Näky kuin menneiltä ajoilta: 17-vuotias Karoliina Aalto kulkee Espoossa ponilla kauppaan, eläimet syövät marketin piharuohoa odotellessaan - Espoo | HS.fi
Espoo|HS Espoo

Näky kuin menneiltä ajoilta: 17-vuotias Karoliina Aalto kulkee Espoossa ponilla kauppaan, eläimet syövät marketin piharuohoa odotellessaan

Kun Karoliina Aalto haluaa käväistä marketissa ostamassa pullaa tai porkkanoita, hän hyppää Romantika-tamman selkään. Tamman vieressä kulkee sen hyvä ystävä, shetlanninponi Joonas.

Ponit kulkevat rauhassa, vaikka alla jylisee Kehä III:n liikenne. Kuva: Sami Kero / HS

Julkaistu: 29.2. 10:29, Päivitetty 29.2. 11:37

Rekka jylisee Kehä III:lla ja alittaa ylikulkusillan. Hauskanvärinen kiharakarvainen poni ja valkoinen pieni poni eivät näytä sitä edes huomaavan. Ne astelevat vierekkäin rauhassa sillalla kohti läheistä ruokakauppaa. Kiharakarvainen kantaa selässään Karoliina Aaltoa, 17, joka myös omistaa molemmat ponit.

Entisaikaan näky tuskin olisi kummastuttanut ketään, mutta nykypäivänä on harvinaista hoitaa ostosreissut ratsastaen. Aalto on kuitenkin käynyt kauramoottorilla kaupassa nyt noin vuoden ajan.

”Jos jalat ovat väsyneet, en jaksa kävellä. Ja onhan se hauskempaa mennä ponilla kauppaan kuin yksin”, hän perustelee.

Ratsuna toimii eestinhevonen Romantika, joka täyttää elokuussa jo 20 vuotta. Virallisesti tamma on hevonen, mutta kooltaan lähempänä ponia. Vieressä tallustaa noin metrin korkuinen shetlanninponi Joonas, joka ei 15 vuoden ikäisenä myöskään ole enää aivan nuorukainen.

Karoliina Aalto ratsastaa Romantikalla kauppaan. Vieressä kulkee shetlanninponi Joonas. Kuva: Sami Kero / HS

Kauppareissu alkaa idyllisistä maalaismaisemista Kehän eteläpuolelta ja päättyy reilun puolen kilometrin päähän S-marketin kupeeseen. Siellä Romantika ja Joonas saavat herkutella nurmikolla sillä aikaa, kun Aalto käy hakemassa evästä. Hän käy nelisen kertaa viikossa ostamassa vaikkapa pullaa tai ponien herkkua, porkkanoita. Joskus matka jatkuu marketilta kauemmas läheisen pitserian tai grillikioskin luo.

 ”Synnyin hevosen selässä.”

Yleensä Aalto ratsastaa kauppaan yhden tai useamman kaverinsa kanssa. Silloin poneja ei tarvitse jättää yksin ulos hetkeksikään. Mitään ikävää ei tosin ole ikinä sattunut, sillä ponit herättävät ohikulkijoissa poikkeuksetta ihastusta ja ihmettelyä.

”Aina joku tulee moikkaamaan. Lapset huutavat, että ’katsokaa, hevonen’, ja kysyvät, saako silittää”, Aalto kuvailee.

Karoliina Aalto on kulkenut omaperäisellä tavalla kauppaan nyt noin vuoden ajan. Ponit syövät ruohoa marketin pihasta odotellessaan. Kuva: Sami Kero / HS

Aalto ratsastaa ilman satulaa, ja Romantikalla on nyt päässään kuolaimettomat päitset. Kohti tallia ratsastaessaan Aalto kannustaa ratsunsa raviin. Hän luottaa Romantikaan täysin.

Kun Aallolta kysyy, kuinka kauan hän on harrastanut ratsastusta, hän vastaa:

”Synnyin hevosen selässä.”

Hyvin pitkälti näin tosiaan on. Äiti Annika Aalto kertoo, kuinka ratsasti vielä ollessaan kahdeksannella kuukaudella raskaana. Kun Karoliina-vauva sitten syntyi, äiti otti lapsensa pian kantorepussa mukaan hevosen selkään.

