Pusikossa seisovasta putkesta kuuluu outoja ääniä espoolaisessa luontoidyllissä - Espoo | HS.fi

Pusikossa seisovasta putkesta kuuluu outoja ääniä espoolaisessa luontoidyllissä

Kaukolämmön tuuletusputkista kuuluu puhetta Espoossa. Taustalla on energiayhtiön merkillinen tempaus.

Suomenojan lintualtaan kupeessa on Fortumin ääniteos, josta ilmoille kajahtelee pääkaupunkilaisten suosituimpia verkkohakusanoja.

10.6. 12:15 | Päivitetty 10.6. 17:01

Espoon rantaraitilla juuri ennen Suomenojan lintuallasta saattaa yhtäkkiä korviin kantautua erikoista puhetta. Monotoninen robottiääni luettelee outouksia:

”lotto. jääkiekon mm kisat 2021. unibet. ylilauta. rusta. tv ohjelmat. netflix. hsl. mm jääkiekko. google translate. mtv3. hs. tokmanni.”

Sanat ovat pääkaupunkiseudun tämän hetken suosituimpia Google-hakutermejä. Äänen lähde on metallinen putki pientareella, tarkemmin sanottuna kaukolämmön tuuletusputkeksi tekeytyvä installaatio.

Totuuden torvet -nimellä kulkevat ääniteokset ovat osa Fortumin ja Espoon kaupungin Espoo Clean Heat -hankkeen viestintää. Espoo Clean Heatin tavoitteena on toteuttaa hiilineutraali kaukolämpö Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueille 2020-luvun aikana.

Teoksen äänisuunnittelijoina toimivat Pietu Arvola ja Ville-Matti Koskiniemi.

Kaukolämmön tuuletusputkiksi naamioituja putkia on neljä kappaletta ympäri Espoota. Suomenojan lisäksi niitä nököttää Leppävaarassa, Keskuspuistossa ja Tapiolassa.

Kuuntele alla olevalta videolta ääninäyte putkesta.

Minna Robertson Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan viestinnästä kertoo, että tempauksella halutaan tuoda kaukolämpö lämmitysmuotona entistä paremmin ihmisten tietoisuuteen. Toteutuksessa huomio kiinnitetään kaukolämpöverkoston ainoisiin kaupunkilaisille näkyviin osiin eli T:n muotoisiin tuuletusputkiin.

Jo viime vuonna samaiset putki-installaatiot herättivät ihmetystä, kun Fortumilla oli käynnissä Elämää kaukolämpöverkossa -niminen viestintäkampanja. Tuolloin putkista kuului arjen puhetta neljästä eri espoolaiskodista.

Lue myös: Juttelevat ilmanvaihtoputket hämmentävät ihmisiä ympäri Espoota – Kaupunki on asiasta ymmällään

Totuuden torvien on puolestaan tarkoitus viestiä Fortumin tulevien suurten datakeskuksien hukkalämmön keräämisestä kaukolämpöverkkoon.

Siksi putkista kuuluu nimenomaan Google-hakuja robottiäänellä.

Noin minuutin mittainen litania toistuu samanlaisena uudestaan ja uudestaan. Välissä on 30 sekunnin tauko.

”raparperipiirakka. ennakkoäänestys 2021. te toimisto. ampparit. translate. Näitä asioita naapurisi oikeasti googlaavat...”

Tuuletusputkista kantautuu hakusanoja luontokävijöiden korviin koko kesäkuun ajan. Äänitettä käydään vaihtamassa muutamia kertoja viikossa.

Suomenojan putki sijaitsee lähellä Fortumin voimalaitosta, pienen kävelysillan toisella puolella.

Suomenojan alueelle tullaan viettämään aikaa luonnon rauhaan, katselemaan ja kuuntelemaan lintuja. Lintualtaan ympäristössä elää kymmenkunta uhanalaista lintulajia ja siellä vierailee runsaasti lintubongareita ja -kuvaajia.

Miksi Fortum on päättänyt sijoittaa pölisevän teoksen paikkaan, jossa on erityistä tarvetta hiljaisuudelle?

”Punainen lanka on se, että ”hönkäputket” ovat siellä missä kaukolämpöverkosto kulkee. Tarkoitus on herättää ihmisten huomio hauskalla ja mukavalla tavalla”, kertoo Robertson.

Hänen mukaansa teokset on sijoitettu tavalla, joka ei häiritse ihmisiä liikaa. Ääni ei kuulu 20 metriä pidemmälle lähteestä.

”Äänenvoimakkuus pidetään todella matalalla, 60-70 desibelissä. Mutta totta kai tarkoitus on, että ne ovat paikoilla missä ihmisiä liikkuu ja missä he voivat viestimme kuulla.”

Robertsonin mukaan palaute ääniteoksista on ollut valtaosin positiivista. Entä voiko jatkuva ääni häiritä alueen uhanalaisia lintuja?

”Eihän se puheääntä kummoisempaa ole. Lisäksi ne laitetaan yöksi pois päältä, ettei linnut joudu puhetta silloin kuuntelemaan.”

Oikaisu 10.6. kello 17.00: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, Espoon rantaraitti ei kierrä Suomenojan lintuallasta vaan kulkee suoraan voimalaitoksen ohi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat