”Parisuhdetta ylläpitävää tandem-pyörää” esitettiin kirjastoon, mutta se oli jo liikaa – Kirjastokortilla saa nykyään lainattua mitä merkillisimpiä esineitä - Espoo | HS.fi
Espoo|HS Espoo

”Parisuhdetta ylläpitävää tandem-pyörää” esitettiin kirjastoon, mutta se oli jo liikaa – Kirjastokortilla saa nykyään lainattua mitä merkillisimpiä esineitä

Vareksien ja Viisikoiden lisäksi pääkaupunkiseudun kirjastoista voi lainata vaikka grillin, porakoneen tai kestovaippakassin. Joku tarjosi jopa ”parisuhdetta ylläpitävää tandem-pyörää” lainattavaksi.

Espoon kaupunginkirjastosta voi lainata esimerkiksi Darth Vader -rooliasun. Kuvassa erikoiskirjastovirkailija Petra Rukkinen esittelee asuun kuuluvaa maskia. Kuvan on tottanut kirjastoneuvoja Topias Salonen.

Julkaistu: 16.7. 17:03, Päivitetty 16.7. 17:22

Erääntynyt mielikuva hipihiljaisesta kirjastosta ei istu 2020-luvun kirjastoihin. Nykyään kirjastot ovat paikkoja, joissa voi laulaa, rakentaa ja pelata.

Vareksien ja Viisikkojen lisäksi pääkaupunkiseudun kirjastoista voi lainata vaikkapa grillin, kestovaippakassin tai akkuruuvinvääntimen. Lisäksi kirjastoissa voi muun muassa ommella saumurilla, pelata biljardia, tulostaa 3D-tulostimella tai jopa silittää kauluspaitansa. Tekemisen lista on lähes loputon.

Kirjavalle lainausvalikoimalle on selitys. Esineistön takana ei yleensä ole kirjasto vaan asiakkaat ja muut toimijat, jolloin kokoelma kasvaa erikoisillakin kapistuksilla.

”Aloite tulee melkein aina muilta. Esimerkiksi roskapihtejä ehdotti espoolainen valtuutettu, ja liikuntavälineet, kuten pesäpallosetti, oli liikuntapalveluiden toive”, Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni kertoo.

Ison Omenan kirjastosta voi lainata tarvikkeita esimerkiksi remontin tekemiseen.

Espoon kirjastojen ensimmäiset esineet olivat pintalämpö- ja sähkönkulutusmittarit. Niitä ehdotti yritys, jolle oli tullut paljon kyselyitä mittareiden vuokraamisesta. Laitteiden sähkönkulutusta ei tarvitse mitata kuin kerran, joten omien mittareiden ostaminen tuntui monen mielestä turhalta. Espoon kirjasto päätti ottaa esineet valikoimaansa.

Lukusalien ja kirjakokoelmien lisäksi joissakin pääkaupunkiseudun kirjastoissa on myös pajoja ja verstaita, jotka ovat Helmet-kirjastojen omia toteutuksia.

Helsingin keskustakirjasto Oodissa voi käyttää esimerkiksi rintanappi- ja kampasidontakonetta, jollaiset löytyvät harvan kotoa. Kesäkuussa asiakkaiden käyttöön lisättiin suurkuvatulostin ja vinyylileikkuri.

Kallion kirjasto lainaa myös niin sanottua muuttajanpakettia, jossa on esimerkiksi tikkaat, höyrypuhdistin ja porakone.

Espoon kaupunginkirjastosta voi lainata erilaisia rooliasuja. Valikoimassa on esimerkiksi Darth Vaderin, Peppi Pitkätossun, Batmanin, prinsessan, Draculan ja palomiehen puvut.

Jaana Tyrnin mukaan kirjastopalveluissa yritetään osallistaa asiakkaita yhä enemmän.

”Asiakkaat kertovat innokkaasti ideoitaan siitä, mitä kirjasto voisi olla ja mitä siellä voisi tehdä. Näihin toiveisiin pyritään vastaamaan mahdollisimman hyvin.”

Esinevalikoimat ja niiden laina-ajat vaihtelevat kirjastoittain. Vantaan kirjasto toimii muita pääkaupunkiseudun kirjastoja pienemmin menoin. Vantaan kaupunginkirjaston kirjastopalveluiden johtaja Mikko Vainion mukaan kaupunki käyttää noin puolet vähemmän rahaa asukasta kohti kuin Helsinki, Espoo ja Kauniainen.

Se näkyy myös esineistössä.

”Meillä on tarjottu muun muassa parisuhdetta ylläpitävää tandem-polkupyörää lainattavaksi, mutta jouduimme tilanpuutteen vuoksi torjumaan lahjoituksen”, Vainio kertoo.

Espoon Sellon kirjastossa on värikäs valikoima esineitä. Esineitä on lainattu pääkaupunkiseudun kirjastoissa tänä vuonna tavanomaista vähemmän koronaviruksen vuoksi.

Kaikesta huolimatta myös Vantaalla riittää tekemisen meininkiä. Tikkurilan kirjastossa päivitetään laulu kerrallaan mielikuvaa siitä, mitä kaikkea kirjastot voivat tänä päivänä olla. Vuoden aikana kirjaston karaokekopissa laulettiin lähes 30 000 kappaletta.

Tikkurilan kirjasto oli näin ollen viime vuonna yksi Suomen suosituimmista karaokepaikoista.

Luitko jo nämä?

Espoo - luetuimmat