Nuori omistaja on kasvanut poniensa kanssa. Kuva: Sami Kero / HS

Aalto on käytännössä kasvanut Romantikan ja Joonaksen kanssa. Alkuvuosina ponit asuivat vielä Virossa, mutta perhe kävi siellä useasti. Viitisen vuotta sitten ponit muuttivat viimein Suomeen.

Nykyisin äiti Aalto hoitaa tallin asukkaat aamulla ennen töihin menoaan. Karoliina ja hänen siskonsa Annaliisa Aalto, 16, puolestaan kiiruhtavat poniensa luo iltapäivällä kahden kolmen maissa ja viipyvät hevoshommissa pitkälle iltaan. Joskus he jäävät yöksi tallin omistajan taloon, vaikka asuvat itse Leppävaarassa.

”Ehtisin harrastaa muutakin, jos haluaisin. Mutta ponit ovat se minun juttuni”, Karoliina Aalto sanoo.

Äidin ja tyttärien innostuksen jakaa myös kuopus Ämir, 7, joka nousee tottuneesti Joonaksen selkään.

Lapsiin tottuneet Joonas ja Romantika ovat tuttuja näkyjä monenlaisissa tapahtumissa. Joonas on käynyt muun muassa ilahduttamassa vanhuksia palvelutalossa, missä selvisi, että shetlanninponi kulkee hienosti myös hississä. Molemmat ovat olleet talutusratsastuksessa ratsuina tai vetäneet kärryjä.

Eestinhevonen Romantika on esiintynyt myös teatterissa. Kuva: Sami Kero / HS

Viime elokuussa Romantika näytteli Peppi Pitkätossun hevosta Teatteri Hyökyvuoren näytelmässä, ja aiempana vuonna tammalla oli rooli Vaahteranmäen Eemeli -esityksessä. Ponikaksikko on hyvin tottunut liikenteeseen ja ihmisvilinään eikä hätkähdä juuri mistään.

Kauppareissun jälkeen Karoliina Aalto tuo ponit hetkeksi talliin suojaan. Lunta tupruttaa suurina haituvina. Kun omistaja rapsuttelee ja silittelee Romantikaa, sen silmät sulkeutuvat ja alahuuli alkaa löpsöttää rennosti. Vieressä Joonas hamuaa ostoskassista juuri ostettuja porkkanoita.

Silloin kun Aalto ei vietä aikaa tallilla, hän opiskelee ammattikoulussa parturi-kampaajaksi.

”Haluan kampaajaksi, sillä se on minun intohimoni. Tätini on innostanut minua siihen”, hän kertoo.

Hän on pohtinut myös hevosalan opintoja. Toistaiseksi ne eivät kuitenkaan sovi hänen suunnitelmiinsa, sillä hän ei saisi kouluun mukaan omia ponejaan. Myös Jacky-kissa joutuisi jäämään Espooseen, mikä ei käy päinsä.

”Kissa miukuu aina, kun en ole kotona.”

Sekään ei ole vaihtoehto, että Aalto ottaisi vain toisen poneista mukaansa. Romantika ja Joonas ovat hyvin kiintyneitä toisiinsa.

Kerran lapset lähtivät Joonaksen ja muiden ponien kanssa retkelle lähimaastoon ilman Romantikaa. Muutaman tunnin päästä Annika Aalto alkoi kaipailla retkeilijöitä kotiin, joten hän hyppäsi Romantikan selkään. Tamma haisteli tietä turpa alhaalla ja käveli suoraan lasten ja Joonaksen luo.

Joonas-poni osaa myös tehdä erilaisia temppuja. Etualalla vilistävä Laku-kissa viihtyy ponien lähellä. Kuva: Sami Kero / HS

Karoliina Aallon mukaan Romantika on lempeä, rohkea, anteeksiantava, rento, kiltti ja ystävällinen.

Joonasta hän kuvailee melkein samoin sanoin. Ori on kuitenkin ajoittain hieman jääräpäinen. Se ei välttämättä heti taivu tekemään temppuja, joita se kuitenkin osaa. Nytkin vaaditaan muutama pyyntö, jotta se nousee takajaloilleen, halaa omistajaansa etujaloillaan tai vilkuttaa kaviollaan.

Aallon ei tarvitse kauaa miettiä, mikä poneissa ylipäätään on parasta.

”Ponit ottavat vastaan kaikki ilot ja murheet. Ne ovat sellaisia sielueläimiä.”

Seuraa uutisia tästä aiheesta