Vanhat kuvat näyttävät, millaista joulushoppailu oli Espoossa markka-aikoina – Suoraviivaisesti sisustetuista kaupoista uupui nykyajan kimallus - Espoo | HS.fi

Vanhat kuvat näyttävät, millaista joulushoppailu oli Espoossa markka-aikoina – Suora­viivaisesti sisustetuista kaupoista uupui nykyajan kimallus

Vuonna 1978 puoli kiloa kahvia joulupöytään sai vajaalla 12 markalla.

Tältä näytti joulusomistus Maxi-marketissa vuonna 1992.

22.12.2021 14:24

Joulukauppa käy juuri nyt vilkkaimmillaan. Vaikka paljon jouluostoksista tehdään verkossa, kaupat houkuttelevat yhä ihmisiä lahja- ja ruokaostoksille mainoksin ja somistamalla tilojaan sekä sisältä että ulkoa päin.

Koristelu on muuttunut vuosien varrella. Nyt on blingbling-kimallusta ja led-valojen välkettä, kun ennen luotettiin perinteiseen punaiseen kuten yllä olevasta Maxi-marketin kuvasta vuodelta 1992 näkee.

Tuolloin jouluostoksia tekevät laskivat vielä, että kuinka paljon markkoja hupenee.

Lue myös: Muistatko vielä Maxi-marketin? Keskelle espoolaista peltoa perustettiin mullistava automarket 1971, suurimpia ihmeitä oli itsepalvelu-Alko

Vilkaistaanpa Maxin mainos Hesarin sivuilta tuolta ajalta.

Lauantaina 19. joulukuuta broadsheet-kokoisessa lehdessä oli Maxin koko sivun ilmoitus.

Siinä esiteltiin, että esimerkiksi PUB-tikkataulu lähti ”lahjahintaan 449”. Stigan mustan Super GT rattikelkan lähtöhinta oli 425 markkaa, mutta tarjouksessa sen sai 345 markalla. Sharp-nauhalaskimen sai omakseen 295 markalla ja 1–2-metrisen kuusen kolmella kympillä.

Noin vuosikymmen aiemmin 1983 Maxin julkisivua oli koristeltu havuköynnöksin. Nyt samalla paikalla on kauppakeskus Sello jouluvaloineen.

Maxi-market toimi Leppävaarassa vuosina 1971-2004. Kuva on vuodelta 1983.

Kuusiköynnösnauhat olivat yhä valttia Tapiolan Heikintorilla joulun alla vuonna 1996.

Heikintorin alakerran kattoon oli kiinnitetty havuköynnöksiä koristeineen vuonna 1996.

Kohtaaminen joulupukin kanssa on ollut kauppakeskusten vetonaula jo pitkään. Tässä joulupukki jutustelee lasten kanssa Tapiolassa Heikintorilla vuonna 1978.

Joulupukki jututti lapsia Tapiolassa Heikintorilla vuonna 1978.

Helsingin Sanomissa 18. joulukuuta 1978 julkaistiin paljon joulun mainoksia. Tuolloin moni haki joulukinkun vielä Sestosta kilohintaan 12,90 markkaa. Puolen kilon paketti Juhla-Mokka -kahvia maksoi 11,90.

Ja kun joululahjojen ja -ruokien ostamisesta on selvitty, alkaa varustautuminen uuteen vuoteen. Tapiolan Teesi-kaupassa oli vuoden 1998 lopussa ruuhkaa, kun ihmiset jonottivat ilotulitteita.

Osoitteessa hs.fi/aikakone voit selata lehtiä vuosikymmenien ajoilta ja etsiä joulukuun lopun numeroista lisää kustakin ajanjaksosta kertovia joulumainoksia.

Lue myös: Espoossa oli ”täysi rähinä” päällä ja rumbaa kesti viikkotolkulla – Tasan 20 vuotta sitten tapahtui sensaatio, joka mullisti käsityksemme kauppakeskuksista

Tapiolan Teesissä jonotettiin raketteja vuonna 1998.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat