Keskellä valtaväylien pauhua odottaa yllätys: Tämä tuntematon puutarha voi kukkia pian Haagan Rodopuiston veroisena - Espoo | HS.fi
Espoo|HS Espoo

Keskellä valtaväylien pauhua odottaa yllätys: Tämä tuntematon puutarha voi kukkia pian Haagan Rodopuiston veroisena

Laajalahdessa sijaitsee puisto, josta odotetaan varteenotettavaa vaihtoehtoa Haagan alppiruusupuistolle. Tulevaisuudessa Raide-Jokerin pysäkki tuo puistoon myös lisää kulkijoita.

Laajalahdessa sijaitsevassa Anja Pankasalon puistossa on noin 50 alppiruusua.

Julkaistu: 17.6. 11:05, Päivitetty 17.6. 11:50

Alppiruusujen kukinta on ollut parhaimmillaan viime päivinä, ja näihin aikoihin moni suuntaa katsomaan niiden väriloistoa Haagan alppiruusupuistoon.

Se ei ole kuitenkaan ainut pääkaupunkiseudun alppiruusupuisto. Lähes samantapainen, mutta pienempi puisto löytyy Espoon Laajalahdesta.

Laajalahtelaiset ovat parin vuosikymmenen ajan hoitaneet ja pitäneet yllä omaa alppiruusupuistoa, Anja Pankasalon puistoa.

Alppiruusupuiston läpi pääsee tulevaisuudessa Raide-Jokerin pysäkille.

Nyt tavoitteena on, että puistosta tulisi istutuksiltaan entistä runsaampi ja yhä enemmän Haagan puiston kaltainen. Lisäksi puiston käyttöasteen odotetaan lähivuosina kasvavan merkittävästi.

”Raide-Jokerin pysäkki tulee olemaan aivan puiston päädyssä. Puisto ei ole niin valtava kuin Haagan, mutta yritämme sitä koko ajan kasvattaa”, toteaa Laajalahti ry:n varapuheenjohtaja Raili Lindberg.

Tähän asti puisto on ollut Lindbergin mukaan kulkureittien osalta hieman syrjässä, mutta tulevaisuudessa puiston halki menevää kävelytietä pitkin kuljetaan pysäkille.

”On monia, jotka eivät löydä tai tiedä puistoa.”

Laajalahden alppiruusupuisto perustettiin 1990-luvun alussa. Asukkaat ovat pitäneet puistosta huolta ja istuttaneet taimia esimerkiksi talkoilla. Esikuvana puistolle on ollut nimenomaan Haagan alppiruusupuisto.

Lindberg kertoo, että ajatus puistosta sai alkunsa laajalahtelaisen asukkaan aloitteesta ja ideaa puistosta lähti edistämään jo edesmennyt Laajalahti ry:n entinen puheenjohtaja Anja Pankasalo, jonka mukaan puisto on nimetty.

”Hän innostui puistosta ja neuvotteli kaupungin kanssa meille alueen, johon saimme istuttaa rhodoja ja atsaleoita.”

Monet alppiruusuista on saatu lahjoituksina eri tahoilta.

Vuosituhannen vaihteessa puistossa oli noin 50 rhodoa ja kymmenen atsaleaa. Nyt Lindberg arvioi, että puistossa olisi noin sata tainta.

Hänen mukaansa puisto voisi olla jo tällä hetkellä nykyistä hienompi ja laajempi, jos kaikki taimet olisivat menestyneet.

Varsinkin alkuaikoina puisto koki toistuvia vastoinkäymisiä, sillä useampana vuotena kevättulvat tuhosivat taimia, kun niiden juuret mätänivät. Kerralla saattoi mennä jopa kymmeniä taimia, minkä takia puiston istutuksissa on aukkoja.

Tulvatilanne hellitti vasta kun kaupunki paransi alueen ojitusta vuonna 2008.

”Varmaan sata pensasta on niiden takia menetetty. Niin pahoja tulvia ei ole sen jälkeen ollut.”

Puistoa hoitavat asukkaat ehtivät tosin säikähtää myös tänä keväänä, miten istutusten käy, kun Raide-Jokerin työmaa tukki ojituksen. Lindbergin mukaan työmaasta ei ole ollut kuitenkaan mitään vakavaa haittaa puistolle.

Alussa puiston taimiin saatiin tukea Espoon kaupungilta, mutta sen jälkeen istutuksia on laajennettu lahjoituksina saaduilla taimilla.

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävän yhdistyksen toiveena onkin, että jos joku haluaa muistaa yhdistystä kukin, se tapahtuisi alppiruusun taimilla.

”Toivomme myös, että saisimme kaupungilta varoja, jotta voisimme laajentaa puistoa.”

Uutiset|Rodopuiston kukinta juuri nyt parhaimmillaan – katso komeat lukijoiden kuvat

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Espoo - luetuimmat