Oletko kiikuttamassa näitä leluja kirpputorille? Ei kannattaisi, sillä keräilijät maksavat harvinaisuuksista yli 100 euroa - Espoo | HS.fi

Oletko kiikuttamassa näitä leluja kirpputorille? Ei kannattaisi, sillä keräilijät maksavat harvinaisuuksista yli 100 euroa

Espoon Friisilässä toimii lelujen keräilijöille suunnattu verkkokauppa. Erityisen suosittuja ovat Littlest Pet Shop -hahmot, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan suuriakin summia.

Tällä hetkellä verkkokaupan leluvarastona toimii Taru Kivilahden oma koti.­

25.3. 9:15

Lasten varttuessa monet vanhemmat rahtaavat leluja kasseittain kirpputorille. Joukossa saattaa kuitenkin piillä harvinaisuuksia, joista keräilijät ovat valmiita pulittamaan kymmeniä tai satoja euroja.

Tietyt lelusarjat ovat suosittuja keräilykohteita niin lasten kuin aikuistenkin keskuudessa, kertoo yrittäjä Taru Kivilahti.

Hän perusti Espoon Friisilään Elli Madelli -nimisen yrityksen, joka ostaa ja myy keräilijöiden suosiossa olevia leluja. Yritys toimii verkkokauppana.

Erityisen suosittuja ovat Littlest Pet Shop -eläinhahmot, eli tuttavallisemmin petsit. Alun perin Elli Madelli perustettiin juuri petsien välittämiseen.

”Vanhat hahmot ovat todella haluttuja eikä niitä saa enää mistään kaupoista”, Kivilahti kertoo.

Littlest Pet Shop hahmot ovat suosittuja keräilijöiden keskuudessa. Aidon petsin tunnistamisessa tarvitaan harjaantumista, sillä myös arvottomia kopioita on liikkeellä.­

Idea yrityksestä lähti petseihin hurahtaneen tyttären keräilyharrastuksen kautta.

”Syntyi idea, että kierrättäisimme näitä leluja. Ostaisimme ne käytettynä ja sitten myisimme eteenpäin.”

Huhtikuussa yritykselle tulee noutopiste Espoon Haukilahteen. Tähän asti leluvarastona on toiminut Kivilahden oma koti.

”Jatkaisimme samalla systeemillä, eli netistä voisi katsoa hahmoja ja sitten ne haettaisiin noutopisteestä.”

Jotkut yksittäiset petsit voivat kohota hinnaltaan yli sataan euroon. Kivilahden mukaan kallein heidän myymänsä petsi oli collie, josta keräilijä oli valmis maksamaan 140 euroa.

Muita harvinaisuuksia ovat neljällä jalalla seisovat kissahahmot sekä tietyt koirarodut. Näiden hinnat lähtevät Kivilahden mukaan 20 eurosta ylöspäin.

Kysytyin petsi on Kivilahden mukaan ollut pinkki-valkokuvioinen kissa, jossa on hieman kimalletta.

Erityisen kysytty petsi on ollut valkoinen kissa pinkeillä täplillä.­

Yksittäisen hahmon korkeampi hinta selittyy yleensä sen harvinaisuudella. Joitain hahmoja on tuotettu paljon, joten ne ovat yleisiä.

”Joitain hahmoja taas ei ole edes ilmestynyt Suomessa”, Kivilahti sanoo.

Petseistä liikkuu paljon myös väärennöksiä ja kopioita.

”Me emme näitä myy. Minulla on pitkä kokemus siitä, miten tunnistetaan aito petsi.”

Littlest Pet Shop -hahmot ovat Kivilahden arvion mukaan suosituimpia 5–20-vuotiaiden keskuudessa. Lapsille kelpaavat ”peruspetsit”, mutta vanhemmat keräilijät saattavat metsästää harvinaisuuksia ja maksaa niistä isojakin rahasummia.

Vanhempien aikuisten tyypillinen keräilykohde ovat My Little Pony -lelut.

”Ne liittyvät monilla omaan lapsuuteen ja lapsuusmuistoihin. Ovathan ne tietenkin myös esteettisiä ja tuovat hyvää mieltä.”

Lue myös: Muistatko yhä nämä leluklassikot? Kokeile HS:n testillä, miten hyvin tunnet eri vuosikymmenten leikkikalut

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat