9. lokakuuta suljettiin liki huomaamatta rykelmä pidettyjä puoteja ympäri pääkaupunkiseutua – Kaikkensa antanut yrittäjä: ”Pajatso on nyt aika tyhjä” - Espoo | HS.fi

9. lokakuuta suljettiin liki huomaamatta rykelmä pidettyjä puoteja ympäri pää­kaupunki­seutua – Kaikkensa antanut yrittäjä: ”Pajatso on nyt aika tyhjä”

Viidennen polven torikauppias joutui lopettamaan Sesonkipuodit. Korona vei asiakkaat etätöihin ja oli torimyynnille kohtalokasta.

Bettina Parvikoski kuvattuna kauppakeskus Hertsin Sesonkipuodissa Herttoniemessä elokuussa 2020.

7.11.2021 7:00 | Päivitetty 7.11.2021 12:37

Yrittäjä Bettina Parvikoskella on ollut ikäviä uutisia asiakkaille, jotka tottuivat ostamaan Sesonkipuodeista kauden tuotteita kuten tuoreita vihanneksia, juureksia, marjoja ja sieniä. Puoteja toimi ympärivuotisesti pääkaupunkiseudulla eri kauppakeskuksissa.

”Kaikki liikkeet suljettiin 9. lokakuuta”, Parvikoski kertoo.

Myymälöitä oli Helsingissä kauppakeskus Hertsissä Herttoniemessä, Kaaressa Kannelmäessä ja Columbuksessa Vuosaaressa. Espoossa Sesonkipuodit olivat kauppakeskus Ainoassa Tapiolassa ja Isossa Omenassa Matinkylässä. Vantaalla liike oli kauppakeskus Myyrmannissa Myyrmäessä.

Ensimmäisen ympärivuotisen myymälänsä Parvikoski avasi Helsingin Kalasatamaan kauppakeskus Rediin, mutta sen hän sulki jo aikaisemmin.

Lue lisää: Liikkeen pitäminen Redissä oli niin stressaavaa, että Bettina Parvikoski joutui sairaalaan – Lopulta se osoittautui viidennen polven torimyyjän uran käännekohdaksi

Liikkeiden sulkeminen oli kova isku paitsi asiakkaille myös kauppakeskusten ympärivuotisten myyntipaikkojen lähes 30 työntekijälle, jotka menettivät työpaikkansa.

”Kesällä oli yli 150 työntekijää, koska kauppakeskusten Sesonkipuotien lisäksi yritykselläni oli kymmenen ulkomyyntipistettä.”

Sesonkipuodin verkkokauppa avattiin maaliskuussa 2020. Sekin lopetti nyt toimintansa.

Vuosien aikana Parvikoski hankki myös yhteistyökumppaneita, joiden tuotteita Sesonkikaupoissa myytiin. Esimerkiksi Espoon Kauklahdessa toimivan, perinteikkään Halmeen leipomon ja Kirkkonummen Jorvaksessa toimivan Pokrovan luostarin herkkuja on voinut ostaa Sesonkipuodeista.

Koronapandemia osoittautui Parvikosken yritykselle kohtalokkaaksi ajanjaksoksi.

”Sesonkipuotien myynti perustui siihen, että kauppakeskuksissa kulkee paljon ihmisiä eli ostavaa väkeä on. Ihmiset ostivat Sesonkipuodeista tuotteita impulsiivisesti, kun kulkivat kauppakeskuksessa ohi. Korona-aikana ihmiset jäivät etätöihin.”

Parvikoski sanoo ajatelleensa, että tilanne helpottuu, kun ihmiset alkavat taas kulkea.

”Etätyöstä on tullut uusi normaali, eli ihmiset eivät palanneetkaan entiseen elämään samalla tavalla kuin odotimme. Tunnelin päässä ei näy meille valoa”, Parvikoski kertoo.

Bettina Parvikosken yritys laajeni niin, että kesäisin työntekijöitä oli jo yli 150. Kuva on elokuulta 2020.

Sesonkipuodin tarina alkoi seitsemän vuotta sitten Vantaan Kivistöstä silloisen Siwan edustalta. Kuusi vuotta sitten Parvikosken torikauppa muutti Espoon Lintuvaaran Alepan eteen, ja siitä tuli lintuvaaralaisille tärkeä paikka.

Lintuvaaran torikauppa -Facebook-sivuilla asiakkaat ovat olleet surullisia toiminnan loppumisesta.

”Toitte niin paljon iloa ja lämmintä kohtaamista Alepalle. Oli ihana tulla, kun tiesin teitin olevan siellä”, yksi asiakas kirjoittaa Facebookissa.

Lintuvaaran torikauppaa kuvaillaan Facebook-kirjoituksissa myös todelliseksi piristysruiskeeksi Lintuvaaralle ja Lintuvaaran valopilkuksi. Parvikoski valittiin viime vuonna vuoden lintuvaaralaiseksi.

”Annoin kaikkeni, ja pajatso on nyt aika tyhjä. Välillä pitää vain tehdä rankkoja päätöksiä, se kuuluu johtajan työhön”, Parvikoski sanoo.

Hän kertoo saaneensa vanhoilta asiakkailta harmitteluja yrityksen loppumisesta muuallakin kuin sosiaalisessa mediassa.

”Olen kiitollinen näistä vuosista. Olen tehnyt tätä sydämellä.”

Haaga-Helia-ammattikorkeakoulusta tradenomiksi valmistunut Parvikoski on viidennen polven torikauppias. HS Espoon haastattelussa viime vuoden kesällä Parvikoski kertoi, että suvun ensimmäinen toriyrittäjä oli hänen isoäitinsä isoisä, joka myi Helsingissä Kauppatorilla suolakurkkuja.

Parvikoskikin oli jo lapsena mummunsa apuna Kauppatorilla. Kauppatorin kesämyyntipaikan lisäksi mummulla oli hallikauppa Putilin Vanhassa kauppahallissa.

HS Espoon kesän 2020 haastattelussa Parvikoski kertoi Kauppatorin kesien olleen hyvä myyntikoulu. Kauppatorilla hän oppi asiakaspalvelun tärkeyden.

Osa asiakkaistakin on periytynyt. Isoäidin torimyymälässä kävi asiakkaita, jotka olivat käyneet jo isoäidin äidin liikkeessä. Myöhemmin isoäidin asiakkaita ja heidän jälkipolveaan siirtyi Parvikosken asiakkaiksi.

”En usko, että laitan enää torikauppaa, mutta mahdollisesti jotakin muuta pienimuotoista yritystoimintaa”, Parvikoski sanoo nyt tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Ensin hän lepää, mutta sen jälkeen hän on avoin uudelle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat