Outo tapaus espoolaisrannalla: joku kaatoi röyhkeästi puun avarasta merimaisemasta - Espoo | HS.fi

Outo tapaus espoolaisrannalla: joku kaatoi röyhkeästi puun avarasta merimaisemasta

Espoossa kaadetaan säännöllisesti puita ilman lupaa. Koukkuniemen rannasta sahattiin muutama viikko sitten itsekseen seissyt, kaunis puu.

Tämä puu kasvoi Espoon rantaraitin varrella ja ihastutti ohikulkijoita. Tänä syksynä joku sahasi sen poikki.

25.11. 16:12 | Päivitetty 25.11. 17:18

Espoossa 45 vuotta asunut Pirkko Schildt kävelee Espoon rantaraitilla viikoittain. Hän on jo vuosia ihaillut yhtä yksinäistä puuta, joka kasvoi Koukkuniemessä rantaraitin varrella, lähes vesirajassa.

Marraskuun alussa häntä odotti kuitenkin ikävä yllätys. Puu oli kaadettu.

”Puu oli pieni, ehkä kolme metriä korkea, mutta todella kaunis. Olen usein pysähtynyt kuvaamaan sitä, kun olen kävellyt siitä ohi. Se oli kyseisen rantapätkän ainut puu”, Schildt kertoo.

Puu oli niin pieni, että hänen on vaikea ymmärtää, miten se ketään olisi voinut haitata ketään.

”Harmittaa, että se on kaadettu. Mielelläni olisin soinut sen kasvavan.”

Länsiväylä kirjoitti aiheesta ensin.

Espoon kaupungin luonnonhoitoyksikön päällikkö Kati Tuura vahvistaa, ettei puu ole kaupungin kaatama. Se kyllä sijaitsi kaupungin tontilla.

Kaupungin omistamalta alueelta ei saa kaataa puita, eikä siellä saa muutenkaan tehdä omia metsänhoitotöitä. Silti niin tapahtuu tasaisin väliajoin. Tuuran mukaan kaupunki saa vuosittain tiedon muutamasta tapauksesta.

”Kaikki tapaukset eivät välttämättä tule meidän tietoomme. Riippuu muista asukkaista tai kaupungin työntekijöistä, ehditäänkö nämä havainnoida”, sanoo Tuura.

Koukkuniemen rannan pieni puu toi mieleen – joskin vähän miniatyyrikoossa – maiseman Afrikan savanneilta, jossa ruohon seasta nousee yksi yksittäinen, kaunis puu vasten horisonttia, kertoo Pirkko Schildt.

Marraskuun alussa Koukkuniemessä ohikulkijoita odotti muuttunut maisema.

Jos kaadetun puun lähellä sijaitsee taloja, herää joskus epäilys, että puu olisi kaadettu paremman merinäköalan toivossa. Tuuran mukaan Koukkuniemen tapaus on kuitenkin hieman outo, sillä puu oli pieni.

Onko siinä ennakoitu, ettei se kasvaisi liian isoksi?” hän pohtii.

Toisaalta syy voi olla muukin, esimerkiksi pelkkä halu tehdä tihutöitä.

”Näitä on aika ajoin Espoossa, että käydään ihan vain ’huvin vuoksi’ tai urheilun kannalta tai jostain muusta syystä katkomassa puita. Näistähän ei päästä läheskään aina selvyyteen, että miksi näitä katkotaan.”

Espoon kaupunki tekee luvattomista kaadoista usein rikosilmoituksen. Tänä vuonna rikosilmoitukseen johtaneita tapauksia on ollut muutama.

Tuuran mukaan pahin tähän mennessä on tänä vuonna ollut Espoon Kivenlahden Tyrskyvuorella tapahtunut puiden viiltely.

Lue lisää: Joku viiltelee puita paremman merinäköalan toivossa Espoossa – ”Hävytön teko, täysin järjenköyhä juttu”

HS on aiemmin tänä vuonna uutisoinut myös muun muassa Matinkylän liikenneympyrän kaadetuista puista sekä Kauklahden sahatuista katupuista.

Lue lisää: Kuka katkoi koivuja kliinisellä tarkkuudella Espoossa yön hämärässä? ”Tekoja on todennäköisesti suunniteltu jonkin aikaa”

Koukkuniemen puusta on jäljellä sahattu runko. Puu on jätetty maahan makaamaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat