Espoosta löytyy paikka, jossa on yhä 80 senttimetriä lunta

Espoon Nuuksiossa on yhtä paljon lunta kuin Sodankylässä. Meteorologi kertoo, miksi juuri Nuuksiosta löytyy poikkeuksellisen syvät hanget.

Nuuksiota kuvattuna helmikuun alussa. Polveileva maaston takia alueelle on satanut enemmän lunta kuin moneen muuhun paikkaan.

12.4. 15:52 | Päivitetty 12.4. 16:07

Lumikarttoja tutkiva on saattanut yllättyä lukemista. Etelä-Suomessa lumen syvyys on tasaisesti pienentynyt, mutta yksi alue poikkeaa silmiinpistävällä tavalla.

Espoon Nuuksiossa lumen syvyys oli tiistaina 12. huhtikuuta edelleen huimat 80 senttimetriä. Helsinki-Vantaan lentoasemalla lunta oli 30 senttimetriä.

Nuuksion lumitilanne on myös sikäli erikoinen, että paikoittain Lapissakin on vähemmän lunta. Esimerkiksi Kittilässä lunta oli tiistaina 67 ja Rovaniemellä 58 senttimetriä.

Kyseessä ei ole mittausvirhe: Nuuksiossa todellakin on paljon lunta. Taustalla on yleinen sääilmiö.

”Suurin syy tähän on maaston melko jyrkkä nouseminen. Se nousee Nuuksiossa useita kymmeniä metriä merenrannasta. Tietyllä tuulensuunnalla ilmamassa on pakotettu nousuun ja kosteutta tulee enempi alas”, selittää Ilmastotieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta.

Ilmiötä kutsutaan rannikkokonvergenssiksi ja sen myötä sateen – myös lumisateen – määrä kasvaa tietyillä alueilla.

”Nuuksio on juuri sellainen paikka, että sinne tuppaa satelemaan enemmän.”

Saman vaikutuksen voi nähdä myös muualla Uudellamaalla.

”Esimerkiksi Lohjanharju lisää sateen määrää Lohjalla. Ja Uudenmaan sisäalueen maaston nopean nousemisen takia esimerkiksi Hyvinkään seudulla on tyypillisesti enemmän lunta kuin mitä esimerkiksi Helsingissä ja rannikkoseudulla on.”

Lappiin verrattuna Nuuksion lumitilanne tuntuu hämmästyttävältä. Hannu Valta arvelee, että sademäärät olivat talven aikana runsaampia Etelä-Suomessa kuin Lapissa.

”Tammi-helmikuussa oli muutama voimakas matalapaine, joka toi hyvin runsaita lumisateita maan eteläosaan. Lapin alueella sadetta on tullut vähän tasaisemmin.”

Huhtikuun puoliväli häämöttää jo, mutta lumet tuntuvat sulavan hyvin hitaasti. Valta pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että Espoossa olisi lunta jäljellä vappuna.

”Niin kauan kun on yöpakkasia, lumi sulaa hitaasti. Heti kun mennään plussan puolelle niin nopeasti humahtaa nuo jäljellä olevat. Huhtikuun puolivälin jälkeen vauhti varmasti kiihtyy, vaikka pääsiäiseksi on luvattu viileämpää. Päivät pitenevät ja aurinko paistaa korkeammalta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat