Tältä näyttää Espoo 326 metriä korkeasta mastosta katsottuna – Apollo Tiitto on yksi harvoista hurjapäistä, jotka uskaltavat kiivetä niin korkealle - Espoo | HS.fi
Espoo|HS Espoo

Tältä näyttää Espoo 326 metriä korkeasta mastosta katsottuna – Apollo Tiitto on yksi harvoista hurjapäistä, jotka uskaltavat kiivetä niin korkealle

Työhaastattelussa Apollo Tiitto ei maininnut korkean paikan kammostaan. Nyt hän kiipeilee huoltamassa radio- ja televisiomastoja.

Apollo Tiitto kuvasi maiseman Latokasken maston huipulta joulukuussa. Kuva: Apollo Tiitto

Julkaistu: 21.2. 17:08

”Raikas meininkihän siellä on.” Näin Apollo Tiitto, 26, vastaa kysymykseen siitä, miltä tuntuu olla 326 metriä korkean radio- ja televisiomaston huipulla.

Tiitto on verkko-operaattori Digitan mastoasiantuntija. Se tarkoittaa, että hän kiipeilee radio- ja televisiomastoissa tekemässä erilaisia huolto- ja asennustöitä.

Joulukuussa Tiitto oli työkeikalla Latokasken mastossa Espoossa. 326 metriä korkea masto on yksi Suomen korkeimmista rakennuksista. Sieltä lähetetään yli 60 televisiokanavaa sekä useita eri radiokanavia.

Tiitto otti maston huipulta valokuvan ja videon, jotka hän julkaisi espoolaisessa Facebook-ryhmässä.

”Etenkin pääkaupunkiseudulla, kun tuntee paikat, mastossa pääsee todella nauttimaan maisemista ja voi vähän tutkailla, missä on mitäkin. Latokasken mastosta näkee hyvällä säällä, kuinka Tallinassa syttyvät valot”, Tiitto kertoo.

Tiitto on opiskellut ammatillisessa oppilaitoksessa sähkötekniikkaa. Mastoasiantuntijan työstä hän kiinnostui nähtyään aiheesta videon Youtubessa.

”Sanoin, että tuollainen minustakin tulee joskus. Homma näytti sopivan raffilta. Työn luonne kiehtoi. Se on fyysisesti ja henkisesti raskasta.”

Viime kesänä Tiitto pääsi töihin Digitalle. Työhaastattelussa hän ei maininnut mitään korkean paikan kammostaan. Syyskuussa hän kiipesi ensimmäistä kertaa mastoon. Silläkin kertaa Latokaskessa.

”Se oli jännä kokemus. Sitä joutui aika paljon tekemään töitä, ennen kuin pääsi mastoon. Kun oli läpäissyt kaikki testit, se oli kovan työn jälkeen palkitsevaa, että pääsi kiipeämään.”

Tiitto kipeää mastoon vähintään pari kertaa viikossa. Vaikka nousuja on jo siis ehtinyt kertyä, on hän edelleen aloittelija. Tiitto liikkuu yhdessä perehdyttäjän kanssa.

”Me kuljetaan vielä pitkään käsi kädessä!”

Mastoasiantuntijan työssä turvallisuus on todella tärkeää. Mastoon ei koskaan kiivetä yksin ja kaikki turvavarusteet tarkistetaan huolella. Ukkosella tai huonolla säällä mastoon ei nousta.

Työ vaatii kovaa kuntoa. Varusteet voivat parhaimmillaan tuoda parikymmentäkin kiloa lisäpainoa. Sen kanssa pitää jaksaa kiivetä joskus pitkiäkin matkoja.

Latokasken masto on niin korkea, että hissi kuljettaa asentajat 200 metrin korkeuteen. Loppumatka kiivetään itse. Pienempiin mastoihin, joiden korkeus vaihtelee 20 ja 150 metrin välillä, kiivetään koko matka.

Tiitto on ollut yllättynyt siitä, kuinka omalta työ tuntuu. Hassua kyllä, mutta mastossa korkean paikan kammokaan ei niin vaivaa.

”Se on yllättänyt, että pystynkin työhön niin hyvin, että pystyn toimimaan hyvin korkealla. Olen oppinut luottamaan varusteisiin. Tietysti aina vähän jännittää, mutta pieni jännitys on tervettä.”

Seuraa uutisia tästä aiheesta