Legendaariselle bensa-asemalle avautui täysin uusi bisnes Espoossa – Osa oven avaavista tankkaajista järkyttyy - Espoo | HS.fi

Legendaariselle bensa-asemalle avautui täysin uusi bisnes Espoossa – Osa oven avaavista tankkaajista järkyttyy

”Vieläkin ovesta tulee taksimiehiä, jotka muistelevat Esso-aikoja”, kertoo parturi-kampaaja Noora Leino, joka itsekin vietti nuorena aikaa huoltamolla.

Kampaamon edessä olevat tankkausautomaatit uusittiin lokakuussa. Työmaa-alue oli rajattu muovinauhoin.

31.10.2021 7:00 | Päivitetty 1.11.2021 8:51

Laaksolahden Lähderannassa Pitkäjärventien, Kolkekannaksentien ja Lähderannantien risteyksessä on ollut huoltoasema niin pitkän aikaa, että joskus vanhan huoltamorakennuksen sisään porhaltavat yllättyvät avatessaan oven. Tankata nimittäin voi, mutta muutoin huoltamo on historiaa.

Bensiinipumppujen viereisestä talosta ei löydy enää autotarvikkeita, kahvinurkkausta tai pikaruokaa, sillä nyt täällä pannaan hiukset ojennukseen parturi-kampaamossa tai kaunistaudutaan kosmetologin hoitavissa käsissä.

”Osa tankkaajista pelästyy, järkyttyy ja kääntyy ympäri sanaakaan sanomatta”, kertoo yrittäjä, parturi-kampaaja Noora Leino ja nauraa.

”Monet miehet kuitenkin jättävät bensaletkun yksin tankkaamaan autoa ja juoksevat sisälle kysymään, että onko nyt aikaa leikata mun tukkaa.”

Laura Hansén leikkaa foliota hiusten raidoittamista varten.

Tontilla toimi Esso-huoltamo 1960-luvulta 2010-luvulle. Kun perinteinen huoltoasema talvella 2013 suljettiin, sen eteen ilmestyi hautakynttilöitä, ja kanta-asiakkaat lähtivät faniristeilylle.

”Vieläkin ovesta tulee taksimiehiä, jotka muistelevat Esso-aikoja”, Leino kertoo. ”Silloin täällä oli punainen laattalattia ja tuossa kulmassa korkea pöytä, jonka ääressä juotiin seisten kahvia.”

Tämä kuva on arviolta 1960-luvun loppupuolelta paikasta, jossa nyt on Pitkäjärventien, Kolkekannaksentien ja Lähderannantien risteys K-Supermarketin ja S-marketin kohdalla. Tuolloin tien laidassa oli läheistä Esso-huoltamoa mainostava kyltti.

Esson jälkeen paikalle tuli St1:n huoltoasema. Kun se muuttui kylmäasemaksi, huoltamotiloihin tuli pitseria, josta sai myös muuta pikaruokaa.

”Kun olin 15, tulimme tänne aina yöllä syömään ranskalaisia. Tämä oli neljään saakka auki, ja täällä oli todella hyvät ranut”, kertoo Jenna Hyytiäinen, jonka hiuksiin Laura Hansén tekee parhaillaan raitoja.

Myös yrittäjä Leino, 34, kävi talossa Esson aikaan rippikouluikäisestä parikymppiseksi. Huoltamolle tultiin lämmittelemään skootterilla ajon jälkeen tai kun oli oltu läheisillä kallioilla pussikaljoilla.

”Kävimme vessassa, ostimme karkkia, joimme kahvia ja moikkasimme kavereita, joiden ensimmäinen työpaikka tämä oli.”

Huoltamorakennus maaliskuussa 2013, kun Esso on lopettanut ja St1 aloittanut.

Kun huoltamotoiminta rakennuksessa loppui, toimi siellä jonkin aikaa pikaruokaravintola. Nyt vanha rakennus näyttää tältä ja on jälleen uudenlaisessa käytössä.

Leinon yritys toimi aiemmin tien toisella puolella. Kesällä 2019 Leino alkoi kuitenkin haaveilla silloista isommista tiloista, varsinkin kun määräaikainen vuokrasopimus oli umpeutumassa. Hänestä oli tärkeää löytää tilat läheltä. Sopivan kokoisia ei kuitenkaan liiaksi ollut tarjolla.

Leino huomasi, että huoltamolla ollut pitseria oli lopettanut toimintansa. Hän lähetti liiketilan omistavalle St1:lle viestiä.

”Sieltä ei kuulunut mitään. Olin jo tekemässä jatkovuokrasopimusta vanhasta pienemmästä liiketilasta, kun juuri ennen allekirjoittamista sain soiton St1:ltä. He kertoivat pahoitellen, että viestini oli mennyt roskapostikansioon, ja kysyivät, vieläkö olen kiinnostunut vuokrauksesta.”

Laura Hansén tekee raitoja Jenna Hyytiäiselle.

”Vieläkin ovesta tulee taksimiehiä, jotka muistelevat Esso-aikoja.”

Tutustumiskäynti bensa-asemalle – ja päätös oli sillä selvä. Leino oli innoissaan, mutta työkaverit järkyttyivät nähdessään huoneen, jossa nökötti rivi parhaat päivänsä nähneitä kylmäkaappeja ja rasvavanat valuivat pitkin seinää.

”He olivat, että apua, mitä sä oot mennyt tekemään”, Leino sanoo ja nauraa.

Hän ihastui paikan suuriin ikkunoihin, joista tulee sisään paljon valoa.

”Talo oli ränsistynyt, mutta remonttitaitoisena näin paikan potentiaalin.”

Ensin olikin paljon jynssättävää ja puunattavaa. Siivoamisen jälkeen Leino läheistensä avustamana maalasi seinät, uusi lattian ja kalusti noin sataneliöisen tilan.

Tässä skootterissa lapsi voi istua hiustenleikkuun ajan.

Nyt isoista ikkunoista näkyy kaksi pakettiautoa ja pari neonkeltaisissa takeissaan hääräävää työntekijää. Juuso Kanerva kertoo, että he ovat asentamassa uusia lähimaksutoiminnoilla varustettuja tankkausautomaatteja.

Juuso Kanerva asensi uusia lähimaksullisia automaatteja kauneushoitolan edustalla.

Sisällä kampaamossa kassan takana lukee hopeanvärisillä kirjaimilla Lähde, joka viittaa yrityksen nimeen Hius ja kauneus Lähde. Entinen elintarvikkeiden kuivasäilytystila on nyt hoitohuone, jossa parturi-kampaaja Sofia Nieminen tekee kasvojen ultraäänipuhdistusta äidilleen Sanna Hermuselle osana kosmetologin työharjoittelua.

Sanna Hermunen rentoutuu Sofia Niemisen tekemässä kasvohoidossa.

Muuttamaan Leino yrittäjäkumppaneineen ja työntekijöineen pääsi helmikuussa 2020. Vain hetki avajaisten jälkeen alkoi koronapandemian aiheuttama poikkeustila.

”Se stressasi aluksi todella paljon”, Leino sanoo.

Monet vakioasiakkaat halusivat kuitenkin tukea yritystä. Leino kertoo kiitollisena, että jotkut ostivat usean sadan euron lahjakortteja, jotta yrittäjät selviäisivät vaikeimman ajan yli.

Uusiakin asiakkaita tuli. Osa ihmisistä ei enää käynytkään parturi-kampaajalla tai kosmetologilla työpaikkansa lähellä tai ison kauppakeskuksen tiloissa, vaan halusi tilaan, jossa kohtaisi vähemmän ihmisiä.

Pahimmassa vaiheessa asiakkaille tarjottiin paljon yksityisaikoja ja töitä tehtiin aikaisesta aamusta myöhään iltaan. Etua on Leinon mukaan siitäkin, että yritys näkyy tielle, jolla ajetaan päivittäin paljon. Lisäksi lähellä on pari ruokakauppaa ja ruokapaikkaa, Alko, kierrätyspiste ja muita pieniä, myös saman alan, yrityksiä.

”Tuntuu, että koronan myötä ihmiset ovat alkaneet arvostaa lähipalveluita ja siksi selvisimme.”

Oikaisu 1.11. klo 8.50: Jutussa kirjoitettiin, että paikassa olisi ollut huoltoasema jo 1950-luvulla, mutta Esso tuli tontille vasta 1960-luvulla.

Legendaarisen espoolaisen bensa-aseman tiloissa toimii nyt parturikampaamo ja kauneushoitola.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat