Teini-ikäinen Berit Sundström-Kyti pyöräili katsomaan Tapiolan pelloilla telttailevaa Tanskan prinsessaa – Vuosia myöhemmin hän näki, kuinka prinsessa viittilöi kohti vanhaa leiripaikkaa - Espoo | HS.fi

Teini-ikäinen Berit Sundström-Kyti pyöräili katsomaan Tapiolan pelloilla telttailevaa Tanskan prinsessaa – Vuosia myöhemmin hän näki, kuinka prinsessa viittilöi kohti vanhaa leiripaikkaa

Espoolainen Berit Sundström-Kyti muistaa, kuinka kruununprinsessa osoitti vuosia myöhemmin Hagalundin peltoja ja kertoi olleensa siellä partiotyttönä.

”Joukottain pieniä koululaisia oli kerääntynyt Tapiolan ostoskeskukseen vastaanottamaan prinsessa Margrethea ja prinssi Henrikiä, jotka keskiviikkoisen kiertoajelunsa aikana tutustuivat Tapiolan lisäksi Otaniemeen”, kirjoitti Helsingin Sanomat syyskuussa vuonna 1968.­

4.1. 10:53 | Päivitetty 4.1. 13:27

HS Espoo uutisoi muutama viikko sitten Tanskan kuningatar Margareeta II:n nuoruuden telttaretkestä Espoon Otsolahdelle.

Muutamien lähteiden mukaan kuningatar olisi nuorena partiolaisena yöpynyt teltassa Otsolahden rannoilla. Retkeen viitataan myös Tapiolan Køgenpuiston yhteydessä, vaikka puiston tanskalainen nimi onkin peräisin ystävyyskaupungilta eikä kuningattarelta.

Erityisen luotettavia lähteitä tai lisätietoa partioretkestä ei kuitenkaan ollut löytynyt. Tanskan kuningashuoneen viestintäkään ei osannut paljastaa retkestä sen suurempia tiedonmuruja.

Lopulta HS Espoon sähköpostiin kilahti viesti, joka valottaa tapahtumia hieman.

Espoolainen Berit Sundström-Kyti, 84, muistaa partiolaisten suurleirin Espoossa vuoden 1950 paikkeilla. Otsolahden sijaan leiri järjestettiin vieressä sijainneella Hagalundin pellolla ja niityllä. Pelto sijaitsi nykyisen Tapiolan keskuksen läntisellä puolella.

Huhu kertoi tuolloin, että Tanskan silloinen kruununprinsessakin oli paikalla partioleirillä. Sundström-Kyti itse oli tuolloin noin 15-vuotias.

”Ruotsin, Tanskan ja Norjan prinsessat olivat siihen aikaan teinitytölle mielenkiintoisia henkilöitä”, hän kertoo.

Sundström-Kyti halusi tietysti nähdä kruununprinsessan. Hän hyppäsi polkupyörän selkään kotonaan Haukilahdessa ja viiletti Tapiolaan saakka. Siellä olevalla niityllä oli valtavasti telttoja sekä tyttöjä ja poikia partiopuvuissa.

”Prinsessaa en nähnyt. Voi olla, että en vaan tunnistanut, kun siellä oli paljon teinityttöjä”, Sundström-Kyti kertoo.

On hyvinkin mahdollista, että nuori prinsessa tosiaan oli paikalla. Vuonna 1940 syntyneen prinsessa Margrethen äiti, kuningatar Ingrid, tapasi tiettävästi suomalaisia partiolaisia lukuisia kertoja.

Myöhemmin Berit Sundström-Kyti kuitenkin tapasi prinsessan varmuudella. Tuolloin espoolainen työskenteli Tapiolan turistiemäntänä.

Elettiin syyskuuta vuonna 1968. Tanskan kuninkaallinen nuoripari teki Tanska-viikon kunniaksi vierailun Helsinkiin ja Espooseen. Naimisiin prinsessa Margrethe ja prinssi Henrik olivat menneet kesäkuussa 1967.

Vierailun ohjelmaan kuului tutustumista tanskalaisten taiteilijoiden näyttelyihin sekä Helsingin Kansainvälisten messujen avajaiset.

Syyskuun 18. päivä ohjelmassa oli myös kiertoajelu Helsingissä, Tapiolassa ja Otaniemessä. Juuri tuona keskiviikkoiltapäivänä Berit Sundström-Kyti vihdoin kohtasi prinsessan.

Presidentti Kekkonen, kruununprinsessa Margrethe ja prinssi Henrik kippistelivät Helsingin kansainvälisten messujen avajaisissa syyskuussa 1968.­

Berit Sundström-Kyti muistaa seurueen vierailun Tapiolan legendaarisessa Linnunrata-ravintolassa.

Ravintola sijaitsi 12. kerroksessa keskellä Tapiolaa, ja näkymät ylsivät pitkälle uuteen puutarhakaupunginosaan ja Helsinkiin saakka. Asuntosäätiö tarjoili seurueelle ravintolassa virkistäviä juomia.

Sundström-Kytin mieleen vierailusta jäi kaksi asiaa. Ensinnäkin, presidentti Urho Kekkonen vaikutti hirveän hermostuneelta.

”Hänen mielestään me olimme kaikki tunnin liian myöhässä aikataulusta”, Sundström-Kyti muistelee.

Presidentti Kekkonen jopa sätti adjutanttiaan Tanskan kuninkaallisten edessä.

”Se oli kauhean noloa.”

Toinen asia, joka vierailusta jäi mieleen, oli tämä.

Tanskan tuleva kuningatar seisoi suuren ikkunan edustalla ravintola Linnunradassa ja viittilöi kädellään Hagalundin peltojen suuntaan.

”Hän sanoi, että tuossa hän on ollut partioleirillä”, Sundström-Kyti muistaa.

Sundström-Kytin muistikuvien mukaan tuolloin, vuonna 1968, Hagalundin peltoja oli vielä jäljellä.

Kuva on julkaistu Tapiola tänään 34/1968 -lehdessä kuvatekstillä ”Sirosti ja elegantisti piirsi prinsessa Margrethe nimensä Asuntosäätiön vieraskirjaan prinssi Henrikin, kauppalanjohtaja Tiihosen ja valtuuston puheenjohtaja Laineen seuratessa kiinnostuneita. Kuva on otettu ravintola Linnunradassa vuonna 1968.­

Asuntosäätiön tiedotuslehdessä vuodelta 1968 on kuvia prinsessan vierailusta.

Tiedotuslehden mukaan prinsessa oli sanonut Asuntosäätiön edustajalle, varatuomari Heikki von Hertzenille näin:

”Minä olen varmaankin ollut täällä joskus aikaisemminkin. Nämä maisemat ovat niin tutun näköiset. Täällä on kai ollut partiotyttöleiri joskus vuosia sitten.”

Mysteeri on siis ratkaistu. Ei ollut vain huhupuhetta, että kuningatar Margareeta II olisi nuoruudessaan ollut leirillä Espoossa.

Kuningattareksi Margareeta II kruunattiin vuonna 1972.

Juttua täsmennetty 4. tammikuuta 2021 klo 13.25: Juttuun lisätty tieto siitä, että läheisen Køgenpuiston tanskalainen nimi on peräisin Espoon ystävyyskaupungilta eikä kuningattarelta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat