Ruokaa kaupasta toimittavat robotit jäivät jumiin risteykseen Espoossa, sillä kukaan ei ollut painamassa liikennevalojen nappia

Alepan ruokaostoksia toimittavat robotit jäivät jumiin risteykseen liikennevalojen takia. Ohikulkija kuvasi näyn.

19.4. 16:11

Espoossa Alepan ruokaostoksia toimittavien kuljetusrobottien matka pysähtyi pääsiäismaanantaina aamupäivällä Otaniemessä Maarintien ja Tietotien risteyksessä olevalle suojatielle. Suojatiellä on liikennevalot.

Kukaan ei ollut painamassa liikennevaloja vihreäksi, joten robotit pysähtyivät punaisiin valoihin.

Herkko Hietanen havaitsi robotit ja kuvasi tapahtuneen Twitter-tilillään.

”Suojatien kohdalla jalkakäytävällä oli noin kymmenen robottia. Robotit olivat ehkä tulossa varastosta ’töihin’. Päästin muutaman robotin eteenpäin, kun painoin nappulaa ja valo vaihtui vihreäksi”, Hietanen kertoi HS:lle.

Hietanen havainnoi, että roboteilta meni hetki aikaa ennen kuin ne lähtivät liikkeelle valon vaihduttua vihreäksi. Niinpä vain yksi robotti kerrallaan ehti ylittää suojatien ennen kuin valo vaihtui taas punaiseksi.

HOK-Elannon Alepa-kauppaketju aloitti toimittamaan ostokset kuljetusroboteilla myymälöistä asiakkaan määrittelemään kuljetusosoitteeseen viikko sitten.

Lue lisää: Robotit ilmestyvät Suomen kaduille: Espoossa pörrää pian 60 Alepan kotiinkuljetusrobottia – tekoälyllä toimiva robotti suunnittelee itse reittinsä

Kuljetukset alkoivat 12. huhtikuuta Otaniemen Alepassa. 18. huhtikuuta alkaneella viikolla kuljetukset laajenivat Mankkaan, Joutsenpuiston, Laajalahden, Leppävaaran ja Matinkylän Alepan alueille.

Kuljetusrobotin on kehittänyt Starship-yhtiö. Starship totesi Helsingin Sanomille sähköpostitse kartoittavansa aina robottien toiminta-alueen siten, että robotit voisivat mahdollisuuksien mukaan välttää napein varustetut liikennevalot.

”Uusilla alueilla, kuten nyt Espoossa, Starship tekee jatkuvaa kartoitusta ja parantaa siten robottien reitin valintaa asiakkaan luo. Robottien ei tarvitse välttämättä valita nopeinta reittiä, vaan helppokulkuisimman ja turvallisimman”, Starship vastaa sähköpostitse.

Starship kertoo kehittävänsä robottien ominaisuuksia niin, etteivät napein varustetut liikennevalot pysäyttäisi robottien matkaa.

”Roboteilla ei vielä ole kehitetty tekokäsiä, mutta niissä on puheominaisuus, jonka avulla se voi kysyä apua jalankulkijoilta napin painallusta varten. Tätä tapahtuu usein ja se on toimiva tapa auttaa robottia. Starship myös suunnittelee robotille ominaisuutta, jonka avulla se voisi puhua suoraan liikennevaloille ja toimia itsenäisesti tilanteessa. Tähän tarvitaan luonnollisesti yhteistyötä paikallisen liikenneviranomaisen kanssa.”

Virolaislähtöisen, vuonna 2014 perustetun Starship Technologiesin kehittämät kuljetusrobotit ovat toimittaneet ruoka- ja pakettitilauksia muun muassa Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Tanskassa, Saksassa ja Virossa.

Robottien jono kuvattuna pääsiäismaanantaina Espoossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat