Kuutti kömpi kadulle Westendissä ja läpsytteli päin liikennettä – Ohikulkijoiden oiva niksi pelasti poikasen - Espoo | HS.fi
Espoo|HS Espoo

Kuutti kömpi kadulle Westendissä ja läpsytteli päin liikennettä – Ohikulkijoiden oiva niksi pelasti poikasen

Espoolainen Kimmo Hämynen kohtasi kuutin pyörälenkillään Westendissä. Yhdessä toisen pyöräilijän kanssa he keksivät keinon ohjata eläin takaisin mereen.

Kuutti oli edennyt kauas rannasta, kun Kimmo Hämynen kohtasi sen. Kuva: Kimmo Hämynen / Lukijan kuva

Julkaistu: 8.4. 17:15

Espoolainen Kimmo Hämynen on ottanut tavaksi tehdä pyörälenkin joka aamu ennen töiden aloittamista. Tiistaiaamuna jo rutiiniksi muodostunut pyörälenkki sai yllättävän käänteen, kun Hämynen kohtasi Westendin Käärmesaarenkujalla kuutin.

Hylkeenpoikanen oli ilmeisesti noussut maihin läheiseltä rannalta ja oli suuntaamassa kohti vilkkaammin liikennöityä Westendintietä.

Paikalle pysähtyi toinenkin pyöräilijä, jonka kanssa Hämynen pohti, mitä kuutille pitäisi tehdä.

”Kuutti tuntui olevan vähän väsyneen näköinen. Soitin hätäkeskukseen, että voisivatko he tulla ottamaan kuutin. Villieläimeen ei saa koskea, ja olen kuullut, että jos hylje puree, siitä voi tulla pahoja tulehduksia”, Hämynen sanoo.

Kuuttiin ei tosiaan pidä itse koskea, sillä se voi purra hyvinkin ärhäkästi liian lähelle tunkevia ihmisiä tai esimerkiksi koiria. Hylkeen puremasta voi seurata hyljesormeksi kutsuttu bakteeriperäinen tulehdus.

Kimmo Hämynen pelkäsi, että kuutti pyrkisi kohti vilkkaammin liikennöityä Westendintietä. Kuva: Kimmo Hämynen / Lukijan kuva

Hämynen ja paikalle osunut toinen pyöräilijä pelkäsivät, että kuutti saattaisi yrittää eteenpäin Westendintielle. Niinpä he asettivat kuutin eteen polkupyörän esteeksi.

”Näytti niin kuin se olisi piristynyt siitä polkupyörästä. Se lähti eteenpäin ja meinasi mennä asuintalon pihaan. Me estettiin se laittamalla taas polkupyörä esteeksi.”

Hämynen ja toinen pyöräilijä oivalsivat, että he voisivat ohjata kuuttia polkupyörillä kohti rantaa. Lopulta kuitti löysi tiensä rannan tuntumassa olevaan kaislikkoon.

”Ensin tuntui vähän siltä, ettei se meinaa päästä siitä kaislikosta läpi. Lopulta se pääsi kuitenkin ihan rantaan. Se jäi siihen vähän sen oloisena, ettei se tajua mennä veteen”, Hämynen kertoo.

Kimmo Hämynen ja toinen paikalle osunut pyöräilijä ohjeistivat kuutin kohti merta. Kuva: Kimmo Hämynen / Lukijan kuva

Hän otti pitkän kaislan ja tökkäsi sillä kuuttia. Kuutti ymmärsi vihjeen ja hyppäsi veteen.

”Aika nopeasti se tuntui uivan. Kyllä siinä aika hyvä fiilis oli, että saatiin onnellinen loppu ja pieni kuutti pääsi takaisin veteen.”

Hämysen ja kuutin kohtaamisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Kuutti ei tahtonut heti pulahtaa takaisin veteen. Kuva: Kimmo Hämynen / Lukijan kuva

Helsingin ja Espoon edustalla uiskentelee harmaahylkeitä eli halleja ja Suomenlahdella harvinaisempia itämerennorppia.

Pari vuotta sitten uutisoitiin Helsingin Eiranrannassa lököttelevästä kuutista. Kovin yleistä ei kuuttien kömpiminen maalle kuitenkaan ole, sanoo Espoon ympäristökeskuksen erityissuunnittelija Kalevi Hiironniemi.

Lue lisää: Eiranrannassa köllötellyt kuutti herätti niin paljon huomiota, että pelastuslaitos puuttui asiaan – ”Ihmiset menivät jopa koskettelemaan”

”Harmaahylkeet tulevat ihan sisälahdille asti ja kuutit tulevat emojensa perässä. Ne saattavat hortoilla myös maalle. Ne ovat nuoria eläimiä, eivätkä osaa liikkua samalla tavalla kuin vanhemmat hylkeet”, Hiironniemi sanoo.

Tähän aikaan keväästä useimmat kuutit ovat jo emojensa vieroittamia ja opettelevat itsenäistä elämää.

”Kuutit ovat jo sen ikäisiä, että ne liikuskelevat itse. Osa saattaa sitten harhautua myös maalle.”

Mikäli kuutti on aivan rannan tuntumassa ja sillä näyttäisi olevan kaikki hyvin, ei sille tarvitse tehdä mitään. Jos taas kuutti vaikuttaa olevan avun tarpeessa, neuvoja voi kysyä esimerkiksi Korkeasaaren villieläinsairaalasta.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Espoo - luetuimmat

Luetuimmat

Uusimmat