Tupakka viskataan Espoossa usein luontoon, koska ”joka nurkan takana on puistoa” – Nyt joukko nuoria turhautui roskiin ja kääri hihansa - Espoo | HS.fi

Tupakka viskataan Espoossa usein luontoon, koska ”joka nurkan takana on puistoa” – Nyt joukko nuoria turhautui roskiin ja kääri hihansa

Nuoret keräsivät Espoon viihtyisältä rantaraitilta liki 50 pussillista roskia, mutta tumppien määrä yllätti: ”Kyllä minä tupakoijia tukistaisin”

Nuoret ploggaajat keräsivät yhteensä noin 40–50 pussillista roskaa.

12.5. 11:43 | Päivitetty 12.5. 12:05

Mika Flinkille oman takapihan kevätsiivous ei riitä. Toukokuun ensimmäisellä viikolla sepänkyläläinen kestävyysjuoksija veti lenkkarit jalkaan ja suuntasi Espoon huikealle rantaraitille ploggaamaan.

Ploggaaja juoksee, tarkkailee, kumartuu tai kyykkää, poimii ja noukkii. Miksikö? Kerätäkseen muiden roskia. Samalla tulee liikuntaa.

Flinkin ploggausrupeama oli osa Espoon Tapioiden kevättempausta, jota hän oli itse järjestämässä.

Tapioiden nuoret keräsivät jokaisen näkyvän roskan pois rantaraitilta. Yhteen koottuna seuran nuorten viikossa keräämä määrä tuntui ihmeen suurelta: 40–50 isoa pussillista roskaa.

Nuoret urheilijat kiersivät rantaraittia joukolla keräten roskia.

Espoon merenrantaa seuraileva rantaraitti ulottuu Helsingin rajalta Tarvaspäältä Saunalahteen Kirkkonummen tuntumaan. Flinkin mielestä 40 kilometrin pituinen virkistys- ja ulkoilureitti on ihan siedettävän siistissä kunnossa.

Yksi asia häntä kuitenkin kismittää, nimittäin roskien kuningaspaikkaa pitävä tupakantumppi.

”Se on ilmaantuvuudeltaan se suurin, huomattavin, ylivoimaisin roska. Ja se on ikävää. Kyllä minä tupakoijia tukistaisin.”

Juoksija on ärsyyntynyt siitä, että höyhenenkevyt myrkyttäjä heitetään maahan. Sen voisi helposti nakata roskikseen, joita löytyy raitin varrelta paljon, Espoon kaupungin arvion mukaan noin 100–120 kappaletta. Tupakoija voisi Flinkin mielestä kantaa mukanaan tuhkarasiaa, sellainen ei paljoa paina eikä tyylistäkään tarvitsisi tinkiä.

Juoksumies toivoo ihmisiltä suurempaa kunnioitusta luontoa ja etenkin Itämerta kohtaan, jonne tupakantumpit rantaraitilta lopulta päätyvät.

Suomen ympäristökeskuksen taannoisen selvityksen mukaan kaikista kaupunkirantojen roskista lähes 70 prosenttia on tupakantumppeja.

Viheliäisistä tumppipötkylöistä kysyttäessä Espoon kaupungin vihertuotantopäällikkö Anne Mannermaa huokaa syvään.

”Aivan mahdotonta. Niitä ei saada millään pois. Haravointikaan ei paljoa auta, kun tumpit ovat niin pieniä. Ne hautautuvat ja jauhautuvat pieneksi muruksi maahan.”

Tumppien keräämiskeinojen miettimiseen ei olla Espoossa enempää satsattu, sillä pikemminkin ihmisten asenteiden pitäisi muuttua. Mannermaa pohtii, että Suomessa tupakantumppien luontoon heittäminen johtuu ainakin osittain siitä, että olemme tottuneet luonnon saatavuuteen ja läsnäoloon kaikkialla.

”Meillä ei ole samanlaista ajatusta luonnon harvinaisuudesta ja suojeltavuudesta kuin monessa muussa maailman kaupungissa, kun joka nurkan takana on puistoa ja puustoa.”

Mannermaa löytää Keski-Euroopasta vertailukohtia. Monesti kaupungit ovat paljon rakennetumpia ja luontoalueet kiven alla, jolloin tupakointikin tapahtuu enemmän luonnon ehdoilla. Esimerkiksi Ranskassa tupakoijan vakiovälineistöön kuuluu kauniit, kannettavat tuhkarasiat.

Mannermaa arvioi tupakasta huolimatta Espoon rantaraitin kokonaisuudessaan siistiksi.

Lue lisää: Espoolaiset ovat kaiholla katselleet Kaivopuiston pöhinää – Nyt kaupunki haluaa oman rantaraittinsa täyteen kahviloita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat