Raju alku talvilomalle: Nuoriso hajotti koulun ikkunat ja 15-vuotiaan epäillään ajaneen varastetulla autolla ojaan Pohjois-Espoossa - Espoo | HS.fi
Espoo|HS Espoo

Raju alku talvilomalle: Nuoriso hajotti koulun ikkunat ja 15-vuotiaan epäillään ajaneen varastetulla autolla ojaan Pohjois-Espoossa

Koulujen lomaviikko alkoi Espoon Kalajärvellä levottomasti. Poliisi yrittää nyt keksiä keinoja hillitä käsistä riistäytynyttä riehumista.

Kalajärven koulu joutui viikonloppuna ilkivallan kohteeksi. Kuva: Länsi-Uudenmaan poliisilaitos

Julkaistu: 17.2. 16:37

Koulujen lomaviikko alkoi Espoon Kalajärvellä levottomasti. Viime viikonloppuna poliisi sai ilmoituksen muun muassa koulun rikotusta ikkunasta.

Lisäksi alueelta löytyi varastettu auto, jolla ajelu oli päättynyt ojaan. Tapauksesta epäillään 15-vuotiasta nuorta. Rikosnimikkeinä ovat moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, liikenneturvallisuuden vaarantaminen sekä kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta. Molemmat tapaukset ovat poliisin tutkinnassa.

Kalajärvellä on liikkunut levotonta nuorisoa viime vuodesta asti. Kalajärven koulu, nuorisotyö, Mannerheimin lastensuojeluliitto ja poliisin Ennalta estävä toiminto -yksikkö (EET) ovat yrittäneet hillitä tilannetta, mutta häiriköinti jatkuu. Levottomuus on johtanut esimerkiksi kirjaston aukioloaikojen supistamiseen.

Lue lisää: Nuoret riehuivat espoolaiskirjastossa, kun henkilökunta oli poissa – Tilanne yritetään rauhoittaa supistamalla aukioloaikoja ”radikaalisti”

Tilanne Kalajärvellä ei ole valvonnasta huolimatta helpottanut.

Suurin osa nuorisosta on rauhallista ja käyttäytyy hyvin, mutta pieni porukka aiheuttaa alueella harmia, sanoo komisario Hannu Väänänen poliisin Ennalta estävästä toiminnosta.

”Ainahan nuoret koheltaa, mutta sitten kun se kohellus kiihtyy ja rupeaa menemään rikosten puolelle, se rupeaa huolestuttamaan.”

Rikokset tutkitaan rikoksina, mutta komisario ei usko tilanteen rauhoittuvan pelkällä rankaisemisella. Pitkäaikaisemman ratkaisun löytämiseksi onkin etsittävä levottomuuden pohjimmaiset syyt.

Niitä tuskin on vain yhtä, mutta esimerkiksi tylsyys ja näyttämisen halu ovat usein vahvasti läsnä silloin, kun nuoriso alkaa heitellä kiviä ikkunoihin, Väänänen pohtii.

Isoissa kaupunkikeskuksissa palveluita ja valvontaa on enemmän. Kalajärvellä on helpompi väistellä virkavaltaa. Toisaalta myös yhteisö on tiiviimpi, joten tilanteisiin voi olla helpompi puuttua, Väänänen arvelee.

”Iso osa lapsista käyttäytyy ihan normaalisti, ja meteliä ja vauhtiahan niille kuuluu, mutta kyllähän nämä rikokset pitäisi saada pois.”

Lomaviikon jälkeen EET alkaa etsiä tilanteeseen ratkaisua yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Mukaan ratkaisuehdotuksien pohdintaan toivotaan ainakin nuorisotointa, alueen kouluja ja kaupunginosayhdistyksiä. Tavoitteena on löytää nuorisolle ilkivaltaa mielekkäämpää tekemistä.

Väänänen toivoo ratkaisun löytyvän pehmeämmin keinoin. Tarvittaessa alueella voidaan kuitenkin järjestää myös poliisin tehovalvontaa.

HS Espoo|Nuoret riehuivat espoolaiskirjastossa, kun henkilökunta oli poissa – Tilanne yritetään rauhoittaa supistamalla aukioloaikoja ”radikaalisti”

Seuraa uutisia tästä aiheesta