”Tämä on ollut aivan painajainen” – Jättimäinen työmaa saartoi vaatekaupan espoolaislähiössä, ja nyt pitkän linjan yrittäjä sai tilanteesta lopullisesti tarpeekseen - Espoo | HS.fi

”Tämä on ollut aivan painajainen” – Jättimäinen työmaa saartoi vaatekaupan espoolaislähiössä, ja nyt pitkän linjan yrittäjä sai tilanteesta lopullisesti tarpeekseen

Länsimetro saapuu Soukkaan vuonna 2023, ja sitä ennen Soukantori myllerretään uusiksi. Osa alueen yrittäjistä suomii kaupunkia siitä, miten huonosti valtavasta työmaasta on tiedotettu.

Helmilla-liikkeen yrittäjä Eeva-Liisa Saari on saanut vaatekaupan ympäristön remontista tarpeekseen. ”1980-luvulla Soukassa oli vielä 48 liikettä”, hän muistelee.

16.12.2021 7:00 | Päivitetty 16.12.2021 7:30

”Tämä on ollut aivan painajainen”, parahtaa yrittäjä Eeva-Liisa Saari vaateliikkeessään Helmillassa.

Soukantorilla sijaitsevan putiikin suurten ikkunoiden takana köröttelevät rekka ja kaivinkone. Parin metrin päässä ulko-ovesta alkaa suuri kuoppa.

Kesällä vaatekaupan edustalta revittiin yllättäen kaikki kasvillisuus. Sitten paikalle tulivat suuret työmaakoneet.

”Jossain vaiheessa kolmen metrin päässä liikkeestä tehtiin räjäytyksiä ja porattiin. Siitä tuli järkyttävä melu”, Saari sanoo.

Syksyn aikana on ollut päiviä, jolloin yksikään maksava asiakas ei ole uskaltanut astua liikkeeseen. Se ei varsinaisesti ole ollut mikään ihme, sillä vaatekauppaan olisi pitänyt pujotella kapeita polkuja työmaan keskeltä.

Niinä päivinä Saari on tuijotellut epätoivoissaan ikkunasta ulos.

Nyt pitkän linjan yrittäjä on päättänyt, että tämä riittää.

Yrittäjät Soukantorin ympärillä ovat kärsineet kesästä saakka jättimäisestä työmaasta, sillä Espoon kaupunki tekee alueella laajoja perusparannuksia.

Remontointitarpeet liittyvät läheisesti Länsimetroon, sillä Soukan metroasemalle rakennetaan tällä hetkellä kahta sisäänkäyntiä.

Lisäksi kaupunki kehittää Soukantorin ympäristöä: Katuja parannetaan, Soukanraittia kunnostetaan ja Soukantoria remontoidaan. Torin vanha ulkovesiallas kunnostetaan.

Kaupunki uusii myös Soukan liikennejärjestelyjä. Uudistuksiin kuuluvat esimerkiksi Soukantien kevyen liikenteen alikulku sekä Soukansillan saneeraus. Myöhemmin Soukantien ja Yläkartanontien risteykseen tehdään kiertoliittymä.

Soukkalaiset ovat varmasti huomanneet muutostyöt. Osalle yrittäjiä ne ovat olleet painajaismaisia.

Soukantorilla kunnostetaan ulkovesiallasta. Altaan pitäisi olla valmis syksyllä 2022. Helmilla-vaatekauppa jää kuvassa valkoisen pakettiauton taakse.

Eeva-Liisa Saari on pitkän linjan soukkalainen. Hän muutti alueelle vuonna 1968, kun ympärillä kasvoi lähinnä korkeaa metsää.

Nykyinen yritys Saarella on ollut kahdeksan vuotta. Helmilla-liike myy naisten vaatteita lähinnä varttuneemmille asiakkaille.

Kun Saari perusti vaatekaupan, hän tuumi, että siinä olisi työpaikka eläkeikään asti.

Sitten iski koronapandemia.

”Siitäkin olisin vielä selvinnyt, mutta tämä oli liikaa”, Saari sanoo ja viittaa kädellään putiikin edustan työmaahan.

Soukanraittia pitkin kulkevat sekä koululaiset että seniorit. Eeva-Liisa Saari on ollut huolissaan jalankulkijoiden turvallisuudesta alueella.

Helmilla-liikkeeseen Soukantorin kunnostustyöt ovat osuneet poikkeuksellisen karusti. On huonoa tuuria, että liike on sijainnut remontin ytimessä.

Erityisen pahoillaan Saari on siitä, että kaupunki ei ole tiedottanut muutostöistä riittävän hyvin. Jos Saari olisi ymmärtänyt remontin laajuuden, hän olisi voinut etsiä toisen paikan myymälälleen, pitää liikettään kiinni tai sulkea sen ovet jo aiemmin.

”Puhuttiin pienestä perusparannuksesta”, hän sanoo.

Nyt Saari on tehnyt päätöksen.

Helmillan viimeinen päivä koittaa ensi maaliskuussa. Tulevan metron Saari ei usko lisäävän asiakasvirtoja, päinvastoin. Saari epäilee, että metrolla ihmisten on liian helppo kulkea kauppakeskus Isoon Omenaan ja Lippulaivaan ostoksille.

”Olosuhteiden pakosta on nyt pakko lopettaa.”

Kukkakauppa Soukan Sydän sijaitsee sekin Soukantorin kulmilla, mutta hieman syrjässä pahimmasta työmaakeskuksesta.

Floristi Mia Vahtivuori kertoo, että myös kukkakauppa on jo saanut kokea kunnostustyön huonot puolet: Kukkatoimitusrekat joutuvat pysäköimään kauas. Lyhin reitti roska-astioille on päivittäinen mysteeri.

”Soukka on yhtä myllerrystä”, Vahtivuori sanoo.

Floristi Mia Vahtivuori jännittää, miten Soukanraitin tulevat remontit vaikuttavat kukkakaupan asiakkaisiin.

Soukan Sydämen yrittäjä Pauliina Hintsa kertoo olevansa huolissaan, miten remontti laajenee jatkossa kukkakaupan edustalle.

”Se tässä on inhottavinta, että meille ei tiedoteta. Informaation kulku pelaa tosi huonosti”, Hintsa sanoo.

Aamuisin Hintsa ei tiedä, mitä reittiä omaan liikkeeseen pääsisi kulkemaan. Kukat kärsivät kovista pakkasista, jos kukkatoimituksia ei voi ajaa liikkeen lähelle.

”Tänään ajoin auton kauemmas pysäköineen kukkarekan viereen, ja sitten lastattiin kukat minun autooni, jotta sain kukat tuotua. Jos pitäisi saada rullakkoa kulkemaan, se ei olisi helppoa.”

Lankakauppa Menitan yrittäjä Tom Ekström haluaisi tehdä Soukasta käsityöläisten keskuksen.

Lankakauppa Menitan omistajalla Tom Ekströmillä on toisenlaisia kokemuksia Soukantorin remontista.

”Jos ei tehdä muutoksia, ei voi tulla parempi”, Ekström sanoo.

Lankakaupan asiakasvirtoihin Soukantorin työmaa ei juuri ole vaikuttanut. Oikeastaan Menitalla menee tällä hetkellä varsin hyvin, kiitos koronapandemian ja sen laukaiseman neulontainnon eli neuloosin.

Kun ihmiset viihtyvät kotona, käsitöiden suosio nousee.

Ekströmin suunnitelmissa on tehdä Soukasta käsityöläisyyden keskus. Ekström omistaa useita liiketiloja torin ympäristöstä, joita hän vuokraa muille yrittäjille.

”Kunhan torialue on valmis, tänne on tulossa uusia vuokralaisia. Ja kun Soukka jää kahden suuren ostoskeskuksen väliin, Soukassa täytyy olla erikoistarjontaa”, hän suunnittelee.

Toisin kuin Helmillan ja Soukan Sydämen yrittäjät, Ekström vaikuttaa tyytyväiseltä myös kaupungin tiedotukseen.

”Kaupunki on tiedottanut aika hyvin. On kohtuutonta vaatia, että kaupungin pitäisi tiedottaa aivan kaikesta.”

Alueella urakoivat tällä hetkellä Espoon kaupungille ainakin rakennusyhtiö Terrawise sekä energiayhtiö Fortum.

Espoon kaupungin rakennuspäällikön Hannu Lehtikankareen käsityksen mukaan urakoitsijat kävivät kesällä tiedottamassa tulevista rakennustöistä alueen liikkeissä.

”Syksyn aikana asioista ei varmaan ole tiedotettu”, Lehtikankare myöntää.

Tähän mennessä Soukantorin vesialtaiden lähistöllä on tehty pintatöitä sekä kaukolämpö- ja vesihuoltotöitä. Viimeistelytyöt jäänevät talven pakkasjakson takia keväälle.

”Tässä vaiheessa turvataan kulkureitit alueella. Siinä vieressä on seniorikeskus. Lisäksi yrittäjien huoltoliikenteen täytyy päästä torille tuomaan ja viemään tavaraa”, Lehtikankare sanoo.

Valmista Soukantorin alueella on Lehtikankareen arvion mukaan ensi kesänä.

”Koko urakka valmistuu ensi syksynä.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat