Maksaisitko kaksi miljoonaa euroa kerrostalo­asunnosta metroaseman vieressä? Espooseen rakentuu talo, jonka neliöhinta huitelee aivan omissa sfääreissään - Espoo | HS.fi

Maksaisitko kaksi miljoonaa euroa kerrostalo­asunnosta metroaseman vieressä? Espooseen rakentuu talo, jonka neliöhinta huitelee aivan omissa sfääreissään

Tapiolassa ennakkomarkkinoidaan kattohuoneistoa tornitalosta. Asunnon neliöhinta on 11 500 euroa, mikä on noin kaksinkertainen Tapiolan keskineliöhintoihin verrattuna.

Feenix-hanke rakentuu keskelle Tapiolaa. Paikalta purettiin Vesiputoustalona tunnettu toimistorakennus vuonna 2018.­

29.3. 12:19 | Päivitetty 29.3. 12:39

”Koti keskellä kaikkea, Tapiolan Feenix nyt ennakkomarkkinoinnissa!”

Näin lukee asunnonvälityspalveluissa olevan uudiskohteen, 172,5 neliön asunnon, mainoksessa. Kyseessä ei ole kaikkein tavanomaisin kohde, sillä asunnon velaton hinta on peräti 1 992 375 euroa.

Lähes kaksi miljoonaa euroa maksavan asunnon neliöhinnaksi muodostuu 11 550 euroa. Tilastokeskuksen tietojen mukaan toteutuneiden asuntokauppojen keskineliöhinta Tapiolassa oli 6 336 euroa vuonna 2020.

Asunto sijaitsee 12-kerroksisen talon ylimmässä kerroksessa. Asumaan ei kuitenkaan vielä pääse, sillä talon arvioitu valmistumisajankohta on vuoden 2023 maaliskuu.

Asunto on osa rakenteilla olevaa Tapiolan Feenix-hanketta, jossa rakennetaan kaksi tornitaloa sekä yksi matalampi rakennus. Feenixiin on tulossa yhteensä noin 200 asuntoa.

Asunto rakennetaan hankkeen ensimmäisenä valmistuvaan tornitaloon, Espoon Tulilintuun, joka nousee osoitteeseen Helmakuja 3. Tulilintuun tulee 78 asuntoa.

Hanke on kokenut matkan varrella useita vastoinkäymisiä. HS Espoo kertoi jo syksyllä 2019, että Feenixin rakennustyöt viivästyvät. Viivästymisiä syntyi, koska rakennusten suunnitelmia oli haluttu muokata ja tarkentaa, ja muutokset piti hyväksyttää rakennuslautakunnalla.

Rakennustöiden piti alun perin alkaa keväällä 2019, ja ensimmäisen tornin piti valmistua tänä vuonna.

Lue lisää: Monttu ammottaa tyhjyyttään keskellä Tapiolaa: 12-kerroksisen tornitalon pitäisi olla kohta valmis, mutta töitä ei ole vielä edes aloitettu

Kuluvan vuoden tammikuussa Rakennuslehti uutisoi, että kaksi espoolaisen Maxbuild-konserniin kuuluvaa yhtiötä on ajautunut konkurssiin. Toinen konkurssiin menneistä yhtiöistä vastasi Feenix-hankkeen projektinjohdosta.

Lue lisää: Ison kerrostalon työmaalla taas uusi takaisku Tapiolassa – Yllättävä konkurssi aiheuttaa ”pikkasen lisää vaivaa”

Rakennuttajana Feenixissä toimii Jere Hantun omistama sijoitusyhtiö Jealha.

”Tämä kyseinen asunto varattiin heti, kun ennakkomarkkinointi alkoi”, Hanttu sanoo.

Ennakkomyynti on vetänyt muutenkin hyvin. Tulilinnun asunnoista on Hantun mukaan varattu noin 60 prosenttia.

Miksi juuri Espoon Tapiolaan on päätetty rakentaa kerrostaloasuntoja, joiden neliöhinnat ovat kaksinkertaiset alueen keskineliöhintoihin verrattuna?

”Ilman muuta ne menevät kaupaksi ajan myötä. Esimerkiksi yksiöitä ei taida enää olla vapaina yhtään kappaletta.”

Hintaa nostavat Hantun mukaan esimerkiksi kaavan asettamat vaatimukset. Tontti on arvokas: Feenixin talot rakennetaan omalle tontille.

”Tässä kyseisessä asunnossa hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat sijainti ylimmässä kerroksessa. Näköalat ovat parhaaseen suuntaan, parvekkeita on kolmeen suuntaan. Merikin näkyy.”

Hanttu on muutenkin positiivisella ja odottavalla kannalla. Hankkeen vaikeudet ovat jo historiaa.

”Tammikuussa ilmoitettu Maxbuild Uudistuotannon konkurssi ei ole vaikuttanut hankeen etenemiseen millään tavoin”, hän sanoo.

Lue myös: Espoossa on tornitalo, josta ei tarvitse koskaan poistua ulkoilmaan – Ruokakaupassa asukkaat tunnistaa talvisaikaan t-paidoista ja tohveleista

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat