Etäkoulun siivoustehtävä paljasti kuvottavan jäteongelman Espoosta: Äidin ja koululaisen roskapartio poimi kassikaupalla maskeja maasta - Espoo | HS.fi

Etäkoulun siivoustehtävä paljasti kuvottavan jäteongelman Espoosta: Äidin ja koululaisen roskapartio poimi kassikaupalla maskeja maasta

Espoolainen Terhi Liettilä osallistui tyttärensä kanssa Kauklahden koulun valinnaiseen etätehtävään. Äiti ja tytär huomasivat pian, että luontoon heitettyjen kertakäyttömaskien määrä on jo nyt valtava.

Kodin lähistöltä kertyi näin paljon roskaa 20 minuutissa.­

7.4. 14:15 | Päivitetty 7.4. 14:51

Käärepapereita, tölkkejä, muovia. Kadut ja metsät lähes sinisenään maatumattomista kertakäyttömaskeista.

Kauklahdessa asuva Terhi Liettilä ja hänen kahdeksatta luokkaa Kauklahden koulussa käyvä tyttärensä heräsivät uudenlaiseen roskaongelmaan toissa maanantaina. Ongelman laajuus alkoi valjeta äidille ja tyttärelle, kun he keräsivät roskia tyttären liikuntatunnin valinnaista etäkoulutehtävää varten.

Tehtävään oli varattu noin 50 minuuttia. Jo kahdenkymmenen minuutin jälkeen ensimmäinen kassillinen oli kerätty täyteen. Toinenkin roskakassillinen täyttyi tehtävän aikana.

Valtaosa roskasaaliista koostui luontoon heitetyistä kertakäyttöisistä kasvomaskeista.

”On surullista, että jo siinä ajassa ehtii kerätä maastosta kassillisen roskaa, enimmäkseen kertakäyttömaskeja. Joukossa oli toki muutakin, mutta kerätessä huomasi, että maskit ovat jo nyt todella iso jäteongelma”, Liettilä sanoo.

Liettilä haluaa muutkin espoolaiset mukaan roskatalkoisiin. Sen vuoksi hän julkaisi Facebook-ryhmä Puskaradio Espoossa päivityksen, jossa hän haastaa kaikki keräämään kassillisen roskia lähiympäristöstään 15. toukokuuta mennessä.

”90 prosenttia saamastani palautteesta on ollut positiivista, ja ihmiset ovat kommentoineet julkaisuun, että lähtevät mukaan. Meillä oli kerätessä maskit ja kertakäyttöhanskat. Lisäksi sain vasta päivityksen jälkeen tietää, että Espoon kaupunki lainaa keräyspihtejä”, Liettilä sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeistaa, että kertakäyttöinen maski tulee laittaa käytön jälkeen suoraan sekajäteastiaan. Jos roskista ei ole lähellä, kertakäyttömaski tulee laittaa muovipussiin ja myöhemmin roskiin.

Maskisuositus tuli voimaan vasta alkusyksyllä, mutta Liettilä on jo huomannut sen, että esimerkiksi roskiksia on liian vähän jätemäärään nähden.

”Sellaisissa paikoissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä, pitäisi olla tarpeeksi roskiksia, joita myös tyhjennetään ahkerasti, olipa kyseessä sitten koulu, juna-asema tai vastaava. Maskijäte on ehkä sen verran uusi asia, että siihen ei ole vielä ehditty reagoida kuten pitäisi”, hän sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat