Perkkaan kappeli Espoon Leppä­vaarassa tuhoutui tuli­palossa – ”Oikein vatsaan sattuu, kun niin kaunis kirkko menee”

Pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö varoittaa alueella leviävästä savun­hajusta. Tulipalon syttymissyytä ei toistaiseksi tiedetä.

Pelastuslaitos sammuttamassa Perkkaan kappelin tulipaloa Espoon Leppävaarassa torstaiaamuna.

14.4. 5:17 | Päivitetty 14.4. 12:03

Espoon Leppävaarassa sijaitseva Perkkaan kappeli tuhoutui tulipalossa täysin. Kappeli sijaitsee aivan Kehä I:n vieressä. Palo ei levinnyt kappelin lähellä olevaan Perkkaan seurakunta­taloon.

Palon sammutus- ja jälkiraivaustyöt kestävät vielä jonkin aikaa, kertoi päivystävä päällikkö Clas Tallberg Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta kahdelta torstaina iltapäivällä. Tallbergin mukaan romahtaneessa rakennuksessa kytevien pesäkkeiden etsiminen ja sammuttaminen vie oman aikansa.

Hälytys palosta tuli varhain noin puoli neljän aikaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle kappelin koko ulkoseinä paloi jo ja palo oli levinnyt kattorakenteisiin. Kappeli oli palon syttymishetkellä tyhjillään, eikä kukaan ole loukkaantunut palossa.

Aamukahdeksalta, kun sammutustyöt olivat käynnissä, HS:n toimittaja Maija Aalto kävi paikan päällä katsomassa rakennuksen vahinkoja. Ne olivat hänen mukaansa ”silmin nähden suuret”.

”Sammutustöistä aiheutuu runsaasti savua, ja savu näkyy kehätielle saakka. Pelastuslaitos on eristänyt alueen autoliikenteeltä, mutta ohikulkijoita on silti alueella”, Aalto kertoi.

Espoolainen Carita Ekberg kertoi heränneensä aamulla savunhajuun. Hän kuvaili kappelia merkittäväksi kokoontumispaikaksi, missä on järjestetty lukuisia tapahtumia paikallisyhteisölle jo pitkän aikaa.

”Oikein vatsaan sattuu, kun niin kaunis kirkko menee”, kuvaili pyhäkoulunkin aikanaan kappelissa 1940-luvulla suorittanut Ekberg.

Kappelirakennus vaurioitui palossa pahasti.

Varhain torstaiaamuna Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Clas Tallberg arvioi tulipalon seurauksia tuhoisiksi. Hänen mukaansa kappeli tulee tuhoutumaan täysin, sillä sen kattorakenteet olivat kokonaan tulessa.

”Niitä puretaan nyt koneellisesti tuollaisella purkukouralla. Varmaan aamupäivään asti sammutustyöt jatkuvat,” Tallberg kertoi.

Tulipalon syttymissyytä ei toistaiseksi tiedetä. Pelastuslaitoksen tietojen mukaan palo on saanut alkunsa rakennuksen ulkopuolelta, minkä vuoksi esimerkiksi tuhopolton mahdollisuutta ei ole poissuljettu.

Tallberg varoittaa Leppävaaran alueella olevasta savunhajusta. Pelastuslaitos on saanut lukuisia savuhavaintoja jo varhain aamulla.

Tuli paloi kattorakenteissa vielä aamuseitsemän aikoihin.

Peltikattoa oli jouduttu repimään, jotta palopesäkkeitä päästiin sammuttamaan.

Espoon seurakuntayhtymän mukaan hirsirakenteinen kappeli on Espoon toiseksi vanhin kirkkorakennus. Se on valmistunut vuonna 1929 ja peruskorjattu täysin vuonna 2014.

Leppävaaran seurakunnan käytössä olevassa kappelissa on perinteisesti pidetty jumalan­palveluksia ja siellä on kokoontunut erilaisia ryhmiä. Se on ollut myös suosittu perhejuhlien pitopaikka.

Perkkaan kappelirakennus elokuussa vuonna 2015.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat