Tšernobylin tuho sai Tiina Hirvosen toimiin 1986: Siitä lähtien hän on varautunut tavalla, jonka hän sijoitti keittiön pöydän alle lasten ihmeteltäväksi

Selviytymispakkauksessa on mukana muun muassa joditabletteja, ruokaa, lääkkeitä ja makuupussi sekä muita väestönsuojaan mukaan otettavia tarpeita.

Espoolainen Tiina Hirvonen on varautunut kriisitilanteisiin selviytymispakkauksella Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden vuodesta 1986 lähtien. Venäjän hyökkäys Ukrainaan pani hänet päivittämään pakkauksen sisällön.

17.3. 10:27 | Päivitetty 17.3. 11:08

”Olen varautunut turvallisuusuhkaan monella tavoin. Kerään taas selviytymispaketin isoon 32-litraiseen kylmälaukkuun. Sellaisen perustin vuoden 1986 jälkeen, kun nuorempi lapseni syntyi.”

Näin kirjoittaa espoolainen Tiina Hirvonen, 66, siitä, kuinka Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut hänen omaan turvallisuuden tunteeseensa. Hirvonen vastasi HS:n verkkokyselyyn aiheesta.

Nyt hän vastaa puhelimeensa kirjaston edustalta Espoossa.

”En saa ajatuksia pois päältä. Sitä lukee liikaa uutisia. Oli pakko tehdä jotakin muuta, ja lähdin palauttamaan kirjoja.”

Hirvonen sanoo, että hänen turvallisuuden tunteensa on Venäjän hyökkäyksen myötä kadonnut kokonaan. Vuonna 1986 sattui puolestaan Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus Ukrainassa. Pienempi lapsista oli tuolloin kahden viikon ikäinen ja vanhempikin vasta kaksivuotias.

”Lapset muistavat yhä valmiiksi pakatun kylmälaukun. Se oli keittiön pöydän alla pitkään”, Hirvonen sanoo ja jatkaa:

”Varsinkin, kun lapset olivat niin pieniä, katsoin, että oli syytä varautua vastaaviin tilanteisiin. Nyt lapsenlapsia on neljä. Ukrainan sodan puhjettua huoli heidän tulevaisuudestaan on suuri.”

Viime vuodet ovat ilman Ukrainan sotaakin olleet Hirvoselle raskaat. Hän kertoo sairastuneensa kaksi vuotta sitten rintasyöpään. Sytostaattihoidot ovat osuneet koronapandemian aikaan.

”Kaikki on tuntunut sen jälkeen epävarmalta. En osaa suunnitella mitään. Asun yksin, enkä löydä helposti tietä ulos siitä, että olen jatkuvasti vähän ahdistunut.”

Hirvosen selviytymispakkauksessa mukana joditabletteja, ruokaa, lääkkeitä, ensiaputarvikkeita, makuupussi, makuualusta sekä lista väestönsuojaan mukaan otettavista tarpeista.

Hirvonen selvitti taloyhtiönsä suojeluvastaavilta, milloin väestönsuojat on tarkistettu, ja missä kunnossa ne ovat.

”Meidän taloyhtiössä tämä kysymys oli otettu esiin vain jokin aika aiemmin. He olivat listanneet väestönsuojan puutteita. Ihan asiallisesti sain vastauksia”, Hirvonen kertoo.

Lue lisää: Minne Helsingissä pitää mennä kriisi­tilanteessa? Asiantuntija selittää, mistä oman väestön­suojan löytää ja mitä sinne saa kantaa mukanaan

Lue lisää: ”Ihmiset miettivät, pitäisikö lähteä Pohjanmaalle” – Sota-­ahdistukseen kirkosta apua hakevat pohtivat nyt perustavan­laatuisia kysymyksiä

Hirvonen kertoo keskustelleensa kokemastaan turvallisuusuhasta ja kriisiin varautumisestasi perheellisten lastensa kanssa. Mitkä ovat olleet heidän neuvonsa?

Tiina Hirvosen 32-litrainen valmiuslaukku sisältää ruokaa ja vettä. Lisäksi hän on varautunut väestönsuojaa silmällä pitäen muun muassa joditabletein, lääkkein ja lääkintätarvikkein, paristokäyttöisellä radiolla sekä makuupussilla ja makuualustalla.

”Aika samalla tavalla ollaan ajateltu ja keskusteltu tilanteesta. Olemme lähetelleet toisillemme viestejä, mitä olemme kukin ostaneet”, Hirvonen vastaa.

”Olemme muistuttaneet toisiamme, että osta sinäkin vettä!”

Kumman Hirvonen arvelee olevan raskaampaa: jatkuvan varuillaan olemisen vai tietoisuuden siitä, ettei olisi varautunut?

”On helpottavampaa, kun tietää olevansa varautunut kuin se, että ei olisi. Minusta varautuminen vain on järkevää.”

Lue lisää: Jokaisella pitäisi olla kotonaan 72 tunnin koti­vara – ”Valitettavasti nämä nousevat mieleen vasta silloin, kun jotain dramaattista tapahtuu”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat