Suomen vanhin automuseo aiottiin ajaa ulos navetasta, mutta museo saikin armonaikaa - Espoo | HS.fi

Suomen vanhin automuseo aiottiin ajaa ulos navetasta, mutta museo saikin armonaikaa

Espoon automuseossa on yli sata autoa, joille olisi pitänyt keksiä uusi paikka, jos vuokrasopimusta ei olisi syntynyt.

Espoon automuseo on toiminut vanhassa kartanon kivinavetassa vuodesta 1979 lähtien.­

26.11.2020 11:01 | Päivitetty 26.11.2020 12:40

Espoossa sijaitsevan Suomen vanhimman automuseon jatko oli tovin koetuksella, kun Espoon kaupunki ilmoitti luopuvansa automuseon kiinteistöstä.

HS uutisoi asiasta viime vuoden joulukuussa.

Lue lisää: Suomen vanhin automuseo ajetaan ulos navetasta – sata autoa vailla uutta paikkaa, koska kaupunki esitti ”niin rajut ehdot”

Museo sai kuitenkin lopulta neuvoteltua keväällä kahden vuoden vuokrasopimuksen, kertoo Espoon automuseon yhdistyksen puheenjohtaja Sami Hietanen. Vuokrasopimus on voimassa vuoden 2022 toukokuuhun asti.

”Se oli toivottu päätös”, Hietanen sanoo.

”Se oli kaupungilta tullut väliaikaisratkaisu, joka antoi meille lisää peliaikaa.”

Hänen mukaansa neuvottelut ovat jatkuneet rakennusten lunastamisesta ja pitkäaikaisesta maavuokrasopimuksesta. Kaupunki tekee tällä hetkellä asiasta selvityksiä, minkä jälkeen tehdään puolestaan päätöksiä.

”Uskomme, että saamme tehtyä pitkäaikaisen sopimuksen ja ostettua kiinteistöt. Se antaisi varmuutta tulevaisuuteen”, sanoo Hietanen.

Viime vuonna museo kritisoi kaupungin ehtoja liian koviksi. Hietasen mukaan neuvotteluissa ehtoja on sovittu siten, että yhdistyksellä on realistiset mahdollisuudet toteuttaa ne.

Automuseo on toiminut 40 vuoden ajan Pakankylän eli Backbyn kartanon pihamaalla olevassa vanhassa kivinavetassa. Siellä käy vuosittain noin 7 000 maksanutta asiakasta.

Tänä vuonna museo avattiin vasta kesäkuussa, ja suuria tapahtumia jäi pois koronavirusepidemian vuoksi. Vuosi on ollut silti Hietasen mukaan loppujen lopuksi hyvä.

”Varmaankin kotimaan matkailun lisääntyminen vaikutti asiaan”, arvelee Hietanen.

Automuseossa on yli sata autoa. Museo on suljettu talven ajan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat