Hylätystä teollisuusalueesta tehdään pikku-Berliiniä keskelle Espoota – Kaupunkiaktiivi lyö pöytään vision urbaanista keitaasta, jonka nimi painuu ihmisten mieliin - Espoo | HS.fi
Espoo|HS Espoo

Hylätystä teollisuusalueesta tehdään pikku-Berliiniä keskelle Espoota – Kaupunkiaktiivi lyö pöytään vision urbaanista keitaasta, jonka nimi painuu ihmisten mieliin

Kaupunkiaktiivi Jaakko Blombergilla on haave: Unohtuneet logistiikkahallit muuttuvat urbaanin taiteen ja kulttuurin keitaaksi Espoossa. ”Tarkoitus on tehdä Kerasta paikka, jonka kaikki tuntevat.”

Ossi Pirkonen maalaa vanerille taideteosta, joka on tarkoitus kiinnittää vanhan teollisuusalueen aitaan Espoon Kerassa.

Julkaistu: 26.3. 15:21

S-ryhmän vanhoihin logistiikkahalleihin Kerassa kaavaillaan uutta urbaanin taiteen ja kaupunkikulttuurin keskittymää.

Hallit jäivät tyhjilleen reilu vuosi sitten, kun S-ryhmän logistiikka- ja kuljetusyritys Inex partners muutti Espoon Kerasta Sipooseen. Nyt halleista löytyy muun muassa liikunta- ja elintarvikealan yrityksiä – ja kohta siis myös kaupunkikulttuuria.

Lue lisää: S-ryhmä hylkäsi keskelle Espoota hallin, jossa on tilaa enemmän kuin Pasilan Triplassa: Nyt sinne alkaa hiipiä uutta elämää

Hankkeen puuhamiehenä toimii pitkän linjan kaupunkiaktiivi Jaakko Blomberg. Hänen perustamansa Kera-kollektiivi aikoo tuottaa vanhalla teollisuusalueella muun muassa taidetta ja erilaisia tapahtumia. Kera-kollektiivi toimii tiiviissä yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa.

”Tarkoitus on luoda alusta, missä yhdessä eri tahojen kanssa voitaisiin järjestää tapahtumia, kuten pieniä festivaaleja, joissa olisi useampi esiintyjä. Hallien keskellä olevalle sisäpihalle on tarkoitus luoda urbaani keidas, missä olisi muun muassa taidetta”, Blomberg maalailee.

Lue lisää: Tapahtumavelho Jaakko Blomberg valittiin vuoden kaupunkilaiseksi – kädenjälki näkyy muassa Siivouspäivässä ja Kallio Block Partyssa

Blomberg on ollut tekemässä muun muassa Siivouspäivää, Kallio Block Partyä ja Kalasataman Vapaakaupunki -hanketta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Blomberg on toteuttamassa kaupunkikulttuurihanketta Espooseen.

”Keraa ei oikein kukaan tiedä valmiiksi, joten siellä pitää tehdä kaikki tai ei mitään -asenteella. Sen pitää olla tarpeeksi iso juttu, jotta ihmiset löytävät paikalle. Tarkoitus on tehdä Kerasta paikka, jonka kaikki tuntevat.”

Jaakko Blomberg

Alunperin haaveena oli toteuttaa Kerassa ensimmäisiä tapahtumia jo alkukesästä, mutta koronavirusepidemian aiheuttamat rajoitukset pakottivat muuttamaan suunnitelmia. Nyt alueella tehdään ulkotiloihin taideteoksia, ja tapahtumia on alustavasti suunniteltu vasta loppukesälle.

”Tilanne elää koko ajan. Niin kauan kun ei ole mahdollista järjestää tapahtumia, menemme taide edellä”, Blomberg sanoo.

Espoo suunnittelee Keran alueelle uutta kaupunkikeskusta. Sen toteutumiseen menee kuitenkin vielä vuosia, minkä takia S-ryhmä on halunnut saada tyhjillään oleviin tiloihin väliaikaista käyttöä. Huolena oli, että muuten logistiikkahalleille käy samalla tavalla kuin radan toisella puolella vuosikausia tyhjillään oleille Agan vanhoille rakennuksille, jotka ovat päässeet huonoon kuntoon.

Rakentaminen Keran alueella alkaa aikaisintaan parin vuoden päästä.

HS Espoo|Keskellä Espoota rapistuu niin tympeä teollisuusalue, ettei edes graffitimaalareita enää kiinnosta. Kohta kaikki muuttuu.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Espoo - luetuimmat

Luetuimmat

Uusimmat