lohta ja toisella temperoimaan suklaata, sitä on auttamattomasti puoli askelta jäljessä”, Kuokkanen sanoo.

 

”Päivääkään en ole katunut. Nyt saan tehdä sitä mitä rakastan.”

Kokeneempana kokkina Laitinen oli jo aiemmin neuvonut Kuokkasta kisoihin valmistautumisessa. Nyt hänellä oli kuitenkin tarjota erikoisempi neuvo: Laitinen ehdotti Kuokkaselle hyppyä ravintolakokista artesaanisuklaita valmistavan yrityksen työntekijäksi. Silloin Kuokkanen ei vielä tiennyt, että myöhemmin hän temperoisi suklaata omassa yrityksessään.

”Päivääkään en ole katunut”, Kuokkanen vakuuttaa.

”Nyt saan tehdä sitä mitä rakastan.”

Kuokkaselle se tarkoittaa jälkiruokia. Nyt hän valmistaa kakkuja, leivoksia, macaroneja, vaahtokarkkeja ja konvehteja yrittäjänä.

Konvehtimuotti on saanut valkosuklaahuntunsa, ja on aika lisätä täytteet. Vadelmageelisydän saa seurakseen sitruksisella yuzu-hedelmällä maustettua valkosuklaata, jota Kuokkanen pursottaa muotteihin varmoin ottein.


Oikeastaan Gagun tarina alkoi kuin sattumalta. Yrityksen perustamisen jälkeen oli selvää, että tarvitaan myös vetävä nimi.

Kuokkanen pyöritteli mielessään erilaisia vaihtoehtoja. Kakku-kundeista tulisi lyhenne Kaku, yhtä k-kirjainta vaille kakku. Lopullisen muotonsa nimi sai Kuokkasen raumalaisen ystävän ansiosta. Paksua murretta puhunut raumalainen äänsi kakun gaguna. Nimi oli valmis.

Gagu on toiminut koko olemassaolonsa ajan Espoossa. Ensimmäiset tilat olivat Kilossa, seuraavat Espoonlahdessa. Niittykummussa konvehteja on koristeltu parin vuoden ajan.

Koko tuon ajan on kuitenkin etsitty myös uusia tiloja. Ehkä sellaisia, joihin mahtuisi jopa myymäläpuoli. Kuukausien pituisia neuvotteluja on käyty jo useasti. Laitinen harmitteleekin niiden haukanneen suuren määrän työtunteja, turhaan. Tulevaisuuden tilat ovat yhä kysymysmerkki.


Kahden yrittäjän lisäksi Gagussa häärää palkattu työntekijä. Hänen päivänsä ovat säännöllisiä, mutta yrittäjät ovat töissä käytännössä kellon ympäri. Etenkin kesän hääsesongin aikaan viikonloppujen työpäivät venyvät pitkiksi.

”Enemmänhän minä vietän aikaa Jarmon kuin oman vaimoni kanssa”, Kuokkanen sanoo.

Tiiviin yhteistyön vuoksi on tärkeää, että molemmilla on sama suunta ja käsitys siitä, millaisia tuotteita asiakkaille tarjotaan. Kuokkanen suosii klassisia konvehtimakuja, kun taas Laitinen on kokeilunhaluisempi.

”Täydennämme toisiamme hirveän hyvin.”

Tänään Kuokkanen on kokeillut, miten klassinen stracciatellan ja vaahtokarkin yhdistelmä toimisi konvehtina. Maku oli kohdillaan, mutta rakenteen kanssa on vielä tekemistä.

Ideat uusiin tuotteisiin tulevat milloin mitäkin kautta. Muualla maisteltu herkullinen makuyhdistelmä tai vaikka uni voi toimia kimmokkeena uuden kehittelyyn. Huomenna keittiössä testataan, miten toimisi ruskistetulla voilla maustettu konvehti.


Gagu on löytänyt paikkansa pääkaupunkiseudun herkkusuiden sydämissä. Eräs pariskunta on tilannut konditoriasta kakun kihlajaisiinsa, häihinsä, hääpäivän juhlistamiseen ja kahden lapsen nimiäisiin.

Toinen tilaaja taas tilaa kakun lapsensa syntymäpäiville joka vuosi. Kuokkanen on jo oppinut muistamaan, että syntymäpäiväsankarilla on aina toiveena jokin tietty teema.

Asiakkaan toiveet huomioidaankin aina kun mahdollista. Gagussa on toteutettu tilaajien unelmia esimerkiksi tateilla maustetuista konvehdeista. Toisella kerralla suklaaseen sekoitettiin siitepölyä.

Yhtenä erikoisimmista tapauksista on Laitisen mieleen jäänyt kakku 13 000 vieraan tapahtumaan. Yli sadasta monikerroksisesta kakusta koottu tarjottava oli niin massiivinen, että jo sen tarjoileminen ja leikkaaminen vaati tarkkoja laskelmia.

Haasteet pitävät työn kiinnostavana. Aina on jotain, missä voi kehittyä.

”En ole koskaan tavannut kokkia tai kondiittoria, joka olisi täysin valmis”, Laitinen sanoo.

”Ei sellaista olekaan.”


Kaikki tuotteet valmistetaan tilaustyönä. Gagun luomuksia on maisteltu esimerkiksi Musiikkitalolla, Kansallisteatterissa, Sibeliustalolla Lahdessa ja lukuisissa kahviloissa ja ravintoloissa.

Lisäksi yritys järjestää konvehtikursseja esimerkiksi firmojen pikkujouluihin tai polttarien ohjelmanumeroiksi.

Pari kertaa vuodessa suklaita myydään myös Suklaarasia-tapahtumassa, jossa on mukana artesaanisuklaita valmistavia yrityksiä.

Käsintehtyjä suklaita löytyy enenevissä määrin myös perusmarkettien hyllyiltä. Peuskonvehtirasioita taas saa etenkin joulun jälkeen varsin edullisella kilohinnalla.

Kuokkanen uskoo artesaanisuklaan suosion syyn olevan halussa tukea lähiruokaa ja käsityötä. Ja tietenkin ammattitaidon myös maistaa.

Rakkaudella ja taidolla tehdyssä konvehdissa tasapainoiset maut kätkeytyvät ohuen suklaakuoren alle.

Marketissa myytävät bulkkikonvehdit saavatkin suklaamestarilta risuja paksusta kuorestaan. Useamman millimetrin paksuinen pohja ei rapsahda rikki kevyellä puraisulla ja muistuttaa suklaalevyä.

Ei Kuokkanen silti kahvipöytään nostettua markettirasiaakaan halveksi, vaan paksukuorisemmatkin konvehdit tulee napattua suuhun.

”Valehtelisin jos väittäisin että en”, Kuokkanen myöntää.

”Mutta joka kerta siihen saa pettyä.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oodin johtaja: Päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut arkipäiväinen ongelma

  2. 2

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  3. 3

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  4. 4

   Ainutlaatuinen video: Jätkäsaaren rakentamista kuvattiin kymmenen vuotta yhteen soittoon, tässä on nopeutettu lopputulos

  5. 5

   ”Minulla ei ole hajuakaan, mitä Lauri Markkaselle tapahtui”, sanoo NBA:n entinen supertähti Charles Barkley

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  3. 3

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Katja Lahtinen tekee joka päivä ruokaa sadoille lapsille ja tienaa 2 500 euroa kuussa – Tällaisen maailman kouluruokalan keittäjä näkee

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää