Bettina Reiman kuuli piipitystä ja teki yllättävän löydön tupakantumppien keskeltä: Tuhka-astiassa oli uhkarohkean linnun pesä - Espoo | HS.fi
Espoo|HS Espoo

Bettina Reiman kuuli piipitystä ja teki yllättävän löydön tupakantumppien keskeltä: Tuhka-astiassa oli uhkarohkean linnun pesä

Taloyhtiön pihalla kuuluva piipitys sai Bettina Reimanin kurkkaamaan tuhka-astiaan. Sieltä löytyikin yllättäen linnunpesä.

Taloyhtiön tuhka-astian sisältä löytyi linnunpesä. Bettina Reiman laittoi astian kylkeen varoituksen tupakoitsijoille.

Julkaistu: 30.6. 14:23

Espoon ja Kauniaisten rajalla Ullanmäessä asuva Bettina Reiman kuuli viikonloppuna taloyhtiön pihalla piipitystä, kuten oli kuullut jo muutamia kertoja aiemminkin. Hän tiesi joidenkin lintujen pesivän katolla, mutta päätti silti selvittää äänen alkuperän tarkemmin.

Piipityksen lähde paikantui lopulta taloyhtiön tuhka-astiaan.

”Sieltä näkyi ihan monta vauvaa, kun kurkkasin sisälle”, Reiman sanoo.

Suljetussa astiassa oli linnunpesä, jossa poikaset piipittelivät. Reiman ei tunnistanut lintuja, mutta arvelee lintuemon todenneen tuhka-astian turvalliseksi pesintäpaikaksi, sillä se ei ole ainakaan kovinkaan aktiivisessa käytössä. Villieläimetkin pysyvät metallikuoren ulkopuolella.

Tuhka-astia ei kuitenkaan ole ihanteellinen paikka linnunpesälle. Kömpelöiden poikasten voi olla vaikea päästä astiasta pois. Lisäksi vaarana on, että joku heittää astiaan tupakantumppeja tai muuta roskaa.

Reiman päättikin kysyä neuvoja Facebookin eläintenpelastusryhmästä. Vastaukset olivat ristiriitaisia. Joidenkin mielestä pesä olisi siirrettävä, toiset taas kehottivat jättämään linnut rauhaan.

Koska pesän siirtäminen vaatii ammattitaitoa, päätti Reiman jäädä seuraamaan tilanteen kehittymistä. Voihan olla, että poikaset pääsevät aikanaan astiasta omin avuin tai esimerkiksi tueksi asetetun oksan avulla.

Kuuntele alla olevalta videolta, miten poikaset ääntelevät.

Ensihätään Reiman kirjoitti astian kylkeen lapun, jossa varoitetaan pesästä. Lisäksi hän vei paikalle toisen astian tupakantumppeja varten, jottei laiskuus saisi ketään heittämään roskia maahan tai lintujen päälle.

Lintuja on kuitenkin vaikea suojella ihmisiltä. Reiman toivookin, etteivät pihankäyttäjät häiritsisi pesintärauhaa. Kummallisesta pesäpaikasta huolimatta poikaset vaikuttavat olevan ainakin toistaiseksi hyvässä kunnossa.

”Toivotaan, että emo käy siellä vielä, ettei se ole hylännyt niitä”, Reiman sanoo.

”Ainakin ne ovat hengissä.”

Korkeasaaren Villieläinsairaalasta todetaan Reimanin toimineen tilanteessa juuri kuten pitääkin. Lintujen avuksi voi tarvittaessa asettaa esimerkiksi oksan, jota pitkin ne pääsevät kiipeämään ulos astiasta.

Lähiympäristöön kannattaa myös asentaa linnunpönttöjä, jotta pesintäpaikkaa etsivät linnut löytäisivät varmemmin sopivan paikan, eläintenhoitaja Laura Pulli vinkkaa.

Pesään ei kuitenkaan saa koskea, sen sanoo jo lakikin, jatkaa Villieläinsairaalan lintuasiantuntija Ville Vepsäläinen. Paras tapa auttaa lintuja onkin siis varmistaa pesintärauha.

HS Espoo |Pikkulintu teki pesän Minttu Paanasen pyöränkoriin kerrostalon pihalle – ”Minun puolestani saa olla siinä koko kesän”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Espoo - luetuimmat