Viveka Forsström ihmetteli, miksi hänen lapsensa kädet ovat kylmät – Silloin paljastuivat päiväkodin ongelmat, joista ei kerrottu vanhemmille - Espoo | HS.fi

Viveka Forsström ihmetteli, miksi hänen lapsensa kädet ovat kylmät – Silloin paljastuivat päiväkodin ongelmat, joista ei kerrottu vanhemmille

Espoon Kalajärven päiväkodissa on jäätävät oltavat. ”Surullinen tapaus”, kertoo yksi seudulla asuva äiti.

Kalajärven päiväkodissa lapset ovat palelleet. Espoon kaupungin tilapalvelujen mukaan lämmitysjärjestelmää korjataan.­

21.1. 15:07 | Päivitetty 21.1. 15:30

Kalajärveläinen Viveka Forsström on tuohtunut.

Hän on juuri vienyt kaksi- ja neljävuotiaat lapsensa Espoon Kalajärven päiväkotiin ja kuullut, että rakennuksen lämmitys ei toimi.

Lämmitys ei ole toiminut moneen päivään, mutta päiväkoti on pitänyt lasten vanhemmat pimennossa asiasta.

Jo päivien ajan lapset ovat palelleet päiväkodissa.

”Surullinen tapaus”, Forsström kertoo torstaina puhelimitse.

Vika on kestänyt nyt jo lähes viikon. Viikkoa aiemmin, tammikuun puolessavälissä, päiväkodin hoitajat olivat ohimennen kertoneet, että aamulla asteita oli työpaikalla ollut alle 15.

Forsström ei ollut silloin ajatellut asiaa sen kummemmin. Ehkä kyseessä oli jokin ohimenevä vika, hän tuumi silloin.

Sen jälkeen Forsströmin neljävuotias lapsi oli valittanut palelevansa päiväkodissa, ja nuoremman lapsen pienet kädet olivat olleet aivan kylmät, kun vanhemmat olivat käyneet hakemassa hänet kotiin.

”Eräs hoitaja tuli vastaan kylmissään ja viltti päällä. Hän kertoi, että lämmitys ei ole toiminut moneen päivään”, Forsström kertoo.

”Lattiat olivat jääkylmät.”

Lisäksi hoitajat olivat kertoneet Forsströmille, että vedentulo oli keskeytynyt.

”He eivät ole pystyneet pesemään esimerkiksi lasten pyllyjä.”

Forsströmille päiväkoti ei ollut tiedottanut asiasta.

Päiväkodissa on yhteensä noin 120 lasta. Tiedotuksen puuttuessa vanhemmat eivät ole osanneet pakata lasten mukaan lämpimiä villasukkia ja vaatteita.

”Mietin, että voiko olla lainmukaista, että lapset ovat kylmässä. Heillä pitäisi melkein olla pipot ja hanskat sisätiloissa”, Forsström kertoo.

Forsström avasi keskustelun aiheesta Pohjois-Espoon asukasfoorumin Facebook-ryhmässä.

Kommentoijien mukaan viereisessä ryhmäperhepäiväkodissa kärsitään samanlaisista ongelmista.

”Maanantaina ryhmäperhepäiväkodissa oli lämpötila 10-12 asteen välillä. Eilen onneksi "jo" 17”, kommentoi eräs käyttäjä.

Lue myös: Leikkipuiston hanoista ei tullut enää vettä Herttoniemessä – Silloin valkeni, että lasten iltapäiväkerhot ovat pulassa

Forsström on huolissaan sairauksista, jotka saattavat seurata jatkuvasta kylmässä olemisesta.

”Aika järkyttävää suoraan sanottuna. Siitä voi seurata esimerkiksi virtsatieinfektioita. Ja korona-aikana pienestä flunssastakin pitää mennä testeihin.”

Nyt Forsström pohtii, pitäisikö lapset viedä mieluummin hoitoon mummolaan. Koronaviruksen takia sekään ei ole houkutteleva vaihtoehto.

Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila lähettää HS:lle sähköpostitse tiedotteen aiheesta.

”Syynä lämpötilojen laskuun on ollut kaukolämmön lämmönvaihtimen vikatila”, Espoon kaupungin Tilapalvelut-liikelaitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Käyttövedelle asennetaan tiedotteen mukaan tilapäinen lämminvesivaraaja torstaina 21. tammikuuta. Tiedotteen mukaan päiväkotiin tuodaan torstaina myös tilapäisiä lämpöpattereita.

Espoon kaupungin palvelutuotantopäällikkö Taneli Kalliokoski kertoo, että vian laajuus selvisi vasta torstaina.

”Viime viikolla Kalajärven päiväkodista tuli palvelupyyntö, että on kylmiä pattereita. Silloin LVI-tyypit juoksivat muualla aukomassa jäätyneitä putkia, eikä ymmärretty, että kyse on kriittisestä asiasta”, hän kertoo.

Kalliokoski myöntää, että Kalajärven päiväkodin lämmityksen ongelmiin olisi ollut syytä tarttua aiemmin. Päiväkoti ei osannut tiedottaa vanhempia ongelmasta, koska ongelman laajuus ei ollut selvillä aikaisemmin.

Lue myös: Hiljainen ilta on poikkeus vajaan 3 000 asukkaan Kalajärvellä: Nuorten riehuminen sai paikallisen yrittäjän harkitsemaan jopa ravintolansa sulkemista

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat