Noin joka kolmas päivä suositun saaristoveneen miehistö huokaa: Taas on joku jättänyt aluksensa heidän paikalleen - Espoo | HS.fi
Espoo|HS Espoo

Noin joka kolmas päivä suositun saaristoveneen miehistö huokaa: Taas on joku jättänyt aluksensa heidän paikalleen

Espoon saaristovenettä piinaa ikävä ongelma: reittiveneen laituripaikalle pysäköidään jatkuvasti muita veneitä.

Välinpitämättömät veneilijät aiheuttavat harmia Nokkalassa viemällä saaristoveneen laituripaikan.

Julkaistu: 9.7. 10:17

Saaristoveneet kuljettavat taas kesän ajan kaupunkilaisia ja satunnaisia vierailijoita nauttimaan Espoon saaristosta.

Isoon Vasikkasaareen liikennöivän m/s Wellamon henkilökunnalle matkat eivät tosin aina ole nautinnollisia. Nokkalan venepaikalla odottaa nimittäin usein ikävä näky: m/s Wellamon paikalle on pysäköity vene esimerkiksi ravintolakäynnin ajaksi.

”Sitten joutuu torvea soittamaan pitkään, ja pysäköijä tulee tai ei tule, riippuen siitä, kuinka paljon on pokkaa”, kertoo kotimaanliikenteen vanhempi kansimies Otso Ylä-Outinen.

Ongelma on tuttu jo aiemmilta vuosilta Nokkalasta ja Suomenojalta.

”Joka vuosi ja joka viikko. Keskimäärin ehkä joka kolmas päivä”, Ylä-Outinen arvelee.

Yli viisitoistametrinen saaristovene vaatii laiturilta paljon tyhjää tilaa. Sellainen sille onkin varattu, ja kyltit kieltävät selkeästi parkkipaikan käyttämisen muille kuin reittialuksille.

”Mutta ei niistä sitten pahemmin välitetä.”

Reittiveneille varattuja paikkoja on kyllä kaksi, mutta niin on aluksiakin. M/s Wellamon pysäköiminen toiselle paikalle siis vain siirtäisi ongelmaa, ei ratkaisi sitä.

Reittiveneen on myös pidettävä kiinni aikatauluista. Välillä käy niinkin, että henkilökunnan on siirrettävä m/s Wellamon paikalle pysäköityä venettä omatoimisesti.

Kaikista parhaiten tilanne kuitenkin raukeaa sillä, että veneen sääntöjen vastaisesti pysäköinyt tulee itse siirtämään aluksensa. Silloin homma hoituu yleensä rivakammin.

”Ja pääsee sitten vielä tiukasti sanomaan siihen, että vesiliikennelain pykälän 67 mukaan kiinnittyminen on kielletty tähän laituriin, että siinä on vesiliikennemerkki, joka kieltää kiinnittymisen”, Ylä-Outinen lisää.

Kielloista ja kylteistä huolimatta ongelma pysyy.

”Se on kielletty, ja mitä sille sitten enää voi tehdä?”

Jos ei oteta huomioon jatkuvia pysäköintiongelmia, saaristovenekausi on sujunut tähän asti hyvin. Etenkin juhannuksen aikaan ja helteillä Iso Vasikkasaari on ollut suosittu kohde.

Matkustajien helpon veneeseen nousun ja poistumisen sekä aikataulun vuoksi olisi kuitenkin tärkeää, että reittiveneille varatut paikat pysyisivät oikeasti niille varattuina.

Luitko jo nämä?

Espoo - luetuimmat