Hiihtäjä kaatui pahasti Espoossa, mutta vasta sivulliset tajusivat tilanteen vakavuuden: ”En ollut vielä nähnyt omaa naamaani” - Espoo | HS.fi

Hiihtäjä kaatui pahasti Espoossa, mutta vasta sivulliset tajusivat tilanteen vakavuuden: ”En ollut vielä nähnyt omaa naamaani”

Jaakko Nisula laski kovalla vauhdilla asfaltille Espoon Pirttimäessä. Hän kiittää Espoon kaupungin työntekijöitä hyvästä reagoinnista onnettomuudessa.

Hiihtäjiä Oittaalla loppiaisena.

7.1. 11:27

Siinä olisi voinut käydä todella pahasti.

Espoolainen Jaakko Nisula oli viime maanantaina hiihtolenkillä Oittaalta Solvallaan. Kilometrejä oli jo kertynyt, kun Nisula hiihteli paluumatkalla Pirttimäeltä kohti Oittaalle pysäköityä autoaan.

Reitti Pirttimäestä Bodomjärven jäälle kulkee Kunnarlantien kohdalla alikulkua.

”Olin mennyt sitä reittiä sata kertaa”, Nisula sanoo.

Nisula valmistautui vauhdikkaaseen laskuun, ehti nauttiakin nopeasta menosta suksien päällä.

Tällä kertaa alikulussa ei kuitenkaan ollut lunta. Ylipäätään Pirttimäessä ja Solvallassa latureittejä oli vasta pohjattu, eli latu-uria ei oltu vielä tehty lumenpuutteen takia.

”Laskin hyvää vauhtia suoraan asfaltille. Jalat pysähtyivät kuin seinään, mutta kroppa jatkoi matkaa”, Nisula muistelee.

”Kaaduin, tömps. Pää osui asfalttiin.”

Kuten joskus onnettomuuksissa käy, Nisula ei heti ymmärtänyt, mitä tapahtui.

Taju säilyi, kroppa tuntui toimivan. Ehkä tästä voisi jatkaa hiihtolenkkiä ja mennä kotiin lämpimään suihkuun, Nisula tuumaili.

Tunneliin sattui kuitenkin sillä hetkellä Espoon kaupungin työntekijä. Nisulan muistikuvien mukaan Pasi Strandbergiksi esittäytynyt henkilö tuli paikalle lumikuormaa ajavan traktorin kanssa.

Strandberg pysäytti traktorinsa ja kysyi, onko Nisulalla kaikki kunnossa.

”Mä en ollut vielä nähnyt omaa naamaani, joka oli aivan veressä”, Nisula sanoo.

Strandberg kyseli Nisulalta, missä tämän auto oli. Ehkä olisi kuitenkin parasta, että Nisula saisi kyydin autolleen. Verissä päin ei kannattaisi jatkaa hiihtoa.

”Se Pasi ymmärsi heti tilanteen, kun itse olin niin adrenaliineissa etten vielä tajunnut”, Nisula sanoo.

Jaakko Nisula otti valokuvan kasvoistaan onnettomuuden jälkeen.

Lue lisää: Espoon Oittaalla täysi kaaos: Autojono ulkoilu­paikalle kasvoi satojen metrien mittaiseksi loppiaisena

Miehet jäivät odottamaan paikalle Strandbergin Oittaalla työskentelevän työkaverin saapumista.

Sillä aikaa Strandberg kyseli rauhallisesti Nisulan hiihtolenkistä.

”Hän tsekkasi tosi hienosti, että kaikki on hyvin. Hän ei jättänyt yksin, vaan jäi odottamaan kanssani”, Nisula kiittelee.

”Vasta jälkikäteen ymmärsin miten mahtavasti Pasi toimi. Tilanne oli kuitenkin vakava, eikä onnettomuuden uhria saa jättää yksin.”

Oittaalla laduntekijänä työskentelevä Mika Salo kuljetti Nisulan lopulta autolleen.

Seuraavaksi Nisula matkasi Kilon terveysasemalle. Sekä siellä että myöhemmin Silmätautien päivystyspoliklinikalla Nisula sai omasta mielestään ensiluokkaista hoitoa.

Hän selvisi kovasta törmäyksestä verrattain vähällä: iho silmänympäryksessä oli mennyt rikki. Haaverit korjattiin muutamalla tikillä.

”Koko organisaatio toimi niin hyvin! Lähtien kaupungin ukoista, jotka varmasti olivat kiireisiä”, Nisula kiittelee vuolaasti.

Hiihtämässä Nisula ei vielä ole käynyt uudestaan. Silmä on yhä mustana ja kasvot turvoksissa. Suksetkin menivät asfaltille laskemisesta naarmuille.

”Ehkä huomenna menen köpöttelemään. Kaatumisesta ei jäänyt kammoa, sillä se oli hirveän huonoa tsägää.”

Lue lisää: Pääkaupunki­seudulle on tullut jo lumivaippa, mutta miksi pitkiä hiihtolatuja ei ole vielä avattu?

Lue lisää: Marita Vatanen törmäsi suksilla lapsiin Keskuspuistossa vuonna 2010 – Heti turman jälkeen tehtiin kriittisiä virheitä, jotka sotkivat naisen loppuelämän

Lue lisää: Imppu Behm väisti nelivuotiasta Paloheinän hiihtoladulla – Seurauksena isä tyrmäsi hiihtäjän iskulla palleaan

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat