Sinustako arkun­kantaja? Espoossa etsitään vapaa­ehtoisia auttamaan vainajien viimeisellä matkalla

Vapaaehtoisia tarvitaan, kun hautajaisissa on vähän ihmisiä tai osallistujien voimat eivät riitä kantamiseen.

Hautajaiset Heinäveden kirkossa huhtikuussa 2020.

17.3. 11:31

Espoon seurakunnissa on aloitettu uusi vapaaehtoistyön muoto: arkun kantaminen. Seurakuntapastori Pirkko Nurminen Espoon tuomiokirkkoseurakunnasta kertoo, että vapaaehtoisia arkunkantajia on päädytty pyytämään avuksi tarpeesta.

Arkunkantajia käytetään hautauksissa, joissa vainajaa ei tuhkata vaan arkku lasketaan maahan.

Vapaaehtoisia arkunkantajia tarvitaan, kun hautajaisissa on vähän ihmisiä tai osallistujien voimat eivät riitä kantamiseen. Kantajia on hyvä olla vähintään kuusi, jotta arkku kulkee vakaasti.

”Melko tavallista on, että saattoväestä löytyy esimerkiksi puolet kantajista ja puolet on vapaaehtoisia”, Nurminen kertoo.

Lue myös: Juha Muurimäki ajaa joka viikko ympäri pääkaupunkiseutua mustalla autolla. Hän kuljettaa ihmisiä heidän viimeisellä matkallaan

Seurakuntapastorin mukaan aiempaa kokemusta hauta-arkun kantamisesta ei ole pakko olla. Vapaaehtoisiksi ilmoittautuneille järjestetään siunauskappelilla perehdytystilaisuus, jossa käydään kappelin työntekijän opastuksella perusteellisesti läpi hautajaisten kulku ja kantamiseen liittyvät käytännön asiat.

Kuten se, että vahvimmat kantajat sijoitetaan pääpuolelle. Kantoliina laitetaan selän takaa ja ulommalle olkapäälle.

Vapaaehtoiset arkunkantajat istuvat tavallisesti siunaustilaisuuden ajan kappelin tai kirkon takapenkissä.

Nurmisen mukaan tarvetta vapaaehtoisille arkunkantajille ei ole joka viikko, mutta kuitenkin sen verran säännöllisesti että vapaaehtoisten rinki haluttiin perustaa.

”Tarve ilmenee tavallisesti pari kolme viikkoa aiemmin, joskus tieto voi tulla myöhemmin muutaman päivän varoitusajalla”, seurakuntapastori Nurminen kertoo.

”Siistit, tummat vaatteet riittävät. Toki moni mies on valinnut asukseen tumman puvun.”

Tähän mennessä ilmoittautuneiden joukossa on pari vantaalaistakin, eli yli kuntarajojen voi hyvin osallistua vaikka suurin osa hautauksista Espoossa järjestetäänkin.

”Käydäänhän me kirkossakin missä haluamme”, iloitsee Nurminen siitä, että arkunkantajia on ilmoittautunut mukaan laajalta alueelta.

Lue lisää: ”Aihetta pelätään” – Kun Leena ja Pauli Maarni kertovat mitä tekevät vapaa-ajallaan, vastassa on hiljaisuus

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat