Pikkulusikoiden tarve johti pihistyskierteeseen Alepassa: Asiakkaat veivät salaa rahkapurkkien kansia - Espoo | HS.fi
Espoo|HS Espoo

Pikkulusikoiden tarve johti pihistyskierteeseen Alepassa: Asiakkaat veivät salaa rahkapurkkien kansia

Rahkapurkkien irrallisia muovikansia pihistettiin niissä olevan pikkulusikan takia. Muovikannessa on myös tuotteen parasta ennen päivämäärä, ja ilman muovikantta tuote joudutaan heittämään roskiin.

Mankkaan Alepassa laitettiin rahkahyllylle lappu, jossa rohkaistaan asiakkaita pyytämään muovilusikkaa kassalta. Kuva: Jael Nyman / HS

Julkaistu: 24.2. 11:36, Päivitetty 24.2. 12:26

Tammikuussa Mankkaan Alepassa oltiin oudon ongelman äärellä: hyllyistä löytyi rahkapurkkeja, joista puuttui muovinen irtokansi. Koska tuotteen parasta ennen päivämäärä on irtokannessa, jouduttiin ne rahkapurkit, joista puuttui kansi, heittämään roskiin.

Ongelman syy oli helposti pääteltävissä. Osa rahkanvalmistajista on luopunut rahkan mukana tulevista pienistä muovilusikoista. Niinpä evääksi tai välipalaksi rahkaa ostavat asiakkaat päätyivät nappaamaan taskuunsa toisesta rahkapurkista muovikannen, jossa on lusikka.

Alepassa päätettiin valistaa asiakkaita kansipihistysten aiheuttamasta hävikistä ystävällisellä lapulla rahkahyllyllä:

”Ethän irrota proteiinirahkojen muovikansia ja vaihda niitä toisiin tuotteisiin. Rahkojen päiväykset näkyvät näissä kansissa, jolloin ilman niitä tuotteista tulee myyntikelvottomia ja syntyy turhaa hävikkiä. Kertakäyttölusikoita saa kassalta ilmaiseksi pyytämällä :)”

”Kantta piilotellaan kassalla, se pannaan takin taskuun tai muualle piiloon. Sen takia laitoimme lapun”, kertoo Mankkaan Alepan myymäläpäällikkö Emma Seppälä.

Lappu toimi. Sen laittamisen jälkeen kansivarkaudet loppuivat kuin seinään.

”Ihmiset ymmärsivät heti, että tuote menee roskiin, jos siinä ei ole muovikantta.”

Seppälä rohkaiseekin kaikkia eväsrahkaa ostavia pyytämään lusikkaa kassalta.

”Me jaamme lusikoita ilmaiseksi kassalta, jos vain ihmiset pyytäisivät niitä.”

Seppälä ymmärtää, että rahkavalmistajat ovat luopuneet kanteen kiinnitetyistä muovilusikoista ympäristösyistä.

”Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että on hyvä, että lusikoita ei ole pakkauksissa mukana. Mutta toki se on harmi ihmiselle, joka syö rahkan esimerkiksi autossa tai muuten reissun päällä.”

Seuraa uutisia tästä aiheesta