Moni sijoittaja jäi nuolemaan näppejään kun rakennuttaja lypsi rahaa taloprojekteihin tempulla, joka on mahdollista vain Suomessa

Sijoituspalvelu myi espoolaisen paritalohankkeen perheelle turvallisena sijoituksena – totuus paljastui myöhemmin.

Espoon Mankkaalle osoitteeseen Seilikaari 3 piti nousta kahdeksan paritalon kokonaisuus. Moni hankkeeseen rahojaan sijoittanut jää puille paljaille.

20.4. 7:00

Yllättäin vaurastunut perhe tutki alkuvuonna 2019 rahoilleen talletusvaihtoehtoja ja sai kutsun Privanet Securities Oy -nimisen sijoituspalveluyrityksen tilaisuuteen.

Perheelle esiteltiin tilaisuudessa niin sanottuja vaihtoehtoisia sijoitusmuotoja eli listaamattomien yhtiöiden arvopapereita ja sijoituskohteita, joiden tuotot kuulostivat houkuttelevan suurilta.

Yksi sijoituskohde oli Sip Homes Finland oy:n, sittemmin nimensä Nordic Energy Homesiksi muuttaneen rakennuttajan joukkovelkakirjalaina, jolla haettiin 2,5 miljoonan euron ”vakuudellista lainaa” paritalojen rakentamiseen Espoon Mankkaalle.

Fakta

Nordic Energy Homes rakennutti ja Privanet Securities rahoitti

  • Privanet Securities eli nykyinen Investdeck on sijoituspalveluyritys, jonka toimiluvan Finanssivalvonta perui heinäkuussa 2021.

  • Nordic Energy Homes (entiseltä nimeltään Sip Homes Finland) on rakennuttaja, jonka vastuuhenkilöt ovat kadonneet lukuisilta velkojilta. Yhtiö asetettiin konkurssiin huhtikuussa. Konkurssia hakivat Investdeck sekä työeläkeyhtiö Varma. Yhtiön vastuuhenkilöt ovat Norjan ja Ruotsin kansalaisia.

Sijoituskohteena olevien paritalojen rakentamista ei koskaan edes aloitettu. Todennäköisesti suurin osa Espoon Mankkaan paritalohankkeeseen Privanet Securitiesin kautta varojaan sijoittaneista ihmisistä menettää rahansa.

Helsingin Sanomat on kertonut aiemmin Nordic Energy Homesin epäonnistuneista rakennusprojekteista Espoossa ja Vantaalla.

Lue lisää: ”Asunto olikin liian hyvä ollakseen totta” – Nuoripari luuli saaneensa luksus­unelman Espoosta pilkkahintaan, mutta sitten alkoivat kiusalliset epäselvyydet

Lue lisää: Vantaan Korsoon alettiin rakentaa laadukkaita pien­taloja, sitten omistajat katosivat ja puhelimet vaikenivat – ”Koko tämä kuvio on suuri puhallus”

Perhe innostui Mankkaalle osoitteeseen Seilikaari 3 suunnitellusta sijoituskohteesta. Sen rakennussuunnitelmat ja havainnekuvat näyttivät laadukkailta ja kattoterassit upeilta.

Rakennuttaja esiteltiin markkinointimateriaalissa näin: ”Sip Homes tekee projekteja, valmistaa ja toimittaa energiatehokkaita, arvovaltaisia ja designiltaan upeita asuntoja Ruotsissa, Suomessa ja Espanjassa.”

Näin Mankkaan taloja markkinointiin vuonna 2019. Tällöin rakennuttajayrityksen nimi oli Sip Homes oy. Myöhemmin yritys vaihtoi nimensä Nordic Energy Homes oy:ksi.

Myyntiesitteessä kerrottiin, että lainan vakuudeksi haetaan rahoituskierroksen jälkeen kiinteistöpantti tontista, joka on arvioitu noin 3,3 miljoonaan euron arvoiseksi ja että ”sijoittajat ovat ensisijaisia pantin saajia velkomustilanteessa".

”Privanet Securitiesin edustaja vakuutti, että kohde on turvallinen, koska lainan vakuutena on kiinteistöpantti”, perhe kertoo.

Perheen henkilöys on Helsingin Sanomien tiedossa.

Perhe hyväksyi tarjouksen, jossa vuoden mittaiselle, huhtikuussa 2019 alkavalle määräaikaiselle sijoitukselle saisi peräti yhdentoista prosentin koron. Kiinteistöpantti mainittiin lainan vakuutena myös velkakirjassa.

Rasitustodistuksesta selviää, että Privanet Securities sai arvoltaan 1,9 miljoonan euron arvoisen panttikirjan Espoon Mankkaan kiinteistöön vasta heinäkuussa 2019 eli yli kolme kuukautta velkakirjan allekirjoittamisen jälkeen. Kiinnitys on toissijainen, sillä ensisijainen, 2,5 miljoonan euron arvoinen panttikirja annettiin toiselle sijoittajalle jo toukokuussa 2019.

Ensimmäisellä etusijalla olevan pantin omistaja on etusijalla rahojen jaossa, jos kiinteistö joudutaan realisoimaan tilanteessa, jossa lainansaaja ei maksa velkaansa takaisin. Muut pantin haltijat, tässä tapauksessa Privanet Securitiesin sijoittajat, saavat vain sen, mitä etusijalla olevilta jää yli. Juuri niin Espoon Mankkaan tapauksessa kävi.

Mankkaan tontit on ulosmitattu, ja ulosottolaitos valmistelee niiden myyntiä.

Finanssivalvonta perui Privanet Securities oy:n toimiluvan heinäkuussa 2021 havaittuaan sen toiminnassa useita vakavia laiminlyöntejä ja rikkomuksia. Helsingin Sanomien tavoittamat Privanet Securitiesin edustajat eivät halunneet kommentoida asiaa.

Korson Tavitiellä viittä vaille valmiina seisovien paritalojen rakennuttaja Nordic Energy Homes asetettiin konkurssiin huhtikuun alussa.

Koska jokaisen asuntokauppoja tai sijoittamista suunnittelevan on hyvä olla perillä panttaamisen perusteista, Kuluttajaliiton lakimies Kristel Pynnönen lupaa vääntää ne Helsingin Sanomien lukijoille rautalangasta.

”Jos joku haluaa lainata sinulta rahaa, voit pyytää lainaajalta itsellesi säilytykseen jonkin vähintään lainasumman arvoisen esineen. Jos et saa rahojasi takaisin, voit pitää tai myydä esineen. ”

Esine on pantti eli turva siitä, että saat lainaamasi rahat takaisin.

Asuntokaupoissa pankille annetaan lainaa vasten säilytettäväksi asunnon panttikirjat. Jos asuntolainaa ei makseta takaisin, asunto ulosmitataan ja myynnin tuotolla pankki saa takaisin lainaamansa rahat.

Nordic Energy Homes keräsi sijoittajilta rahaa panttaamalla omistamansa Asunto-osakeyhtiö Espoon Mankkaan nimissä olevat kiinteistöt eli tyhjät tontit ja kahdeksantoista asunto-osakeyhtiön osakehuoneistoa Investdeck oy:lle, entiselle Privanet Securitiesille.

Kiinteistöt pantattiin huomattavasti yli niiden markkina-arvon, ja osakehuoneistot olivat jo panttaushetkellä arvottomia useiden kiinteistöpanttien vuoksi.

Kristel Pynnönen ei ole kuullut, että sellaista olisi koskaan tapahtunut. Ennen kuin nyt, sekä Espoon Mankkaalla että Vantaan Korsossa.

Miten Kristel Pynnönen selittäisi ekaluokkalaiselle ja panttiasioita kavahtavalle aikuiselle markkina-arvon ylittävän panttaamisen?

Näin:

Joku laittaa pantiksi esittelemänsä esineen kaappiin ja lukitsee kaapin. Hän saa lainaksi rahaa antamalla lainaajalle kaapin avaimen. Lainan antaja kuvittelee, että rahan lainaaminen on turvallista. Jos hän ei saa rahoja takaisin, hän voi avata avaimella kaapin ja ottaa esineen itselleen.

Mutta rahojen vastaanottaja onkin ottanut avaimesta sata kopioita ja hän saa niiden avulla lisää lainaa sadalta ihmiseltä. He kaikki luulevat saavansa esineen itselleen, jos lainaa ei makseta takaisin.

Jos lainaaja katoaa rahojen kanssa, kaikki avainten omistajat ryntäävät laatikolle. Siellä on kuitenkin vain yksi esine, jonka arvosta pitäisi riittää kaikille sadalle jaettavaa.

Jos kiinteistöllä on monta pantinhaltijaa ja se ulosmitataan velkojen maksua varten, kiinteistön myyntitulot jaetaan kaikille pantin saajille etusijajärjestyksen mukaan. Jos myynnin jälkeen jaettavaa ei riitäkään kaikille, on kohde pantattu yli sen markkina-arvon.

Silloin ensimmäisellä etusijalla olevan panttikirjan haltija saa ensimmäiseksi lainaamansa rahat pois. Vasta jos rahaa jää, sitä jaetaan muille.

Kiinnityksen etusija muodostuu hakemuksen vireilletulopäivämäärästä.

Ensimmäisen etusijan saa se, jonka kiinnitys merkitään rasitetodistukseen ensimmäisenä. Kiinteistön kiinnitykset ja niiden etusijajärjestykset selviävät rasitustodistuksesta, jonka jokainen voi halutessaan tilata Maanmittauslaitokselta.

Pynnönen kehottaa kiinteistön ostajia tarkistamaan, kuinka paljon kiinteistöllä on panttikirjoja ja missä ne ovat. Kiinteistö käsittää sekä tontin että sillä olevat rakennukset.

Nordic Energy Homes keräsi sijoittajilta rahaa panttaamalla sekä kiinteistön että asunto-osakkeet. Se on temppu, joka voi onnistua vain Suomessa, koska asunto-osakeyhtiöjärjestelmä on käytössä vain Suomessa.

Jos kiinteistö on pantattu ja se joudutaan myymään maksamattomien lainojen vuoksi, asunto-osakeyhtiön osakkeiden omistajat eivät saa mitään.

Kristel Pynnönen ei ole kuullut, että sellaista olisi koskaan tapahtunut. Ennen kuin nyt, sekä Espoon Mankkaalla että Vantaan Korsossa.

Nordic Energy Homes keräsi rahaa sekä useilla kiinteistöpanteilla että asunto-osakeyhtiön osakkeiden panttauksella myös Korson Tavitien paritalohankkeessa.

Tavitielle nousi lopulta neljä lähes valmista paritaloa, joiden rakennuslupa oli menossa umpeen 1.4.2022. Helsingin Sanomien julkaiseman jutun jälkeen myyntiä hoitava ulosottomies haki ja sai rakennuslupaan kolmen vuoden jatkoajan.

Talojen myynnin valmistelut ovat vielä kesken.

Korson Tavitien paritalot ovat vielä keskeneräisiä. Niiden myyntiä hoitava ulosottomies ehti haki rakennusluvalle jatkoaikaa ennen luvan umpeutumista 1.4.2022.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat