”Karsin ronskeimpia pois” – Espoolaistalon kivijalkaan on sommiteltu ovela graafinen elementti, jonka todellinen olemus paljastuu vasta aivan läheltä katsottuna - Espoo | HS.fi

”Karsin ronskeimpia pois” – Espoolaistalon kivijalkaan on sommiteltu ovela graafinen elementti, jonka todellinen olemus paljastuu vasta aivan läheltä katsottuna

Suunnittelija valitsi talon kivijalkaan paljon asumiseen liittyviä säkeitä ja paljastaa tässä jutussa suosikkinsa lukuisten runojen joukosta.

Runoratsunkujalle rakennetun uuden vuokratalon ensimmäistä kerrosta koristavat runot Kalevalasta.

21.10. 9:04 | Päivitetty 21.10. 9:22

Espoon Perkkaalle asukaspuiston ja Vermon raviradan väliin on valmistunut kerrostalo, joka houkuttelee rohkeimpia lausumaan ääneen talon kivijalassa olevia runonsäkeitä. Ja tämähän sopii, sillä ollaan Runoratsunkadulla, tarkalleen ottaen numeron 11 kohdalla.

Kyseessä on Kojamo-asuntosijoitusyhtiön 1. marraskuuta valmistuva vuokratalo, johon on rakennettu 130 asuntoa. Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan siihen siis ihan pian.

Itse asiassa kadun nimi on innoittanut arkkitehtitoimistoa, joka vastaa talon ilmeestä ja arkkitehtuurista. Kadunnimen lisäksi suunnitteluun vaikuttivat luonnollisesti alueen kaavamääräykset.

Jaakkola Arkkitehtien tekemään suunnittelutyöhön vaikutti myös se, että Espoon kaupunki toivoi alueen talojen kivijalkakerroksista kiinnostavia ja näyttäviä.

Runojen grafiikasta vastasi Annika Jaakkola ja talon arkkitehtuurista Hannu Jaakkola, projektiarkkitehteina olivat Matti Rajamaa ja Arto Liewendahl.

”Samassa talossa on arkkitehdin ideoima paanuaiheinen kuvio ja minä aloin miettimään, mikä sen kanssa sopisi ja kun Runoratsunkadulla ollaan, niin siitä lähti se runoidea”, Annika Jaakkola kertoo.

”Ajattelin, että kalevalaiset runot ovat kaikille tuttuja.”

Jaakkolalla oli pari tärkeää valintakriteeriä poimiessaan runoja julkisivuteokseen.

”Karsin ronskeimpia säkeitä pois. Ja etsin asumiseen liittyviä runoja, joita löytyikin yllättävän helposti.”

Runoratsunkatu 11:ssä sijaitsevan talon julkisivun alakerroksessa on runoja Kalevalasta.

Jaakkola kertoo, että julkisivun ensimmäinen kerros on graafista betonia, joka valmistetaan betonitehtaalla vaakavaluna erikoisvalmisteisen ja kuvioidun kalvon avulla. Runoteos kiertää koko talon ympäri ensimmäisessä kerroksessa.

”Näin aika paljon vaivaa etsiessäni tekstiin sopivaa fonttia, joka sopii graafisen betonin käsittelytekniikkaan eikä peseydy vahingossa, kun elementtiä pestään sen tekovaiheessa. Lisäksi fontin piti viitata myös kansanrunouteen ja toimia sekä kauempaa että katseluetäisyydeltä.”

Tekstit näkyvät hyvin vasta melko läheltä.

”Autolla ohi ajaessa ei välttämättä huomaa, että se on tekstiä, mutta kävellessä sitä pystyy lukemaan. Ihmiset ovat pysähtyneet lueskelemaan runoja autotien toiselta puolelta jalkakäytävältä”, iloitsee Jaakkola.

Entäpä mikä on suunnittelijan suosikkiruno?

”Nyt pistit aika pahan”, suunnittelija nauraa ja pyytää palaamaan asiaan kun on valikoinut lukuisten säkeiden joukosta yhden.

Se kuuluu näin:

Oisko mulla, kun on muilla,

Hevonen rekivetoinen,

Reki kaksikaplahinen,

Sa'an maksava satula.

"Tämä tuo hauskasti mieleen alueen kytkeytymän Vermon ravirataan."

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat