Suomalaisia merkkituoleja kaupattiin viidellä eurolla kappale – Purettavan koulun irtaimisto myytiin huutokaupassa Espoossa - Espoo | HS.fi

Suomalaisia merkkituoleja kaupattiin viidellä eurolla kappale – Purettavan koulun irtaimisto myytiin huutokaupassa Espoossa

Kalajärven koulu purettiin sisäilmaongelmien takia. Uuden koulurakennuksen pitäisi valmistua kesällä 2023. Koulun purkutyömaalta myytin kalusteita, kuten puolapuusettejä ja koripallotelineitä.

Kalajärven koululta huutokaupattiin muun muassa puolapuut.­

12.3. 15:45 | Päivitetty 12.3. 16:04

Olisiko ollut tarvetta sadalle Suomessa valmistetulle tuolille?

Iskun Lahdessa valmistamat tuolit olivat huutokaupattavien tuotteiden joukossa, kun Kalajärven koulua tyhjennettiin maaliskuun alussa purkamisen tieltä.

Muita huutomylly.fi -sivustolla myynnissä olleita kalusteita olivat esimerkiksi puolapuusetit, valaisimet ja koripallotelineet.

Miten purkukuntoisen koulun kalusteet päätyivät huutokaupan nettisivuille? Entä onko koulun kalusteiden huutokauppaaminen tavallista?

”Ei ole niin tavallista kuin toivoisi”, kertoo Kierrätysoperaattori Risainin yrittäjä Sirpa Rivinoja puhelimessa. Kierrätysoperaattori toimi Kalajärven purettavan koulun kalusteiden myyjänä.

Lähes kaikki huutokauppaan päätyneet tuotteet saatiin myytyä lyhyessä ajassa. Kalusteiden ostajina oli yrityksiä, yksityishenkilöitä ja järjestöjä.

”Puheista kuulee, että ihmiset haluavat ostaa kotimaisia, vanhoja ja kestäviä kalusteita. Muutama buffet-linjasto ei löytänyt suoraan ostajia, ja niille olemme nyt etsineet ostajia”, Rivinoja sanoo.

Rivinoja puhuu kierrätyksen ja kiertotalouden puolesta, sillä osa purku- ja saneerauskohteiden materiaaleista päätyy jätteeksi.

”Jos tuotteella on vielä käyttöarvoa, pyrimme saamaan sen uusiokäyttöön”, Rivioja sanoo.

Iskun valmistama sadan tuolin settikin saatiin myytyä. Uusi omistaja osti koulun liikuntasalissa joulu- ja kevätjuhlissa käytetyt tuolit 500 eurolla.

Espoon Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen kertoo, että Kalajärven kouluun piti alun perin tehdä peruskorjaus eikä sitä ollut tarkoitus purkaa.

”Kun laadimme peruskorjausselvityksiä, totesimme, että koulu on huonokuntoinen. Koulu kannattaa purkaa ja sen tilalle rakentaa uudet muuntojoustavat koulutilat. Sisäilmaongelmat olivat osasyynä purkamiseen”, Lehtinen sanoo.

Espoon kaupunki kilpailutti Kalajärven koulun purku-urakan. Urakoitsijaksi valikoitui RecSet Oy, ja purku-urakoitsijalle annettiin purettavaksi koko kohde irtaimistoineen. Koulun purkamisen toteuttaa Gles Oy.

Tilapalvelut-liikelaitos soveltaa Lehtisen mukaan rakennusalan green deal -sopimusta purkukohteissaan.

”Meille Tilapalveluissa on tärkeää, että purkukohteiden purkumateriaalit laitetaan kiertoon”, Lehtinen kertoo.

”Tarjouspyynnössä pyysimme urakoitsijaa myös ilmoittamaan, mihin purkukohteen betonijätteet kierrätetään. Kalajärven koulun betonipurkujätteen käyttökohteeksi urakoitsija ilmoitti Hyvinkään ampumaradan alueen.”

Kalajärven neliosaisen koulun purku toteutetaan vaiheittain.

Koulun A- ja B-osat puretaan ensimmäiseksi kesän 2021 loppuun mennessä. Purkutyöt ovat jo käynnissä.

C- ja D-osien purku alkaa, kun uusi koulu valmistuu kesällä 2023. Päiväkoti ja nuorisotila valmistuvat kesällä 2024.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat